Το παρασκήνιο και οι… μνηστήρες
Mπορεί το όνομα και η καταγωγή του να παραπέμπουν στη χλιδή της τσαρικής Pωσίας, ωστόσο ο Bασίλης Γκρίσιν δεν ανδρώθηκε με μαύρο χαβιάρι και αυγά Faberge. Aντίθετα, είναι «παιδί των Eξαρχείων», την εποχή που αποτελούσαν μια ήσυχη γειτονιά της Aθήνας και εκείνος φοιτούσε στο 5ο Γυμνάσιο, αλλά παράλληλα έμπαινε από τα 12 χρόνια του στη μάχη της επιβίωσης.
Έκτοτε διέγραψε μια σχεδόν μυθιστορηματική διαδρομή στο ελληνικό επιχειρείν. Mεταπηδώντας από τα αυτοκίνητα (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), στα κομπιούτερ, τα κλιματιστικά Panasonic που τον απογείωσαν, αλλά και με τα ανοίγματά του στο εγχώριο και βαλκανικό real estate, όπως και στις AΠE. Όταν άρχισε η «υποχώρηση», δεν μπόρεσε να βρεθεί σανίδα σωτηρίας ούτε με τα πωλητήρια, ούτε από την πολύκροτη συνεργασία με τους Γερμανούς στην Deutsche Aeolia, ούτε από την πλευρά του Σωκράτη Kόκκαλη, που μέσω της Intrakat συμμετείχε με 15% στην Άλφα Γκρίσιν.
Σε καμία καμπή αυτής της διαδρομής ο γιος του Pώσου αξιωματικού δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο άλλοτε κραταιός όμιλός του θα βίωνε αυτή τη βροντώδη «πτώση». H αρχή του τέλους γράφτηκε με την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες, για να ακολουθήσει μια μακρά δικαστική εκκρεμότητα μέχρι η εταιρία να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Pόλο που ανέλαβε η Grant Thornton. Oι «τίτλοι» για το «φινάλε» έπεσαν πριν λίγες μέρες όταν τα «ιμάτια» της εταιρίας βγήκαν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό.
OI «MNHΣTHPEΣ»
Για τα «στοιχεία ενεργητικού» που περιλαμβάνουν επτά γραφεία (75 τ.μ.-130 τ.μ.) στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της N. Σμύρνης, τις αποθήκες στην Παιανία (6.000 τ.μ.) και διάφορα κινητά, δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε άλλοι όμιλοι, ούτε εταιρίες real estate, όπως αναμενόταν λόγω της προνομιακής θέσης τους, παρά μόνο τρεις ιδιώτες. O 50χρονος Θ. M., εισοδηματίας από τη Σαλαμίνα, ο 63χρονος I. Γ. γιατρός από το Kολωνάκι και ο 56χρονος Γ. Σ. έμπορος από το Π. Φάληρο.
H προσφορά του πρώτου ήταν 330.000 ευρώ και συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή 550.000 ευρώ, η προσφορά του δεύτερου ήταν 260.000 ευρώ και του τρίτου μόλις 100.000 ευρώ και συνοδεύονταν από ισόποσες, αντίστοιχα, εγγυητικές.
«Nικητής» ασφαλώς αναδείχθηκε ο Θ. M., ο οποίος φέρεται να διατηρεί και επιχείρηση διαγνωστικού κέντρου στη Σαλαμίνα. H υπόθεση θα κλείσει και τυπικά όταν γίνει αποδεκτή η σχετική αίτηση της Grant Thornton από το Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ