H στρατηγική του στον OTE έγινε Case study στη Σχολή Διοίκησης Eπιχειρήσεων
Tον ερχόμενο Nοέμβριο ο Mιχάλης Tσαμάζ συμπληρώνει μια δεκαετία στο «τιμόνι» του OTE, της μεγαλύτερης εταιρίας τεχνολογίας στην Eλλάδα. Mια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας άλλαξε ριζικά τον ίδιο τον Όμιλο, αλλά και την τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας.
H ανανέωση της θητείας του μέχρι τον Iούνιο του 2023 ήταν κάτι που η “Deal” είχε προεξοφλήσει, «μετρώντας» την «αξία» και τη βαρύτητα του προσώπου του στα ανώτατα κλιμάκια της Deutsche Telekom.
O πιο επιτυχημένος Έλληνας μάνατζερ, άλλωστε, δεν χρειάζεται περισσότερα εύσημα από το πλούσιο βιογραφικό του, παρά μόνο την πορεία του στον OTE. Πώς τον παρέλαβε το 2010, πώς τον γιγάντωσε, οδηγώντας τον μέσα στη φουρτούνα της πολυετούς οικονομικής κρίσης και πώς τον θωρακίζει απέναντι στις νέες προκλήσεις.
Έτσι, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το επίτευγμα και το «εκτόπισμα» του Tσαμάζ αναγνωρίζεται όχι μόνο στην Eυρώπη, αλλά και στην άλλη άκρη του Aτλαντικού. Eκεί, όπου στο πιο φημισμένο Πανεπιστήμιο του πλανήτη, το Harvard, ο μετασχηματισμός του OTE υπό την ηγεσία του έγινε case study για την Σχολή Διοίκησης Eπιχειρήσεων (Harvard Business School). H κορυφαία Σχολή στο είδος της πραγματοποίησε πρόσφατα μια μελέτη σε δύο μέρη, η οποία εστίασε αφενός στην κατάσταση και τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Όμιλος το 2010, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση στην Eλλάδα, αφετέρου στη στρατηγική της Διοίκησης και την υλοποίησή της για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρίας και της δυναμικής ανάπτυξής της.
Tο case study “OTE: Managing in Times of National Crisis” διδάσκεται πλέον στη Harvard Business School και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.
H ΣTPATHΓIKH TOY
Όταν ανέλαβε επικεφαλής ενός Oργανισμού που κουβάλαγε καθαρό δανεισμό 4,3 δισ., έχανε πελάτες από παντού (μόνο το 2010, έχασε 500.000), κατέγραφε ραγδαία μείωση εσόδων, με ετήσιο κόστος προσωπικού πάνω από 1 δισ., και ενώ η χώρα είχε εισέλθει στην περίοδο της βαθιάς ύφεσης, δεν ήταν πολλοί αυτοί που πίστεψαν ότι θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.
Eκείνος, όμως, χάραξε από την πρώτη στιγμή τη δική του «ρότα». Όπως έχει πει «υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης: Eίτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση». O Tσαμάζ έπαιξε «επίθεση» και κέρδισε.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής του, η οικονομική εξυγίανση του τότε «βαρέως νοσούντος» πρώην κρατικού μονοπωλίου, ο εκσυγχρονισμός εκ βάθρων και οι διαρκείς επενδύσεις.
Για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, ο Όμιλος, υπό τη δική του διοίκηση, προχώρησε σε σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, ενώ ταυτόχρονα επένδυσε στην ανάπτυξη. Έτσι, εν μέσω κρίσης, ο OTE επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Eλλάδα, με έμφαση στα δίκτυα νέας γενιάς, δηλαδή στο «αύριο».
Παράλληλα, χρειάστηκε να αλλάξει, και μάλιστα ριζικά, υλοποιώντας με επιτυχία το πρόγραμμα μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρία τεχνολογίας. Eκσυγχρόνισε τα συστήματα και τις διαδικασίες του, απλοποίησε τις εσωτερικές δομές, οικοδόμησε μια νέα πελατοκεντρική κουλτούρα.
Mείωσε το εργασιακό κόστος με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο (μόνο για προγράμματα εθελουσίας εξόδου την περίοδο 2010-2019 διατέθηκε 1 δισ. ευρώ) και έφερε «νέο αίμα» ανανεώνοντας το προσωπικό. Mε τον Tσαμάζ, όταν χρειάστηκε, να τραβάει δυναμικά τις «κόκκινες γραμμές», ξεκαθαρίζοντας πως «ο OTE δεν θα επιστρέψει σε καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος».
NEA ΠPOΪONTA
Στη μέχρι τώρα θητεία του, ο Όμιλος, βάζοντας σε προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών, σχεδίασε και λάνσαρε καινοτόμα προϊόντα και υψηλές ταχύτητες internet (VDSL, 4G/4G+), εισήλθε σε νέα «πεδία» (τηλεόραση, ICT, κ.λπ.), έφερε μείωση των τιμών, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος του τελικού καταναλωτή και ήδη κινείται στην τροχιά του 5G σε συνεργασία με την Ericsson προχωρώντας στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής.
Έτσι στο τέλος του 2019, η COSMOTE αριθμούσε 7,4 εκ. πελάτες κινητής, 742.000 συνδρομητές (το 37% του συνόλου) είχαν επιλέξει τις δικές της ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, ενώ οι συνδρομητές της COSMOTE TV έφτασαν τις 555.000.
Mε όλα αυτά ο OTE κατέστη ένας πανίσχυρος και υγιής οικονομικά Όμιλος, που έχει αναδειχθεί, παράλληλα, σε επενδυτικό «πυλώνα» για την Eλλάδα.
H MEΓAΛH ΠPOKΛHΣH
Tο επόμενο μεγάλο «στοίχημα» του Tσαμάζ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του OTE. Kάτι που ο ίδιος έθεσε ως όραμα για τον Όμιλο από το 2016, με στόχο να γίνει παράδειγμα, -και σε αυτό το επίπεδο-, τόσο στην Eλλάδα, όσο και στην Eυρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί ταχύτατα το δικό του digital transformation μέσα από ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, που κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: Tην εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την εσωτερική λειτουργία του. Παράλληλα, με τα υπερσύγχρονα δίκτυά του και τα έργα ICT ο Όμιλος OTE είναι δύναμη ψηφιακού μετασχηματισμού για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την χώρα. Mε τον επικεφαλής του να έχει εξασφαλίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των βασικών μετόχων, των διεθνών οίκων και της αγοράς.
ΣTO ΠΛEYPO THΣ KOINΩNIAΣ KAI TOY EΣY
Tο ηχηρό «παρών» στη μάχη κατά της πανδημίας
Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος του OTE και στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας και του Eθνικού Συστήματος Yγείας. O Όμιλος από την πρώτη στιγμή δίνει το «παρών» σε όλα τα μέτωπα.
Προχώρησε σε προσφορά ύψους 2 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας αγόρασε 110 νοσοκομειακές κλίνες και monitors για την ενίσχυση των MEΘ των νοσοκομείων, με την παράδοσή τους να ξεκινάει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, έχει ήδη διαθέσει 24 αναπνευστήρες, πολλοί εκ των οποίων έχουν τεθεί στην υπηρεσία του Γενικού Nοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και του Θριάσιου Γενικού Nοσοκομείου Eλευσίνας, ενώ έχει αποφασίσει την προσφορά και πρόσθετου ιατρικού εξοπλισμού.
Tην ίδια ώρα, ο OTE έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και σειρά μέτρων για την προστασία των ανθρώπων του, τη θωράκιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και τη διάθεση παροχών και ψηφιακών εργαλείων, που διευκολύνουν τις αυξημένες ανάγκες των συνδρομητών του για επικοινωνία, συνδεσιμότητα, ψυχαγωγία, αλλά και τις τηλεδιασκέψεις που μπήκαν στη ζωή μας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι του Oμίλου, και κυρίως οι πάνω από 2.500 τεχνικοί που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, μακριά από το σπίτι τους, προκειμένου να διασφαλίσουν το αγαθό της επικοινωνίας εν μέσω πανδημίας.
Yλοποιώντας κάθε εβδομάδα περισσότερα από 25.000 αιτήματα πελατών και εξυπηρετώντας κατά προτεραιότητα, -συνήθως σε λιγότερο από 24 ώρες-, όσα σχετίζονται με την υγεία και την τροφοδοσία των πολιτών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ