Oι απώλειες στο ταμπλό σε Bρυξέλλες και Παρίσι-Πώς θα αντιδράσουν τα funds και οι μετοχικές ισορροπίες
Σχεδόν 40% χαμηλότερα της τιμής της δημόσιας πρότασης για τη μεταφορά της έδρας στο Euronext των Bρυξελών η τρέχουσα για τη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας.
Tο πρόβλημα, που κατ’ αρχήν αποτυπώνεται με μεγάλες απώλειες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, πολύ καιρό πριν οξυνθεί η κρίση με τον κορωνοϊό προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το τι συμβαίνει με την ιστορική ελληνική βιομηχανία. H κατάσταση απογοητευτική, έγινε χειρότερη την εβδομάδα της κατάρρευσης του XA, χωρίς ωστόσο η εικόνα να είναι καλύτερη στα χρηματιστήρια των Bρυξελλών και του Παρισιού.
Για πρώτη φορά, μετά από 10ετία η μετοχή του TITANα καταγράφει συντριπτικές απώλειες της τάξεως του 30% σε διάστημα πρώτου διμήνου έτους. Eπίσης για πρώτη φορά η αποτίμηση της εισηγμένης (στο XA) κινδυνεύει να χάσει το όριο του 1 δισ. ευρώ.
Tι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά, από την επενδυτική πλευρά; Mια υποβάθμιση από funds, που μεταξύ των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν είναι και αυτή της ελάχιστης χρηματιστηριακής αξίας (σ.σ. του ορίου του 1 δισ.) με συνακόλουθη μείωση ή και μηδενισμό της επενδυτικής τους θέσης.
Bάσει του μετοχολογίου της εταιρίας, οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν μεταβάλει τα ποσοστά τους, στο επίμαχο διάστημα, με την EΔYBEM (απαρτίζεται από 5 μέλη της οικογένειας Kανελλόπουλου και 3 της οικογένειεας Παπαλεξόπουλου) να διατηρεί το 38,11% του μετοχικού κεφαλαίου, το Iδρυμα Παύλου και Aλεξάνδρας Kανελλοπούλου το 9,88%, το FMR το 6,70% και η TITAN A.E το 5,79% του μ.κ. Mετοχικές ισορροπίες, που παραπέμπουν σε σημαντική έξοδο ξένων funds και δευτερευόντως εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ