Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, οι στόχοι και η μετάβαση στην μετά κορωνοϊό ημέρα
Τον κλάδο της καθαρής ενέργειας δείχνει ως την επόμενη μέρα των επιχειρηματικών και επενδυτικών επιλογών ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακή.
«Οι επενδύσεις ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ομίλου, σημειώνοντας ότι το 2019 ήταν μια θετική χρονιά για τον όμιλο, «καθώς η διεθνοποιημένη παρουσία του Ομίλου μας και η συνέχιση του επενδυτικού μας προγράμματος επέτρεψε την αύξηση των οικονομικών μας μεγεθών και της εγκατεστημένης ισχύος μας».
Ο Γιώργος Περιστέρης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το μέλλον της εταιρείας ορμώμενος από τα πεδία δραστηριότητας, τα ποιοτικά οικονομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, τη διεθνή παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη που διαθέτει ο Όμιλος.
Στόχος η απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος
Ο κ Περιστέρης σημείωσε ότι η διοίκηση παραμένει αποφασισμένη να στηρίξει τόσο τις δραστηριότητες του ομίλου όσο και την ελληνική οικονομία «για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος».
Σημειώνεται ότι ο όμιλος πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκταση του επενδυτικού του προγράμματος στις ΑΠΕ στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχει σχεδιάσει και δρομολογείται στην καθαρή ενέργεια υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ.
«Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα» υποστήριξε ο Γιώργος Περιστέρης, ενώ υπογράμμισε ότι «με τις νέες επενδύσεις που ξεκινήσαμε, η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου μας σε λειτουργία ή υπό κατασκευή ανέρχεται πλέον στα 1938 MW, εξέλιξη που καθιστά εφικτό τον στόχο των 2.000 MW σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς μας αισθητά νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαμε ανακοινώσει».
Νέες επενδύσεις
Ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις και στους υπόλοιπους τομείς δραστηριοποίησης πέραν της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και της αποθήκευσης, με νέες επενδύσεις σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, με τον κ Περιστέρη να ευελπιστεί ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Συνεχίζουμε να μελετάμε νέες επενδυτικές προτάσεις κι επιλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διερευνώντας καθημερινά τις τεχνολογικές εξελίξεις για να διατηρήσουμε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην πρωτοπορία της καθαρής ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας» σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου.
Οι λόγοι που οι επενδύσεις ΑΠΕ πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
Ο Γιώργος περιστέρης κατέγραψε 6 βασικούς λόγους για τους οποίους οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα πρέπει να γίνουν βασικός μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας:
• Γιατί υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5 – 9 δις ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.
• Γιατί στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 – 2 δις ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.
• Γιατί άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ως άνω επενδύσεις ΑΠΕ είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 – 2,5 δις ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.
• Γιατί τα ως άνω έργα ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τα αντλησοταμιευτικά, έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία: της τάξης του 50% τα αιολικά, του 70% τα υδροηλεκτρικά και του 75% τα αποθηκευτικά – αντλησοταμίευσης.
• Γιατί τα έργα ΑΠΕ έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και απασχόληση. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA που μόλις κυκλοφόρησε (“Global Renewables Outlook 2020»), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία €3-8 (ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες) για κάθε 1€ που επενδύεται σε αυτές, ενώ μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό απασχολούμενων στον τομέα, σε ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
• Γιατί αρκετά από τα ως άνω έργα ΑΠΕ έχουν και σημαντικά πρόσθετα οφέλη, είτε περιβαλλοντικά/οικονομικά, όπως τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας/βιοαερίου, είτε τουριστικής αναβάθμισης/σταθεροποίησης του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και αποθηκευτικά έργα.