Στα 32,7 εκ. ευρώ τα a-EBITDA
Μείωση κατά 3,9% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ για το πρώτο τρίμηνο του 2020 αφού ανήλθε σε 530,3 εκ. ευρώ έναντι 551,9 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των όγκων πωλήσεων και των μέσων τιμών μετάλλου της περιόδου.
Παράλληλα στα 32,7 εκ. ευρώ ανήλθαν τα a-EBITDA της ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ το α’ τρίμηνο του 2020 έναντι των 37,6 εκ. του α’ τριμήνου του προηγούμενου έτους, ενώ σημειώνεται και βελτίωση του χρηματοοικονομικού αποτελέσματος κατά 10,0%.
Μικρή μείωση των όγκων πωλήσεων
Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση και την παραγωγή σε βασικές χώρες προορισμού των εξαγωγών, επηρέασε αρνητικά τις φορτώσεις του Μαρτίου, με μικρή μείωση των όγκων πωλήσεων για το τρίμηνο, η οποία ανήλθε στο 3,7%.
Επηρεασμένα από την πτώση των όγκων και τιμών ήταν κατά συνέπεια, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) της ElvalHalcor, τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρίας, και ανήλθαν σε 32,7 εκ. ευρώ έναντι 37,6 εκ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.
Σημαντική βελτίωση κατά 10% παρουσίασε το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα το α’ τρίμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης των περιθωρίων των επιτοκίων. Οι αποσβέσεις ανήλθαν στο ποσό των 15,0 εκ. ευρώ έναντι 13,8 εκ. ευρώ.
Ο φόρος για την περίοδο ήταν θετικός 1,2 εκ. ευρώ λόγω της μείωσης της αναβαλλομένης φορολογικής υποχρέωσης, έναντι ζημίας 1 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,8 εκ. ευρώ έναντι 16,5 εκ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2019.
Οι τιμές κατεργασίας σε μεγάλο βαθμό παρέμειναν σε καλά επίπεδα, με εξαίρεση συγκεκριμένες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ στην οποία οι τιμές διατηρήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν κατά το δ’ τρίμηνο του 2019, και κατηγορίες προϊόντων, στις οποίες η συγκρίσιμη περσινή περίοδος ήταν σημαντικά καλύτερη.
Κάμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετάλλων
Οι τιμές των μετάλλων, ως συνέπεια της επίπτωσης της πανδημίας, παρουσίασαν σημαντική κάμψη κατά την περίοδο, με αποτέλεσμα τις λογιστικές ζημιές μετάλλου, οι οποίες έφτασαν τα 11,8 εκ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2020 έναντι κερδών 0,7 εκ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2019. Αυτές επηρέασαν αρνητικά τα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 24,7 εκ. ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 έναντι 40,4 εκ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2019. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 20,0 εκ. ευρώ έναντι 38,3 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Αν και οι προοπτικές για το 2020 ξεκίνησαν θετικές, με ανάκαμψη της ζήτησης και της βιομηχανικής παραγωγής στους περισσότερους τομείς σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, επίδρασε αρνητικά στις οικονομικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.
Η ElvalHalcor και οι θυγατρικές της ανταποκρίθηκαν άμεσα, θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού, των προμηθευτών και συνεργατών της, λαμβάνοντας μέτρα που ταυτόχρονα διασφάλισαν τη συνέχεια λειτουργίας της παραγωγής με τις ελάχιστες δυνατόν επιπτώσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας για τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2020, αν και οι προοπτικές για το 2020 ξεκίνησαν θετικές, με ανάκαμψη της ζήτησης και της βιομηχανικής παραγωγής στους περισσότερους τομείς σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, επίδρασε αρνητικά στις οικονομικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.
Κλάδος Αλουμινίου: Κύκλο εργασιών 264 εκατ. ευρώ
Κατά το α’ τρίμηνο του 2020, ο κλάδος του αλουμινίου παρουσίασε πτώση των όγκων πωλήσεων κατά 4,6%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 264 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,0%. Ο κλάδος επηρεάστηκε αρνητικά από τις συνθήκες στην αγορά των ΗΠΑ, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, τον έντονο ανταγωνισμό στο foil που πίεσε τις τιμές, αλλά και τη συνεχιζόμενη αδυναμία ορισμένων τομέων, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, που οδήγησαν στην ανάγκη αλλαγής μίγματος προϊόντων, αλλά και αγορών.
Ταυτόχρονα, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να εργάζεται σε πλήρη δυναμικότητα, και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου ελάστρου, η αλλαγή του μίγματος επηρέασε αρνητικά την παραγωγικότητα και τη συνολική δυναμικότητα. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 6 εκ. ευρώ έναντι 11 εκ. ευρώ, την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, λόγω της μείωσης των όγκων πωλήσεων, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 18,6 εκ. ευρώ στο Α’ τρίμηνο του 2020 έναντι 25,2 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου, παρουσιάζεται μικρή καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του, αποκλειστικά λόγω των περιορισμών μετακινήσεων και της αδυναμίας του απαραίτητου προσωπικού του προμηθευτή να ταξιδέψει. Σε αναμονή της λειτουργίας του σύντομα και της επακόλουθης αύξησης της δυναμικότητας της θερμής έλασης, ανακοινώθηκε η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος με στόχο την αξιοποίησή της. Το ποσό που δαπανήθηκε για νέες επενδύσεις ανέρχεται στα 35 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 32 εκ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής στα Οινόφυτα.
Κλάδος Χαλκού: Πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 2,3%
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο κλάδος χαλκού παρουσίασε πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 2,3%, αν και ενισχύθηκε από την ενσωμάτωση των πωλήσεων των συρμάτων περιελίξεων (εμαγιέ) που αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,2% του μίγματος, και τη θετική πορεία πωλήσεων λαμών χαλκού. Μικρή πτώση παρουσίασαν οι πωλήσεις σωλήνων χαλκού και προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων, κυρίως σε σύγκριση με την ιδιαίτερα καλή πορεία του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, αλλά και λόγω της αδυναμίας ορισμένων κλάδων, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτέλεσμα ο συνολικός κύκλος εργασιών να διαμορφώνεται σε 267 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 4,8%.
Τα αποτελέσματα πριν από φόρους ανήλθαν σε ζημία 6,4 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 6,5 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019, λόγω αρνητικής επίδρασης από την πτωτική πορεία των τιμών του χαλκού στις αγορές, ενώ το a-EBITDA βελτιώθηκε στα 14,2 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 έναντι 12,4 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς οι τιμές κατεργασίας, αλλά και το κόστος παραγωγής κυρίως του σωληνουργείου της μητρικής, διαμορφώθηκαν σε καλά επίπεδα.
Αναφορικά με τις επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, δαπανηθήκαν περί τα 4 εκ. ευρώ για ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων, αλλά και για νέες επενδύσεις στη θυγατρική Sofia Med. Τέλος, σημειώνεται ότι η ζήτηση για την παραγωγή της νεοεγκατεστημένης παραγωγικής της δυναμικότητας στον τομέα των σωλήνων χαλκού παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα με αποτέλεσμα ο κλάδος να κερδίζει μερίδια αγοράς σε δύσκολες συνθήκες.
Αμετάβλητη η στρατηγική επέκτασης μέσω της αύξησης των εξαγωγών
Για το υπόλοιπο 2020 η ElvalHalcor παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες προσωρινές μεταβολές στη ζήτηση. Καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής με επιτυχία την κατάσταση η οποία έχει προκύψει από την πανδημία Covid-19, τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, οι επενδύσεις, η παραγωγική δυναμικότητα και η υψηλή ευελιξία της δίνουν την δυνατότητα να μπορέσει να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία.
Παράλληλα, η Εταιρεία διατηρεί αμετάβλητη τη μακροχρόνια στρατηγική της επέκτασής της μέσω αύξησης των εξαγωγών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των μεριδίων αγοράς σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.