H ΔEH εξετάζει την ίδρυση θυγατρικής της στην Kωνσταντινούπολη, ακολουθώντας την METKA
Σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη στη γειτονική Τουρκία ανακαλύπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η τουρκική αγορά λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θεωρείται ότι έχει πολλές προοπτικές για τις εταιρείες που επενδύουν στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρώτη από όλους αντιλήφθηκε τις προκλήσεις της τουρκικής αγοράς η ΜΕΤΚΑ, αλλά δυναμικά εισβάλλουν στην αγορά της γείτονος η ΔΕΗ, η Energa ενώ έπονται και άλλα επιχειρηματικά σχήματα.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εξετάζει την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη με κεντρικό αντικείμενο τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μελετά η ΔΕΗ.
Το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έκανε πρεμιέρα φέτος στις 4 Μαΐου, όταν το ευρωπαϊκό όργανο των διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας (European Network Of Transmis-sion System Operators For Electricity) έδωσε το πράσινο φως ύστερα από μία δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών για την ανταλλαγή ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μετά την αντίστοιχη πρωτοβουλία ιδιωτικών ομίλων, όπως είναι η περίπτωση της ΜΕΤΚΑ, η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει στη σύναψη ελκυστικότερων διασυνοριακών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, καθώς η τουρκική αγορά προσφέρει σημαντικές δυνατότητες, όπως νέες πηγές εφοδιασμού του δικτύου.
Κατά το α’ εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία 1.264.588 MW ηλεκτρικής ενέργειας και από τη Βουλγαρία 1.334.122 MW.
Στην τουρκική αγορά ηλεκτρισμού των 74 εκατ. κατοίκων δραστηριοποιούνται μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων οι ιταλικοί Eni, Edison και Enel, οι γερμανικοί RWE, EnBW, STEAG και Ε.On, οι γαλλικοί EDF και Gaz de France, οι ρωσικοί Gazprom και Lukoil, οι αμερικανικοί AES, GE και SCE Mission, ο αυστριακός Verbound, οι ισπανικοί Iberdrola και Endesa, ο βρετανικός Interna-tional Power και ο βελγικός Suez-Tractabell.
Στην τουρκική αγορά, όμως, δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ΜΕΤΚΑ (του Ομίλου Μυτιληναίου) έχει ιδρύσει στην Κωνσταντινούπολη θυγατρική, μέσω της οποίας διαχειρίζεται τις κατασκευές μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για λογαριασμό της Borasco στη Σαμψούντα και της RWE – Τurcas στο Ντενισλί.
Η Τουρκία αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας και σύμφωνα με τα στελέχη της επιχείρησης βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για νέα έργα ή συνεργασίες χωρίς πάντως να είναι κάτι ανακοινώσιμο επί του παρόντος.
Πάντως η ΜΕΤΚΑ, έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα εξαιρετικά θετικό προφίλ στη γειτονική χώρα ως ο αξιόπιστος κατασκευαστής ενεργειακών έργων, εξέλιξη που η ελληνική εταιρεία φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω στη γειτονική ενεργειακή αγορά που εμφανίζει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Για τη ΜΕΤΚΑ αναμένονται αυξημένα μεγέθη με βάση τον υγιή ρυθμό ανάπτυξης εξαιτίας της συνεχούς εκτέλεσης των projects στο εξωτερικό, ενώ οι κύριες αγορές με σημαντική δραστηριότητα, είναι η Τουρκία και η Συρία. Αναμένει έσοδα υψηλότερα κατά 43,4% στα 170 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 27,2 εκατ. ευρώ (+19,2%) και καθαρά κέρδη στα 18,8 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 73,4%.
Η Energa πρόκειται να ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Τουρκία σε συνεργασία με τουρκική επιχείρηση και να δραστηριοποιηθεί στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο διασυνοριακό εμπόριο.
Η εταιρία της οικογένειας Φλώρου που κινείται ανάμεσα στη λιανική του ρεύματος, στις ΑΠΕ και στο διασυνοριακό trading. έχει δημιουργήσει joint venture (50% – 50%) με Τουρκική εταιρεία για τη δραστηριοποίηση τόσο στη λιανική πώληση ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στο χονδρεμπόριο (εισαγωγές και εξαγωγές) μέσω του καλωδίου που συνδέει πλέον τα ηλεκτρικά συστήματα των δύο χωρών.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Τουρκία, πέραν της Ελλάδας, είναι διασυνδεδεμένη με όλες τις γειτονικές της χώρες (Βουλγαρία, Συρία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ιράκ, Ιορδανία), τα στελέχη της Energa θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο για χονδρεμπόριο ρεύματος σε όλα αυτά τα «ηλεκτρικά σύνορα».
Είμαστε οι 5οι ξένοι επενδυτές
Εκτός από τον τομέα της ενέργειας που φαίνεται ότι αποτελεί ιδιαίτερο πόλο έλξης για ελληνικές εταιρίες, περισσότερες από 76 ελληνικές επιχειρήσεις στρέφονται προς την Τουρκία που σε αντίθεση με την Ελλάδα διανύει περίοδο οικονομικής άνθισης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει περίπου 56 θυγατρικές.
Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στους 5 πρώτους ξένους επενδυτές στην Τουρκία τα τελευταία πέντε έτη, ενώ κατατάσσεται στην 22η θέση του γενικού πίνακα των σημαντικότερων χωρών – επενδυτών στην Τουρκία, τόσο με βάση τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και με βάση το μέγεθος του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Οι τομείς δραστηριοποίησής τους περιλαμβάνουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πληροφορική, γεωργικές εφαρμογές, είδη συσκευασίας, ιχθυοκαλλιέργειες, μεταφορές, τουρισμό και χημικά προϊόντα.
Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην τουρκική αγορά αγορά υπερβαίνει τα 6,5 δισ. ευρώ ενώ η αξία των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ. Ενώ στη διάρκεια του 2010 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 41,3% και ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ.Βεβαίως η σημαντικότερη ελληνική επένδυση είναι της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αλλά οι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει ως τώρα σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας περί τα 3,7 δισ.ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι οι Ιντραλότ, Γερολυμάτος, Eurodrip, Kleemann Hellas, Alumil, Νηρέας, Ridenco, Sarantis, Sato και S&B.