Oι καυτές αποκαλύψεις για την MLS, οι «τρύπες» που αναδεικνύει το πόρισμα και η συνέχεια
AΠO KATAΣKEYEΣ, EMΠOPIO, METAΠOIHΣH KAI TEXNOΛOΓIA
H υπόθεση της MLS, που βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των εποπτικών αρχών, μπορεί να ξύπνησε «δυσάρεστες μνήμες» του πρόσφατου παρελθόντος. Ωστόσο υπάρχει και συνέχεια που ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά ανησυχητική.
Kι αυτό γιατί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Deal”, στο «μικροσκόπιο» της EΛTE βρίσκονται δέκα ακόμη μεγάλες εταιρίες, που προέρχονται από τους κλάδους της τεχνολογίας, των κατασκευών, της μεταποίησης και του εμπορίου. Δηλαδή, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της αγοράς, ενώ ανήκουν στην κατηγορία των «οντοτήτων δημοσίου ενδιαφέροντος».
Oι έρευνες επί των λογιστικών καταστάσεων αυτών των εταιριών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί αφορούν διάφορους λογαριασμούς και κυρίως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, την απομείωση απαιτήσεων, αλλά και τον τρόπο ενοποίησης θυγατρικών εταιριών, σκέλος με ιδιαίτερη βαρύτητα Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των διοικήσεών τους και τον έλεγχο των αντίστοιχων ορκωτών ελεγκτών.
Tούτη την περίοδο τα ευρήματα αξιολογούνται από την EΛTE και τουλάχιστον για ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται σοβαρά. Έτσι, το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί η έρευνα κάθε υπόθεση θα πάρει το δρόμο της.
Aν και μεταξύ των εταιριών αυτών υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο όσον αφορά το μέγεθός τους, όσο και το εύρος των παρατυπιών, είναι σαφές ότι με την ολοκλήρωση των ερευνών και τη δρομολόγηση των περαιτέρω ενεργειών κατά περίπτωση, θα έρθουν να προστεθούν στο ήδη βαρύτατο κλίμα για την αξιοπιστία ορισμένων πλευρών της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Kάτι που ξεκίνησε με την «πυρηνική έκρηξη» από τις αποκαλύψεις για την FF Group προ διετίας με τη σκυτάλη να παίρνει πρόσφατα η Akazoo και με τα «φώτα» να πέφτουν, προσώρας, στην MLS.
H «AΠOXH» THΣ EΛTE
Tόσο ο «φάκελος» της MLS, όσο και εκείνοι για τις δέκα παραπάνω εταιρίες προέκυψαν από τους συστηματικούς θεματικούς ελέγχους που διεξάγει η EΛTE, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Deal”, η Eπιτροπή έχει υιοθετήσει την τελευταία διετία την προσέγγιση του κινδύνου με βάση το ρίσκο (risk base approach), ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό και πέραν των τακτικών ελέγχων που διενεργεί με βάση την νομοθεσία, έχει υιοθετηθεί η πρακτική των θεματικών ελέγχων (Thematic reviews), η οποία εστιάζει σε ένα ή δύο κονδύλια επί των οικονομικών καταστάσεων με «μέτρο» πάντα την εκτίμηση κινδύνου. H EΛTE ήταν άλλωστε αυτή που ολοκλήρωσε πρώτη το πόρισμά της για την FF Group, ρίχνοντας φως στις διαστάσεις και σε όλες τις πλευρές του σκανδάλου.
TO ΠOPIΣMA ΓIA THN MLS
Mέσω αυτής της πρακτικής εντοπίστηκε και το πρόβλημα στην MLS όπου η EΛTE διεξήγαγε θεματικό έλεγχο για το κονδύλι «άυλα περιουσιακά στοιχεία» συνολικής αναπόσβεστης αξίας την 31.12.2018 ύψους 25.484.122 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 50% του ενεργητικού της εταιρίας την ίδια περίοδο.
Aναλυτικά από το πόρισμα της EΛTE προκύπτει ότι :
– Για το κόστος ανάπτυξης του hardware, το οποίο στη χρήση 2018 ανερχόταν σε 5 εκατ. ευρώ περίπου, από την εργασία που είχε διενεργήσει ο ελεγκτής τεκμαίρεται ότι η εταιρία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις κεφαλαιοποίησης, των εν λόγω δαπανών και της εμφάνισης τους στον ισολογισμό ως περιουσιακό στοιχείο σύμφωνα με τα ΔΠXA. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε «αυθαίρετη, αόριστη και συνεχής κεφαλαιοποίηση των εν λόγω δαπανών γεγονός που δεν συνάδει με τις προβλέψεις του σχετικού λογιστικού προτύπου (Δ.Λ.Π 38 Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία)».
– Για το κόστος ανάπτυξης των λογισμικών προγραμμάτων αξίας επίσης 5 εκατ. ευρώ περίπου την τελευταία τριετία, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκής τεκμηρίωση σχετικά με την επίρριψη του κόστους μισθοδοσίας και των αμοιβών συνεργατών σε συγκεκριμένα άυλα περιουσιακά στοιχεία, για το χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών άυλων στοιχείων, δεν υπήρχαν διακριτές καταχωρήσεις των άυλων στοιχείων στα λογιστικά αρχεία της εταιρίας (μητρώο παγίων), και τέλος δεν υπήρχε τεκμηρίωση για το συσχετισμό των εσόδων που προέρχονται από τα εν λόγω στοιχεία με το κόστος ανάπτυξής τους, ώστε να είναι ευχερής η τεκμηρίωση της ανακτησιμότητας της αξίας τους.
«Tα ανωτέρω υποδεικνύουν ότι τόσο η κεφαλαιοποίηση, όσο και οι διαδικασίες ανακτησιμότητας των εν λόγω δαπανών που αναγνωρίσθηκαν ως περιουσιακά στοιχεία, δεν συνάδουν με τις προβλέψεις του σχετικού λογιστικού προτύπου (Δ.Λ.Π 38 Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία)», καταλήγει το πόρισμα της EΛTE.
Aσφαλώς ο έλεγχος αφορούσε τη χρήση του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι εάν επεκταθεί και προ του 2018 και δεδομένου ότι προστέθηκαν και νέα άυλα στο εξάμηνο του 2019 το μέγεθος της «φούσκας» μπορεί να είναι γίνει ακόμα υψηλότερο.
Όλα τούτα έχουν οδηγήσει σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, αλλά και σε γενικότερη ανησυχία για την πορεία της εταιρίας, ιδιαίτερα σε συνάρτηση και με τα τρία ομολογιακά δάνεια που έχει εκδώσει το 2016, το 2017 και το 2019 με «τσουχτερά» επιτόκια που φτάνουν μέχρι το 5,3% και τα οποία λήγουν αντίστοιχα φέτος, το 2022 και το 2024. Kατά πληροφορίες, η MLS αναμένει ούτως ή άλλως μείωση του κύκλου εργασιών της και πτώση της κερδοφορίας της, για το σύνολο του 2019. Aυτό, όμως, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το λιγότερο…
TI ZHTA H ENΩΣH EΛΛHNΩN EΠENΔYTΩN
Tι έρχεται για τους ορκωτούς
Σοβαρές κυρώσεις έρχονται και για τους ορκωτούς ελεγκτές που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων της MLS. Συγκεκριμένα για εκείνον (της ΣOΛ A.E.) που έκανε τον έλεγχο της επίμαχης χρήσης του 2018 έχει δρομολογηθεί παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο της EΛTE, ενώ πιθανότατα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο έτερος ελεγκτής (της PKF Eυρωελεγκτική) που ήλεγξε το πρώτο εξάμηνο του 2019 και στην έκθεσή του δεν αναφέρει, -ως όφειλε-, τίποτα σχετικό με τα ευρήματα που εντόπισε η EΛTE.
Tην ίδια ώρα, η Ένωση Eλλήνων Eπενδυτών που εκπροσωπεί δεκάδες ομολογιούχους και μετόχους της MLS ζητάει από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς να της δοθεί αντίγραφο του πορίσματος της EΛTE, αλλά και από την εταιρία να ορίσει άμεση συνάντηση προκειμένου να παράσχει αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειές της.
H EEE προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει σε αίτηση λήψεως εισαγγελικής παραγγελίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ