Οι νέες επενδύσεις στην InAccess Network και το ρίσκο
Μια ινδική παροιμία λέει πως «η μια κακοτυχία φέρνει την άλλη μέχρι να αλλάξει το κάρμα ενός ανθρώπου».
Το… κάρμα του Γιώργου Κορωνιά όμως, του άλλοτε «μάγου» της αγοράς τηλεπικοινωνιών, όπως έχει χαρακτηριστεί, δεν έχει αλλάξει από τότε που αποχώρησε από την Vodafone και όποιες προσπάθειες νέων επενδύσεων και αν επιχείρησε, οι επιδόσεις τους δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του.
Τρία χρόνια έχουν περάσει από το τέλος της 16χρονης παντοκρατορίας του στη θυγατρική του βρετανικού κολοσσού Vodafone Hellas και από την εμπλοκή του ονόματός του στα σκάνδαλα των υποκλοπών και του «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της Siemens και ο μάνατζερ συνεχίζει τις επιχειρηματικές του «περιπλανήσεις» σε στεριά και θάλασσα.
Το όνομα του ακούστηκε ουκ ολίγες φορές μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τόσο για την διάσωση του Alter του Γιώργου Κουρή, όσο και παλιότερα για να συμμετάσχει μαζί με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες στο «χτίσιμο» της νέας εποχής της Wind (πριν την αναλάβουν τελικά οι ομολογιούχοι), όμως κανένα από αυτά τα σενάρια δεν ευοδώθηκε.
Εδώ και λίγο καιρό ωστόσο έχει επιστρέψει στις τηλεπικοινωνίες, σε έναν διαφορετικό, αλλά άμεσα συνδεδεμένο κλάδο με εκείνον της κινητής, όπου θριάμβευσε, αφού οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει επενδύσει στην εταιρία πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, InAccess Networks.
Το σίγουρο είναι πως μετά ειδικά από τα αρνητικά γεγονότα που «στιγμάτισαν» το όνομα και την επαγγελματική του πορεία και ύστερα απο μια ριψοκίνδυνη και ταυτόχρονα ζημιογόνα δραστηριοποίηση στη ναυτιλία με την Crown Marine SA, θέλει να «ρεφάρει». Επιχειρηματικοί κύκλοι παρ’ όλα αυτά επισημαίνουν πως ο Γιώργος Κορωνιάς δεν θα ξανακερδίσει σύντομα το παλιό του κύρος, αφού παρά το γεγονός ότι η InAccess Network έχει όλα τα εχέγγυα της δυναμικά και τάχιστα αναπτυσσόμενης εταιρίας, δεν είναι του βεληνεκούς της Vodafone. Οι ίδιοι κύκλι μιλούν πάλι για ένα καινούριο ρίσκο, αφού το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν υφίσταται κλυδωνισμούς από την οικονομική κρίση.
Η InAccess
Η InAccess Network συγκαταλέγεται μεταξύ των 40 μεγαλύτερων εταιριών που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα. Αν και ξεκίνησε την δραστηριότητά της μόλις πριν από 11 χρόνια κατέχει ήδη σημαντική θέση στην διεθνή αγορά των συστημάτων Multi play Gateways και Multiservice Media Platforms για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σύγκλισης.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η εταιρία έχει βραβευθεί από την ICT ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ελλάδα αποτέλεσαν δέλεαρ για τον Γιώργο Κορωνιά προκειμένου να τοποθετηθεί στο μετοχικό της κεφάλαιο. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει και ο διευθύνων σύμβουλος της InAccess Network, Δρ. Χρήστος Γεωργόπουλος στόχος τους είναι η δημιουργία αξιών για τους εργαζόμενους, τους επενδυτές και τους πελάτες τους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται από τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών καθώς και διεθνείς κατασκευαστές και integrators συστημάτων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Ο πρώην μάνατζερ της Vodafone Hellas παρακολουθούσε στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια, ενώ και η διοίκηση της InAccess Networks δεν αρνήθηκε την εμπειρία ενός βραβευμένου πολλάκις επιχειρηματία για την προσφορά του στον τομέα των νέων τεχνολογιών, παρά τα όσα «στιγμάτισαν» το όνομά του με την υπόθεση των υποκλοπών κυρίως. Θέμα το οποίο πήρε και τεράστιες πολιτικές διαστάσεις αφού μεταξύ των «θυμάτων» των υποκλοπών ήταν και ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Κορωνιά να ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους της InAccess Networks μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών που είχε με την Wind το περασμένο καλοκαίρι, ενώ προσπάθειες για να επιστρέψει στις τηλεπικοινωνίες είχε κάνει και μετά την είσοδο των Γερμανών της Deutsche Telecom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Πολλοί τότε είχαν μιλήσει για διακαή πόθο του Έλληνα μάνατζερ που ποτέ δεν εκπληρώθηκε απλούστατα επειδή κανείς από την διοίκηση του Οργανισμού δεν τον είχε στα πλάνα του. Αυτοπροτάθηκε, αλλά δεν… έπιασε τοπο η πρότασή του.
Το κερασάκι στην τούρτα για να λάβει την οριστική απόφαση συμμετοχής του στην InAccess ήταν και το «ηχηρό χαστούκι» στη ναυτιλία, αλλά και οι οικονομικές απώλειες που είχε από την τοποθέτηση κεφαλαίων του στα «τοξικά» προϊόντα της Lehman Brothers που του στοίχισαν ακριβά. Αναγκάστηκε μάλιστα να πουλήσει μέχρι και προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία για να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες όπως ισχυρίζονται άνθρωποι του περιβάλλοντός του.
Έπεσε σε… ξέρα και στη ναυτιλία
Η απόφαση του Γιώργου Κορωνιά να μπει στο κλαμπ των εφοπλιστών, ιδρύοντας την Crown Marine SA του στοίχισε… ακριβά. Συγκεκριμένα κοντά στα 70 εκατ. ευρώ και για αρκετό καιρό πάλευε να… μείνει στον αφρό.
Κρατήθηκε ζωντανή χάρη στις ναυλώσεις που έκλεινε ο Γιώργος Κορωνιάς. Όμως, η οικονομική κρίση που έπληξε και την παγκόσμια ναυτιλία τον πρόλαβε. Τον υποχρέωσε στην ακύρωση ων ναυπηγήσεων δύο φορτηγών πλοίων στα ιαπωνικά ναυπηγεία, με αποτέλεσμα να σημειώσει εκτεταμένες ζημιές, αφού αναγκάστηκε να πληρώσει τοις μετρητοίς τα πρόστιμα που του αντιστοιχούσαν μετά την καταγγελία των συμβάσεων που είχε υπογράψει.
Τα 70 εκατ. ευρώ που έχασε μέσα σε έναν χρόνο οδήγησαν την εταιρία στο να αντιμετωπίσει μέχρι και πρόβλημα επιβίωσης. Στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι κοινό μυστικό πως για να τη σώσει κατέφυγε και στη λύση του πωλητηρίου μέρους της περιουσίας του με πρώτη επιλογή το πολυτελές γιοτ του, 55 μέτρων, «Tatiana per sempre», που το είχε αφιερώσει στην σύζυγό του, Τατιάνα.
Οι τράπεζες είχαν αρχίσει να πιέζουν ασφυκτικά για την αποπληρωμή δανείων και μαζί με τον γιο του που αποτελεί «πρώτο βιολί» στην εταιρία ξεκίνησαν ένα «σκληρό παζάρι» για αναδιάρθρωση των δανείων και την αναχρηματοδότηση projects αγορών νέων πλοίων. Η δραστηριότητα που απέφερε περισσότερα έσοδα στην Crown Marine ήταν πάντως η μεσιτεία ναυλώσεων.