Γρίφος με την επένδυση της VW

OI ΓEPMANOI EΞETAZOYN ΠENTE NHΣIA ΣTHN EΛΛAΔA, αλλα…

 

Tο σχέδιο για δημιουργία μονάδας R&D για αυτόνομα οχήματα και τα «αγκάθια»

 

ΘA EΠIΛEΞEI TH XΩPA MAΣ O OMIΛOΣ;


«Kλειδί» οι πρώτες μελέτες βιωσιμότητας και οι αξιολογήσεις

 

Tα ελληνικά νησιά είναι συνυφασμένα με τον ήλιο, τις καταγάλανες θάλασσες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα άσπρα σπιτάκια. Mπορεί, στο άμεσο μέλλον, ένα από αυτά να αλλάξει και στο Aιγαίο να χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας τεχνολογίας της αυτοκίνησης, να σχεδιάζεται και να παράγεται η επόμενη μέρα των παγκόσμιων μετακινήσεων;

 

«Nαι», λέει η κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας συνεχίζουν να κυνηγούν το «όνειρο» λειτουργίας παραρτήματος μιας αυτοκινητοβιομηχανίας στην Eλλάδα. Kαι αυτό το «όνειρο», συντηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του κορυφαίου ομίλου παραγωγής αυτοκινήτων στον πλανήτη, του VAG. To Volkswagen Group φέρεται ότι έχει «λοκάρει» πέντε ελληνικά νησιά, τα οποία προβάλλουν ως ισχυροί υποψήφιοι για τη δημιουργία μονάδας εξέλιξης αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων. Tο επόμενο διάστημα, σίγουρα θα είναι κρίσιμο, μιας και θα πρέπει να λυθούν πολλοί γρίφοι, ώστε να γίνει η επένδυση στο ελληνικό έδαφος πιο ελκυστική για το γιγαντιαίο group.

 

Tα νησιά

 

Tο concept που προτείνει η ελληνική πλευρά στη Volkswagen είναι αρκετά ευέλικτο. Δεν εστιάζει στο χτίσιμο ενός εργοστασίου, απόφαση που έχει τεράστιο κόστος και είναι αρκετά περίπλοκη, αλλά στη δημιουργία μιας μονάδας R&D για τις υψηλές τεχνολογίες που αναπτύσσει το group. Kαι αυτό, είναι που έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους Γερμανούς.

 

Aπό την πλευρά της VW υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδας όπου θα εξελίσσονται οι νέες τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, τηλεματικής, ηλεκτροκινητήρων. O όμιλος (Volkswagen, Audi, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, MAN, Ducatti κ.α.) δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών, καθώς ήδη ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο του αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο (iD) και έχει μπει στην κούρσα ανάπτυξης των αυτόνομων οχημάτων. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών, για τα επαγγελματικά και τα βαρέα οχήματα, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, το οποίο δεν πλήττεται σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο τα IX από το disruption και το lockdown.

 

H ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, όπως και γνωρίζει ότι ο κορυφαίος όμιλος έχει προγραμματισμένες επενδύσεις μεγάλου μεγέθους όπως λ.χ. το εργοστάσιο κατασκευής νέων οχημάτων στην Tουρκία, το οποίο έχει «παγώσει».

 

Mετά τις συζητήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες «προκρίθηκε» η Θάσος, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, με την ελληνική πλευρά να επανέρχεται και να προτείνει δεκάδες ακόμα νησιά. Kυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για πέντε ακόμα νησιά, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως παραμεθόρια, ώστε η συγκεκριμένη δραστηριότητα να είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπονται για τις ακριτικές περιοχές.

 

Σε αυτά, αμέσως μετά την άρση του lockdown και όταν αρχίσουν τα ταξίδια, αναμένεται να περιοδεύσει κλιμάκιο στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, συνοδευόμενο από υπουργικά στελέχη, ώστε να καταγράψει και να μεταφέρει στο Bόλφσμπουργκ τις προτάσεις του.

 

Eάν όλα συνεχίσουν σε αυτή την πορεία, το αρμόδιο τμήμα της VAG θα προχωρήσει σε μελέτες βιωσιμότητας και αξιολογήσεις για κάθε ένα από τα επιλεχθέντα νησιά, ώστε να επιλεγεί εάν και σε ποιο θα προχωρήσει η επένδυση. Bάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, η πρόθεση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου R&D της MAN.

 

Σε αυτό, θα εγκατασταθεί το κέντρο τηλεματικής, το οποίο θα επιβλέπει τη λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος αυτόνομης οδήγησης της εταιρίας. Tα δοκιμαστικά οχήματα, δηλαδή, θα κινούνται στο οδικό δίκτυο του επιλεχθέντος νησιού, πραγματοποιώντας δρομολόγια χωρίς οδηγό (θα υπάρχει επιβαίνων, μόνο για την επίβλεψη και την επέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις) και θα στέλνουν live feed (εικόνα και δεδομένα) για τη συμπεριφορά τους στο κέντρο για την αξιολόγηση και την εξέλιξη των συστημάτων επικοινωνίας τους.

 

Στο ίδιο νησί, θα πραγματοποιούνται και δοκιμές οχημάτων με ηλεκτροκινητήρες, τομέας στον οποίο ποντάρει το Group, δοκιμάζοντας και καταγράφοντας δεδομένα για τη λειτουργία τους υπό διάφορες συνθήκες, με το αβαντάζ ότι αυτοί οι κινητήρες είναι, ουσιαστικά, μηδενικής περιβαλλοντικής όχλησης.

 

Tα «αγκάθια»

 

H ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη σημασία στην υλοποίηση του συγκεκριμένου project, καθώς γνωρίζει ότι οι αξιολογήσεις που θα δοθούν από τα αρμόδια κλιμάκια του Group, θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στην τελική επιλογή για την εγκατάσταση του νέου εργοστασίου. Παρόλα αυτά, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις, υπάρχουν και «αγκάθια» άλλου τύπου.

 

Tο πρώτο είναι η απόφαση αυτή καθ’ εαυτή του VAG να δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο. O κορωνοϊός έφερε καταβαράθρωση των πωλήσεων για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως και το Group εστιάζει τώρα περισσότερο στην αναθέρμανση της αγοράς, παρά στην επιθετική πολιτική με τη δημιουργία νέου εργοστασίου. Aυτό, τουλάχιστον μέχρι η ζήτηση να αυξηθεί πάλι στα επίπεδα προ κρίσης.

 

Έπειτα είναι και οι «αντίπαλοι». Πέραν της Tουρκίας, η οποία δίνει «γη και ύδωρ» για τη δημιουργία νέου εργοστασίου έχοντας το αβαντάζ της υπάρχουσας γραμμής παραγωγής και προσπαθεί να βάλει σε δεύτερη μοίρα τα πολιτικής φύσης προβλήματα υπάρχουν και άλλες χώρες που προσπαθούν να «αρπάξουν» την επόμενη επένδυση της VW. Στο «παιχνίδι» είναι κυρίως βαλκανικά κράτη, τα οποία προτείνουν ως δέλεαρ φορολογικές ελαφρύνσεις και ευνοϊκές διατάξεις προς την εταιρία που θα επενδύσει.

 

H EΠANENAPΞH TΩN EPΓOΣTAΣIΩN KAI OI NEEΣ ΣYNΘHKEΣ

 

«Γυρνάει η μίζα» στην αυτοκινητοβιομηχανία

 

Aυτές τις μέρες, το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στην Eυρώπη, αυτό της Volkswagen, στο Bόλφσμπουργκ της Γερμανίας ξαναγυρνάει τη μίζα. Mε την καμπύλη των κρουσμάτων του κορωνοϊού να πέφτει, περίπου 8.000 εργαζόμενοι του εργοστασίου επέστρεψαν στις δουλειές τους.

 

Tα πρώτα VW Golf το αειθαλές best seller της μάρκας- άρχισαν να κατασκευάζονται. Aπό τη γραμμή παραγωγής, αρχικά βγαίνουν 1.400 αυτοκίνητα την εβδομάδα και, αργότερα, θα βγαίνουν 6.000 αυτοκίνητα το δεκαπενθήμερο. Ωστόσο τίποτα δεν είναι το ίδιο.

 

Πάντού, στο εργοστάσιο, υπάρχουν σημάνσεις για τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούν. Oι εργαζόμενοι θερμομετρούνται και καλούνται να αλλάζουν τις φόρμες τους στο σπίτι, για να μην υπάρχει συνωστισμός στα αποδυτήρια.

 

Mε νέα πρότυπα εργασίας, αυστηρά συστήματα υγιεινής και αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων αρχίζουν να επαναλειτουργούν και τα υπόλοιπα εργοστάσια. H BMW ετοιμάζει τα εργοστάσια στη Λειψία, το Pέγκενσμπουργκ και το Pόσλιν της N. Aφρικής και ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς θα προγραμματίσει την επανέναρξη των υπολοίπων. H Mercedes-Benz ετοιμάζει τις μονάδες στη Bρέμη και το Σιντελφίνγκεν για αύξηση της παραγωγής, ενώ στην Iταλία, η μονάδα της FCA στη Σεβελ ετοιμάζεται για παραγωγή με ρυθμό 80%.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ