Την απαλλαγή από την υπαγωγή σε καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα κατασκευαζόμενα νέα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που δραστηριοποιούνται σε πορθμεία ή άλλες διαδρομές, όπως ισχύει και στις οικοδομικές κατασκευές, ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Αυτό το πάγιο αίτημα του ναυπηγοεπισκευαστικού κόσμου μεταφέρθηκε στον Υπουργό κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη στη διάρκεια της συναντήσεως που είχε προγραμματιστεί με τη συμμετοχή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΒΕΠ κ.κ. Ανδριανού Μιχάλαρου και Γιώργου Παπαμανώλη και των πλοιοκτητών κ.κ. Ευάγγελου και Απόστολου Τσώκου, στο Γραφείο του Υπουργού. Οι αδελφοί Τσώκου, οι οποίοι κατασκευάζουν άλλο ένα επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο για την εξυπηρέτηση πορθμειακής γραμμής σε ελληνικό ναυπηγείο, ζητούν μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους τους την προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που προκάλεσε στην αγορά η έξαρση του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19”.
Οι εκπρόσωποι του ΒΕΠ εξέφρασαν στον Υπουργό Ναυτιλίας την άποψη ότι η απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό μέτρο, το οποίο θα ωθήσει τους πλοιοκτήτες με Ε/Γ – Ο/Γ που δρομολογούνται σε πλόες μεταξύ πορθμείων των οποίων η απόσταση από τις ακτές είναι κάτω των 16 ν.μ. να προχωρήσουν σε ναυπηγήσεις νέων πλοίων ή ακόμα και σε εργασίες ναυπηγοεπισκευής, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Μιχάλαρος επισήμανε ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί από την κυβέρνηση οποιαδήποτε πρωτοβουλία επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως λ.χ. η επιλογή ενός πλοιοκτήτη να αγοράσει σκάφος ελληνικής κατασκευής με το κίνητρο της προσωρινής απαλλαγής από τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την κατανόησή του στο αίτημα που διατυπώνουν το ΒΕΠ, οι ναυπηγοεπισκευαστές, αλλά και οι εφοπλιστές. Τόνισε μάλιστα ότι θα εκθέσει το θέμα στον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ώστε να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.