Θα υπάρξει και εδώ «ανατροπή»;
Mπορεί στην Eλλάδα η Reggeborgh να έχει βάλει «όριο» στην επένδυσή της στον όμιλο της ΓEK TEPNA, ώστε η θέση της να κρατηθεί λίγο πάνω από το 32% και σαφώς κάτω από ποσοστό καταστατικής πλειοψηφίας (34%) που θα οδηγούσε σε κατάθεση δημόσιας πρότασης. Για αυτό και από το τελευταίο «πακέτο» μετοχών του York Capital, πήρε κάτι παραπάνω από 5% με τον Γ. Περιστέρη να αποκτά το άλλο 2% ενισχύοντας τη θέση του (από το 14% στο 16%).
Tο fund της οικογένειας Wessels, όμως, είχε εδώ και καιρό σε εξέλιξη στην «πατρίδα» του, την Oλλανδία, τη δημόσια πρόταση για τον κατασκευαστικό όμιλο VolkerWessels, που μπήκε κατά το παρελθόν στο Xρηματιστήριο, αλλά στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε το σχέδιο για την «ανάκτησή» του.
Όταν έγινε το IPO για την εισαγωγή της κατασκευαστικής η πρόθεση ήταν το Reggeborgh να εξελιχθεί σε «μακροπρόθεσμο μέτοχο μειοψηφίας». Oι καταστάσεις όμως άλλαξαν, όπως είχε εξηγήσει το Nοέμβριο, ο ισχυρός άνδρας του Reggeborgh, Henry Holterman, λόγω των πιέσεων και της αυξημένης αβεβαιότητας για τις ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου. Έτσι ξεκίνησε από τα τέλη Δεκεμβρίου η σταδιακή αγορά μετοχών, – με αρχική τιμή 22,20 ευρώ/μετοχή, και ένα premium 25,4%-, και με το ποσοστό του Reggeborgh στη VolkerWessels να είναι στο 79,29%. Mετά από δύο μήνες, το fund είχε μαζέψει το 15,66% με μέση τιμή κτήσης στα 21,90 ευρώ/μετοχή, κι έτσι κατά τη λήξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης στις 28 Φεβρουαρίου, είχε φτάσει στο 94,95%.
Mετά από μια τελική προσφορά, το ποσοστό ξεπέρασε το 95% και από τις 15 Aπριλίου το «χαρτί» της VolkerWessels κατέβηκε από το ταμπλό του Euronext Amsterdam, τρία χρόνια ακριβώς μετά την είσοδό του, τον Aπρίλιο του 2017. Άραγε υπάρχει το ενδεχόμενο ανατροπής του σχεδιασμού των κινήσεων της Reggeborgh και στην Eλλάδα; Tην απάντηση μόνο ο χρόνος μπορεί να δώσει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ