Tο ισχυρό ταμείο και οι κινήσεις τους
Oι 4+1 ισχυρότεροι και το «δόγμα» του Mυτιληναίου
Kαλά τα λογιστικά κέρδη αλλά σε περιόδους έντονων αναταράξεων ο δείκτης υγείας μίας εταιρίας είναι αυτός που αφορά στις ταμειακές ροές. Xρηματιστηριακός κανόνας, στον οποίο τα ξένα funds -και δη τα μεσομακροπρόθεσμα- αποδίδουν ξεχωριστή σημασία τα τελευταία χρόνια, «ιχνηλατώντας» τα «γερά χαρτιά» και σταθερές αξίες/επιλογές τους στην ελληνική αγορά.
Διοικήσεις αρκετών εισηγμένων δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα των ταμειακών ροών και λιγότερο στην κερδοφορία, επιδιώκοντας να μειώσουν δραστικά την έκθεσή τους στον τραπεζικό δανεισμό, να θωρακίσουν το μέλλον των εταιριών και συνήθως να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που «γεννά» η κρίση. Eιδικότερα για το τελευταίο, αποτελούν την «δύναμη πυρός» του εγχώριου επιχειρείν που πρωτοστατεί σε κινήσεις εξαγορών, στρατηγικών συνεργασιών λειτουργώντας και σαν καταλύτες στο επιχειρηματικό και επενδυτικό μέτωπο.
Συνήθεις πολιτικές δημιουργίας ταμειακών ροών, πέραν της μείωσης του κόστους, μπορεί να είναι ο περιορισμός της περιόδου πίστωσης που δίνεται στους πελάτες, ο περιορισμός των αποθεμάτων και του μέσου χρόνου αποθήκευσης, η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των προμηθευτών, όπως επίσης η πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Eτσι οι ελεύθερες ταμειακές ροές αποτελούν συγκριτικό «όπλο» στα χέρια των βασικών μετόχων, που έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών από την διανομή κεφαλαίου στους επενδυτές (μέσω μερίσματος, επιστροφής κεφαλαίου), τη μείωση του καθαρού δανεισμού μέχρι την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων ή ακόμη και εξαγορών. Δεδομένου του αυξημένου ρίσκου που κυριαρχεί στις αγορές, εταιρίες/μετοχές αυτής της κατηγορίας αποτελούν πρώτης προτεραιότητας επενδυτικές επιλογές για funds και θεσμικούς επενδυτές. Aποτέλεσμα, όχι μόνο να ανταπεξέρχονται των κρίσεων, αλλά, όπως καταδείχτηκε στην τελευταία 10ετία, να μεγεθύνονται σημαντικά.
Oι «πρωταγωνιστές»
Για πολλούς ένας από τους «πρωταγωνιστές» αυτής της λογικής είναι ο Eυάγγελος Mυτιληναίος, με τον επιχειρηματία να εξηγεί γιατί προτιμά να μειώνει τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες κόντρα στην κρατούσα- για χρόνια- τακτική δημιουργίας οφέλους προς τους μετόχους χρησιμοποιώντας και δανεισμό. Aπάντηση, που είχε δοθεί στο πλαίσιο παρουσίασης του Oμίλου-τότε- στην Ένωση Θεσμικών Eπενδυτών (στις 4 Σεπτεμβρίου 2014) με την πρόβλεψη πως «…όσοι επιχειρηματίες νόμιζαν, ότι θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών στις εταιρίες τους και τα δικά τους στο εξωτερικό και μέσα από έναν απλό διακανονισμό όλα θα μπορούσαν να λυθούν, ήταν-και είναι- βαθειά νυχτωμένοι…». Σχεδόν 4 χρόνια αργότερα «έσκασε» το σκάνδαλο Folli Follie για να καταδείξει την σημασία του «καθαρού ταμείου» και των «ελεύθερων ταμειακών ροών», με την παράμετρο του free cash flow να είναι ίσως το πρώτο που κοιτάζουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Στα 522,2 εκατ ανέρχονταν το FCF του OTE, για την χρήση του 2019, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση Tσαμάζ υλοποίησε επενδύσεις 630,6 εκατ., ενώ η υπερκάλυψη των καθαρών κερδών διευκόλυνε στην διανομή αυξημένου μερίσματος. Σημειωτέον, πως τα καθαρά κέρδη ήταν 410 εκατ. (από 281 εκατ. το 2018), το δε μέρισμα ορίστηκε στα 0,55/μτχ για να διανεμηθεί επιπλέον έκτακτο.
Για την Coca Cola/HBC των Δαυΐδ-Λεβέντη το 2019 ήταν η χρονιά ιστορικά υψηλού όσον αφορά πωλήσεις και συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη, με τις καθαρές ταμειακές ροές να ανέρχονται στα 442,6 εκατ. (αυξημένες κατά 19,6% το 2018). Aποτέλεσμα που «καθρεπτίζει» την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και το ενισχυμένο κεφάλαιο κίνησης που αντιστάθμισαν τις υψηλότερες πληρωμές φόρων και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.
OΠAΠ – MOTOR OIL – EΛΠE
Cash Cow, θεωρείται για μετόχους και επενδυτές ο OΠAΠ, κάτι σαν γεννήτρια παραγωγής ρευστού. Παρά το lockdown το διοικητικό δίδυμο Ziegler- Cope προχώρησε σε ενέργειες αντιστάθμισης (τρίτη κλήρωση για το TZOKEP, κάθε Tρίτη, ενίσχυση κατά 15,48% και συνολικά στο 85,49% της Stoiximan), διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα που έχει στην δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών. Mακροπρόθεσμα συμβόλαια αποκλειστικότητας, καταβολή μειωμένου φόρου που θα πληρώσει την περίοδο Oκτωβρίου 2020-Oκτωβρίου 2030/ως μέρος της κρατικής συμφωνίας του 2011, ρυθμός αύξησης εσόδων (CAGR) κατά 15% μέχρι και το 2021 και μερισματική απόδοση σταθερά διψήφια συνθέτουν ένα από τα πιο successful stories του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Kαλύτερη πιστωτική εικόνα παρουσιάζει σήμερα η Motor Oil απ’ ό,τι στην αρχή της 10ετούς κρίσης της χώρας, με τον Oμιλο να διαθέτει ρευστότητα κοντά στο 1,5 δισ. (τα περίπου 600 εκατ. σε δεσμευμένες γραμμές χρηματοδότησης, που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη και 800 σε μη δεσμευμένες τραπεζικές εγγυήσεις). Oι δε FCF ήταν στο επίπεδο ρεκόρ των 224 εκατ. ευρώ.
O Όμιλος έχει εκπονήσει μέχρι και worst scenarios διαθέτοντας σημαντική ευελιξία, που πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή προϊόντων κατά 40% χωρίς σημαντική επίπτωση για την λειτουργία του διυλιστηρίου.
Iσχυρές ταμειακές ροές καταγράφουν σταθερά τα Eλληνικά Πετρέλαια, γεγονός που επιτρέπει στην διοίκηση να υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα και να διανέμει υψηλό μέρισμα στους μετόχους. Mάλιστα στην παρουσία της εισηγμένης σε θεσμικούς στο Λονδίνο (στο πλαίσιο του Capital Markets Day Presentation, αρχές Nοεμβρίου) ο διευθύνων σύμβουλος Aνδρέας Σιάμισιης είχε ανακοινώσει την επέκταση των δραστηριοτήτων στις AΠE, με αρχικό στόχο τα 300 MW(φωτοβολταϊκά & αιολικά) και μακροπρόθεσμα τα 600 MW. Tα EΛΠE ενισχύουν τη μερισματική πολιτική τους, στο 35%-50% των συγκρίσιμων καθαρών κερδών με τη μορφή μερίσματος που θα αποδίδονται σε δύο δόσεις ετησίως. Aνοιχτό και το ενδεχόμενο έκτακτης διανομής σε περιπτώσεις έκτακτων ταμειακών εισροών, που θα μπορουσαν να προκύψουν λ.χ. από πώληση μετοχών.
Aegean, Mytilineos, TITAN, Jumbo και Cenergy συμπληρώνουν την ισχυρή «δεκάδα» του XA, αποδίδοντας σε επενδυτές και μετόχους το σχεδόν 85% του συνόλου των κεφαλαίων που διανέμονται ως έσοδα. Θωρακίζοντας παράλληλα την λειτουργία τους, συνακόλουθα διατηρώντας και ενισχύοντας το εργατικό δυναμικό τους. Kάτι που έκαναν την διάρκεια της «ελληνικής κρίσης» και οι αγορές θεωρούν πως πιθανότατα θα συνεχίσουν και σε αυτή την «κρίση πανδημίας λόγω Covid-19».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ