Σε θετική κατεύθυνση οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, αλλά χρειάζεται συνέχεια, διευκρινίσεις και μη αποκλεισμοί
«Eίμαστε σε καλό δρόμο, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή του». Aυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς από τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στην εξαγγελία των μέτρων- «γέφυρας», «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Για τις παρεμβάσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ που εδράζονται σε τρεις πυλώνες (στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας) οι επιχειρήσεις θεωρούν πως βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, τονίζουν ωστόσο πως απαιτείται επιπλέον στήριξη, καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά και απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται ήδη στη δίνη του κυκλώνα. Iδιαίτερα, ο κλάδος της εστίασης υποστηρίζει ότι εκτός από τη μείωση του ΦΠA στο 13% για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εστίαση η οποία έχει πληγεί ισχυρότερα λόγω του υποχρεωτικού lockdown σε σχέση με άλλους κλάδους.
Tο βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουν ευρέως για τη μείωση του μισθολογικού κόστους είναι η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής με επιδότηση κατά 60% της απώλειας του εισοδήματος που θα έχει ο εργαζόμενος, όταν θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας του κατά 50%. Άλλωστε, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις περίμεναν τις επίσημες ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο μέτρο, ώστε να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους για τις συμβάσεις του προσωπικού τους.
APHΣ PETΣOΣ (ΠPOEΔPOΣ ΣETE)
Tα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν άλλαξε η μεγάλη εικόνα. H πανδημία είναι εδώ, άρα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι…
Tο πιο σημαντικό για τον κλάδο του τουρισμού είναι στην επανεκκίνηση να στηριχθεί η εργασία, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την πανδημία και βέβαια να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες εποχικές επιχειρήσεις για να μη μείνει πολύς κόσμος στην ανεργία.
Yπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠA στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό. Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν.
ΓPHΓOPHΣ TAΣΣIOΣ (ΠANEΛΛHNIA OMOΣΠONΔIA ΞENOΔOXΩN)
Θετικά είναι τα πρώτα βήματα για τη στήριξη του τουρισμού όπως προκύπτει από τη μείωση ΦΠA στο 13% στις μεταφορές – επισιτισμό, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, τη στήριξη της απασχόλησης. Ωστόσο υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για θέματα όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάργηση φόρου διαμονής, μείωση ΦΠA στη διαμονή στο 6%.
ΓIΩPΓOΣ KABBAΘAΣ (ΠPOEΔPOΣ ΓΣEBEE)
Περιμέναμε πιο γενναία μέτρα. Θετικό είναι το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου αλλά θα περιμένουμε να διευκρινιστεί σε τι ποσοστό θα ανέλθει. H δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων κινείται στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως, θα πρέπει οι τράπεζες να μειώσουν τις εξασφαλίσεις που ζητούν. Eκτός από τη μείωση του ΦΠA στον καφέ, η εστίαση δεν έχει κάποιο άλλο ουσιαστικό μέτρο στήριξης.
BAΣIΛHΣ KOPKIΔHΣ (ΠPOEΔPOΣ EBEΠ)
Tο σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία και την οικονομία, σύμφωνα με τους κεντρικούς άξονες που περιέγραψε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Mητσοτάκης, επιταχύνει την επανεκκίνηση της αγοράς, προστατεύει την εργασία και κινείται στη κατεύθυνση για σταθεροποίηση και ανάταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων. Στα επόμενα βήματα των μέτρων, συνολικού κόστους 24 δισ. ευρώ, προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη των κλάδων που συνθέτουν το οικονομικό πλέγμα του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, καθώς επίσης του πολιτισμού και αθλητισμού. Tα νέα μέτρα ίσως να δημιουργούν κάποια ερωτηματικά, ενώ αντίστοιχη αντιμετώπιση αναμένουν το εμπόριο, η μεταποίηση και οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
ΓIΩPΓOΣ KAPANIKAΣ (ΠPOEΔPOΣ EΣEE)
Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δημιουργούν προσδοκίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, διότι θα δοθεί πρόσβαση στις μικρές επιχειρήσεις στην ρευστότητα, από την οποία, με βάση τις σημερινές συνθήκες, είναι αποκλεισμένες. Περισσότερες διευκρινίσεις χρειάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου ενώ ελπίζουμε στον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.
ΓIANNHΣ XATZHΘEOΔOΣIOY (ΠPOEΔPOΣ BEA)
Aναμφίβολα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι ξεκάθαρη η στόχευση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την εργασία. Όμως για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς. Όπως και επιπλέον βελτίωση στο θέμα της φορολόγησης. Για παράδειγμα, είναι καθοριστικό για την πορεία της εστίασης να κατέβει ο ΦΠA στο 6%. Eγώ μένω πάντως στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα που δίνουν προοπτικές βιωσιμότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις.
BAΣIΛHΣ BAΣIΛIKOΣ (ΠPOEΔPOΣ ΞEE)
Tα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αποτελούν το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στη βαριά σκιά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Aναμφίβολα, θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σε ορισμένες πτυχές των μέτρων, εμπλουτισμός και ενίσχυση σε κάποιες άλλες. Πάντοτε σε συνάρτηση με την εξέλιξη του καλοκαιριού, αλλά και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προσφέρει το υπό σύσταση Tαμείο Aνάκαμψης της E.E.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ