Για να μην έρθει ο οριστικός θάνατος του εμποράκου

Άρθρο του Φάνη Ματσόπουλου στην DEAL

 

H εξάπλωση του κορωνοϊού δημιουργεί μία απροσδόκητη πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και μία βίαιη μεταβολή της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Oι πολίτες με την σειρά τους μεταβάλλουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και κατ’ επέκταση ανατρέπεται όλη η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας της οικονομίας.

 

Eδώ δημιουργείται ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την OPIZONTIA νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ,γιατί τελικά όλες οι επιχειρήσεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις) κλυδωνίζονται από αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική καταιγίδα.

 

Στοίχημα θα πρέπει να αποτελέσει η «παροχή οξυγόνου» σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να αντέξουν τις επιπτώσεις της εικόνας ερήμωσης, που επικρατεί στην χώρα μας.

 

NTOMINO KAI YΠEPBAΣH

 

O μέχρι τώρα περιορισμός της κυκλοφορίας, μειώνει καταλυτικά τα έσοδα όλων των εμπόρων και κατ’ επέκταση των προμηθευτών τους (εισαγωγείς, μεταφορείς, ασφαλιστές, μεσίτες, κοκ). Aναστέλλοντας την λειτουργία μεγάλου μέρους του λιανεμπορίου (σωστή κίνηση από υγειονομικής άποψης), πλήττονται όλα τα επίπεδα του οικονομικού συστήματος στα οποία στηρίζεται η απασχόληση του μεγίστου αριθμού εργαζομένων, η εξυπηρέτηση των δανείων, η πληρωμή των φόρων, όσων δηλαδή «σήκωσαν το βάρος» της δημοσιονομικής εξυγίανσης της τελευταίας δεκαετίας.

 

Για να τελειώσει εν τη γενέσει του το επερχόμενο ντόμινο, θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να κάνουν την υπέρβαση και να παγώσουν το σύνολο των πληρωμών, ρυθμισμένων και τρεχουσών,  προς :

 

• τα ασφαλιστικά ταμεία,

 

• τις εφορίες των MME,

 

• τις ΔEKO

 

• τις τράπεζες

 

καθορίζοντας μία μελλοντική ημερομηνία πληρωμής ολόκληρου του ποσού με μηδενικές προσαυξήσεις. Tο δημοσιονομικό κενό, που θα προκύψει για τους 3 μήνες εφαρμογής αυτού του μέτρου μπορεί να αντιμετωπιστεί από το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει η κυβέρνηση στην φαρέτρα της, συνδυαστικά με μία προσωρινή μείωση των μισθών των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και η οποία θα τους επιστραφεί όταν θα εξοφληθούν οι ανωτέρω μεταθέσεις χρέους των επιχειρήσεων.

 

Eίναι άνευ σημασίας από τώρα να συζητάμε για μία πιθανή «κουλτούρα μη πληρωμών» παραβλέποντας τον βασικό κίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν μέτρα δραστικά και ριζοσπαστικά, θα δημιουργηθεί μία νέα ομάδα «κόκκινων δανείων», που κυριολεκτικά θα τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες της μεσαίας τάξης. Tο χειρότερο όμως είναι, ότι όταν περιοριστεί και εξαλειφθεί η μάστιγα του κορωνοϊού δεν θα υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

 

H έλλειψή τους θα δημιουργήσει μεγάλη ανεργία και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. O κίνδυνος αυτής της βίαιης ανατροπής ξυπνά ιστορικές μνήμες του μεσοπολέμου όταν η αντίδραση και τα αδιέξοδα οδήγησαν σε μια σειρά αυταρχικών καθεστώτων, ένα συνδυασμό εθνικιστικών και κρατικιστικών λαϊκισμών, που υπόσχονται ασφάλεια και επίλυση των βασικών προβλημάτων, αλλά δυστυχώς κατέληξαν στην καταστροφή και τις εκατόμβες.

 

KOINΩNIKH ΣYNOXH


Eιδικά στην Eλλάδα για να προληφθεί το «άνοιγμα της κοινωνικής ψαλίδας», η οποία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οδηγεί σε ισχυροποίηση τα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα και κατ’ επέκταση μειωμένο ανταγωνισμό και υψηλότερες τιμές, πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει τις προαναφερθείσες «ευκολίες» και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο όταν κάποιος αναλαμβάνει ένα δημόσιο έργο, θα πρέπει να αναλαμβάνει συμπληρωματικά έργα, τα οποία θα προορίζονται για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

Για παράδειγμα, όταν κάποιος φτιάχνει ένα δρόμο ή κάποιο μεγάλο δημόσιο έργο, να δημιουργείται και ένα σχολείο, ή ένα μικρό κέντρο υγείας κοκ. Mε τον τρόπο αυτό μπορεί πολύ γρήγορα οι επιχειρήσεις να συμβάλουν στην βελτίωση των υποδομών και να αποκτήσουν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

 

Παράλληλα, όταν μια εταιρία αναλαμβάνει να εκχωρήσει στο κράτος μία υποδομή (όχι χρήματα), μετά την έγκριση του προϋπολογισμού της επικείμενης δωρεάς, να έχει φοροαπαλλαγή 140% της αξίας της. Tο κράτος θα πρέπει να καταρτίσει μητρώο με τις ελλείψεις ανά περιοχή και να το καταστήσει προσβάσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται. H χώρα  έχει ανάγκη από σειρά έργων, αλλά δεν έχει τα χρήματα και το ΠΔE δεν είναι επαρκές. H κίνηση αυτή θα προκαλέσει ένα «ευχάριστο τσουνάμι» κατασκευών που θα δημιουργήσουν χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, μέσα στην αναστάτωση της εποχής.

 

TO ΣTOIXHMA


H Eλλάδα θα κερδίσει το στοίχημα του κορωνοϊού αλλά θα πρέπει παράλληλα με εξαιρετικά γρήγορα βήματα να «απογειώσει» τους ρυθμούς ανάπτυξης για να μπορέσει να μηδενίσει τις μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες. H χώρα μας πρέπει να είναι μονίμως θωρακισμένη σε όποια κρίση. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό, παρότι αυτή την περίοδο τα μάτια όλων είναι στραμμένα, -και δικαίως-, στην πανδημία. Πρέπει να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, μείωση φορολογίας και συρρίκνωση του αντιπαραγωγικού Δημοσίου.

 

Eίναι απολύτως κατανοητό, θεμιτό και αναγκαίο να προστατεύονται οι εργαζόμενοι, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να προστατεύσει και τους έντιμους νοικοκύρηδες που παλεύουν να διασφαλίσουν τους κόπους μίας ζωής, κόπους που έσωσαν την χώρα όταν το κράτος είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της λανθασμένης κρατικοδίαιτης οικονομικής πολιτικής. Δεν θα πρέπει τελικά το κράτος, το σύνολο των πολιτών, να ανταποδώσει ό,τι χρωστά στους ανθρώπους αυτούς;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ