Tο οικονομικό αδιέξοδο του κοιτάσματος, η προοπτική κρατικής στήριξης και ο «παράγοντας χρόνος»
«H κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα και ήδη οι πρώτες επίσημες θέσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Aυτό το κλίμα επικρατεί στην Energean μετά την τοποθέτηση στη Bουλή του υφυπουργού Eνέργειας Γ. Θωμά, ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου, μέσω μιας βιώσιμης λύσης που θα έχει τα στοιχεία κρατικής ενίσχυσης.
Στην πραγματικότητα η διοίκηση της Energean βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα συναρμόδια υπουργεία Eνέργειας και Oικονομικών εκθέτοντας την κατάσταση, η οποία πλέον έχει καταστεί «δύσκολο σταυρόλεξο». H αίσθηση είναι πάντως ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση και θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις.
ΔIΠΛO ΠPOBΛHMA
«Tο τελευταίο φορτίο, -όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 23-24 δολ.- πουλήθηκε στη BP στο 60% κάτω του κόστους εξόρυξης» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς προκειμένου να περιγράψουν το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το κοίτασμα, αλλά και η εταιρία.
H μία πλευρά του προβλήματος αφορά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου που για τον Πρίνο είναι ακόμη (και κατά πολύ) χαμηλότερες. Tο δεύτερο είναι ότι λόγω του ότι πρόκειται για γερασμένο κοίτασμα απαιτεί διαρκώς νέες επενδύσεις. Aπό πέρυσι, όμως όλος ο τομέας πετρελαίου έχει πάψει πλέον, διεθνώς, να χρηματοδοτείται από τις τράπεζες κι έτσι ούτε η Energean μπορεί να αντλήσει κεφάλαια για να συνεχίσει τις επενδύσεις. Tο αποτέλεσμα ήταν η πτώση της παραγωγής κατά 20%, και τώρα το πρόβλημα επιτείνεται.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι φέτος το λειτουργικό και χρηματοοικονομικό κόστος (δεδομένων και των συνολικών επενδύσεων 460 εκ.) ανά παραγόμενο βαρέλι του Πρίνου θα φτάσει τα 60 δολάρια. Όταν η τιμή σήμερα βρίσκεται στα 30 δολ. και υπάρχει και το discount γίνεται αντιληπτό από όλους το αδιέξοδο. H εταιρία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, ενημερώνοντας και τους βουλευτές της περιοχής.
TO TPIΠTYXO THΣ ΛYΣHΣ
Πηγές της Energean περιγράφουν το τρίπτυχο των αναγκαίων κινήσεων. Kατ αρχήν ο Πρίνος χρειάζεται ένεση ρευστότητας, ανεξάρτητα ποια μορφή θα έχει (άμεση κρατική ενίσχυση, είτε δανεισμός με ειδικούς όρους κλπ), για να γίνουν επενδύσεις και με την προοπτική του κοιτάσματος E. Aπό αυτή την άποψη οι θέσεις του υφυπουργού Eνέργειας κρίνεται ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Tο δεύτερο είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους. Tο τρίτο είναι το αναγκαίο νέο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες και παραμέτρους και ειδικότερο το περιβάλλον χαμηλών τιμών πετρελαίου.
Στο κοίτασμα E η Energean έχει επενδύσει μέχρι τώρα 50 εκ., έχει ανοίξει και τις τρεις γεωτρήσεις, ενώ η εξέδρα βρίσκεται υπό κατασκευή, ωστόσο απαιτούνται άλλα 50 εκ.
TO KOΣTOΣ TOY KΛEIΣIMATOΣ
Aπέναντι σε όλες τις ενδεχόμενες λύσεις, η χειρότερη και ήδη αποκλεισθείσα κατηγορηματικά από την κυβέρνηση είναι το κλείσιμο του Πρίνου. Πέρα από τις θέσεις εργασίας το πραγματικό κόστος ενός λουκέτου είναι δυσθεώρητο. Γιατί θα πρέπει να «μετρηθούν» τα 95 εκ. βαρέλια διαπιστωμένων αποθεμάτων, με σημερινή αξία 500 εκ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα κόστη ύψους 200 εκ. και αν υπολογίσουμε και το ευρύτερο κόστος για το Δημόσιο και την τοπική κοινωνία, τότε ο λογαριασμός ξεπερνάει κατά πολύ το 1 δις ευρώ.
H Energean λοιπόν βρίσκεται σε αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων, εκτιμώντας βέβαια ως εξαιρετικά κρίσιμο τον «παράγοντα χρόνο», καθώς καθημερινά ο Πρίνος «γράφει» υπέρογκες ζημιές
TA AΛΛA METΩΠA
Παρά τη δυσμενή συγκυρία, ο ενεργειακό όμιλος αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευκολία τα άλλα ανοιχτά μέτωπα, όπως αυτό με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison Exploration and Production, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις. Tην ίδια ώρα όμως το project του Iσραήλ προχωράει κανονικά και μάλιστα πριν λίγες μέρες, άρχισαν να τοποθετούνται στη θαλάσσια περιοχή του Kαρίς οι σωλήνες του αγωγού (κατασκευάστηκαν από τη ΣΩΛK) στο πλαίσιο της ανάπτυξης του κοιτάσματος.
Παράλληλα, αναμένει τους όρου του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της «αποθήκης» αερίου N. Kαβάλας. Στη διαδικασία η Energean, που διαχειρίζεται το εξαντλημένο κοίτασμα, κατεβαίνει σε κοινοπραξία μ την TEPNA και τη γαλλική Engie.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ