– Στόχος η ανασυγκρότηση και η ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής
– Τα πλεονεκτήματα της Πιερίας και γενικότερα της χώρας μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στις συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό
– Η ανάπτυξη με έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η πρωτιά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ
«H ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου με κύριο μοχλό ένα δυναμικό πολυλειτουργικού χαρακτήρα πρωτογενή τομέα με σύγχρονη καινοτόμο τεχνολογία στο επίπεδο της παραγωγής της μεταποίησης της τυποποίησης και της εμπορίας αποτελεί αμετακίνητο στόχο». H αντιπεριφερειάρχης Kεντρικής Mακεδονίας Σοφία Mαυρίδου μιλάει στη «Deal» για πολλά από τα θέματα που μπαίνουν σε πρώτο πλάνο ως «στοιχήματα» της χώρας μετά το πλήγμα της πανδημίας.
O ρόλος των Περιφερειών αλλά και των προσώπων που έχουν τις κατά τόπου ευθύνες ως αιρετών πόλων εξουσίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Oι πρωτοβουλίες τους, οι παρεμβάσεις και οι αποφάσεις έχουν καταλυτική σημασία για τις αναπτυξιακές δυνατότητες όλων των περιοχών της χώρας με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε μιας. Στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τη βιομηχανία κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η πρωτοβουλία και ο στόχος για να καταστεί το «βουνό των θεών» ο Όλυμπος σήμα κατατεθέν (brand name) που θα βοηθήσει αμέριστα και τον τουρισμό καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο ιστορικό μνημείο με απαράμιλλη ομορφιά έχει βαρύνουσα σημασία.
Γιατί πιστεύετε τόσο θερμά το τουριστικό project «Όλυμπος»;
Για εμάς τα μεγάλα κεφάλαια για την ανάπτυξη του Ολύμπου είναι η προστασία του, η προβολή του απαράμιλλου φυσικού του πλούτου και των ανεκτίμητων μνημείων του, η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του και των μοναδικών ανά τον κόσμο μύθων και παραδόσεών του. Η διατήρηση και ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, μέσω της συνδυασμένης ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της παράδοσης, γνησιότητας και ποιότητας της τοπικής παραγωγής και φιλοξενίας, του αγροτικού τοπίου, των ιστορικών τόπων, της πολιτιστικής ποικιλότητας είναι ο στρατηγικός μας στόχος.
Ο Όλυμπος διαθέτει μια διαχρονική δυναμική για να υποστηρίξει μια τουριστική ανάπτυξη που να κατευθύνεται σε έναν επιλεκτικό και πολυμορφικό τουρισμό αξιοποιώντας την μοναδικότητα και τον πλούτο των πόρων που διαθέτει. Οι απαιτήσεις του σημερινού τουρίστα συνεχώς αυξάνονται εξ αιτίας της πείρας που έχει αποκτήσει με τα πολλά ταξίδια και της διαφορετικές εμπειρίες.
Ο Εναλλακτικός – Θεματικός τουρισμός που μέσα από τις δράσεις μας έχουμε αναδείξει στον Όλυμπο όσο και στις παρολύμπιες περιοχές, με το ποικίλο φυσικό ανάγλυφο του τοπίου, αντανακλάται σε ένα μωσαϊκό ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί με την καθοριστική συμβολή μας σε όλη την Πιερία και ενδεικτικά είναι: Οικοτουρισμός, Αγροτουρισμός, Θρησκευτικός Τουρισμός, Συνεδριακός Τουρισμός, Τουρισμός Ευεξίας, Εκπαιδευτικός Τουρισμός, Θαλάσσιος – Αλιευτικός Τουρισμός, Πολιτιστικός Τουρισμός, Γαστρονομικός Τουρισμός, Ιστορικός – Λαογραφικός Τουρισμός, Τουρισμός Περιπέτειας, Αθλητικός Τουρισμός, Ορεινός Τουρισμός, Χειμερινός Τουρισμός
Και πώς στηρίζετε αυτό το φιλόδοξο project για τον Όλυμπο;
«Με τις ενέργειές μας έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα την αναφορά του Ολύμπου σε όλα τα διαφημιστικά φυλλάδια του ΕΟΤ που αναφέρονται στην Ελλάδα, σε όλα τα διαφημιστικά φυλλάδια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τελικά ο Όλυμπος να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν [brand name] της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιπλέον, για την προβολή του Ολύμπου έχουμε προβλέψει στο τοπικό επιχειρησιακό επενδυτικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας δράσεις, όπως: Συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, διεθνή προβολή του Ολύμπου, σύνδεση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας με τις άλλες Περιφερικές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, διαφημιστικές πινακίδες στις Εθνικές οδούς, διαφημιστική προβολή μέσου τοπικών καναλιών τηλεόρασης, ραδιοφώνου στις όμορες Περιφερικές Ενότητες και Περιφέρειες, την αναβάθμιση του διαδικτυακού τουριστικού οδηγού της Πιερίας κ.α.».
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
«Η κληρονομιά της περιοχής μας είναι πολύτιμη» τονίζει η αντιπεριφερειάρχης. «H Πιερία προσφέρεται για τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο. Έχουμε την τύχη να διαβιούμε υπό τη σκιά ενός παγκόσμιου μνημείου, του Oλύμπου που σε συνδυασμό με τις μοναδικές ακτές της σε έκταση και ποικιλομορφία διακοπών που προσφέρουν, μας δίνονται τεράστιες δυνατότητες. H Πιερία έχει δυναμική να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από κάθε γωνιά του κόσμου. Mέσω του Πιερικού Oργανισμού Tουριστικής Aνάπτυξης και Προβολής που ιδρύσαμε, πραγματοποιήσαμε σειρά στοχευμένων δράσεων για τη δημιουργία ενός αυθεντικού τουριστικού προϊόντος» αναφέρει η Σ. Μαυρίδου.
Και προσθέτει: «Ο τουρισμός κατέχει πολύ υψηλή θέση στην ατζέντα μας ως μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής που έχει χαράξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας. Έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα από τουρίστες που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι έρχονται στον τόπο μας για να αναρριχηθούν στο παγκοσμίου φήμης μυθικό βουνό των θεών, αλλά και να απολαύσουν τις διακοπές τους στις κοσμοπολίτικες παραλίες μας αξιοποιώντας τις υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες μας.
«ΤΙ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ»
«Τόσο για τον Όλυμπο, όσο και για όλη την Πιερία, μέσω του αγροτουρισμού, με μοχλό ανάπτυξης τα προγράμματα ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, LEADER και ΟΠΑΑΧ, και την καταλυτική συμβολή της Πιερικής Αναπτυξιακής αναπτύχθηκαν πολλές νέες επιχειρηματικές και οικονομικές δομές, μικρές αγροτουριστικές μονάδες φιλοξενίας, εστίασης, μεταποίησης, οι οποίες ενίσχυσαν τον τοπικό κοινωνικο-οικονομικό ιστό με θετικά αποτελέσματα» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης.
Και προσθέτει ότι «επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στον Προσκυνηματικό- Θρησκευτικό τουρισμό. Σε αγαστή συνεργασία με την Ιερά μας Μητρόπολη έχουμε υλοποιήσει μέχρι σήμερα διάφορες δράσεις ανάδειξης και προώθησης των προσκυνηματικών περιηγήσεων στην Πιερία όπως το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος με συμμετοχές από όλες τις ομόδοξες χώρες, την έκδοση χάρτη με τα προσκυνήματα της Πιερίας, κ.ά.
Τέλος θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον γαστρονομικό τουρισμό όπου χαίρομαι ιδιαιτέρως που αυτή η προσπάθειά μας για σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη γαστρονομία της Πιερίας αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Η περιοχή μας έχει δύο βασικούς πυλώνες που στηρίζουν και ενισχύουν την οικονομία μας και αυτοί είναι η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός. Συνεπώς ο συνδυασμός των δύο τομέων μόνο οφέλη θα μπορούσε να έχει για την Πιερία. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναδείξουμε το κατ’ εξοχήν είδος τουρισμού που συνδυάζει και τους δύο τομείς και πραγματικά παρατηρούμε με μεγάλη μας χαρά, ότι οι επισκέπτες μας στρέφονται πλέον σ’ αυτήν την εναλλακτική μορφή θεματικού τουρισμού.
Εμείς θέλουμε να δίνουμε στους επισκέπτες μας μία γεύση από τις ομορφιές του τόπου μας, τα ποιοτικά μας προϊόντα, το τσάι Ολύμπου, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τους πολυβραβευμένους οίνους μας, τις ιδιαίτερες γεύσεις μας που μένουν αξέχαστες και χαραγμένες στη μνήμη των τουριστών».
Ποιες ειδικότερες δράσεις προωθήσατε ως περιφερειακή διοίκηση για την τουριστική προβολή της Πιερίας;
«Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και της χώρας μας. Οργανωμένες επισκέψεις τουριστικών πρακτόρων, δημοσιογράφων του εσωτερικού και του εξωτερικού καθώς και blogger που είχαν ως στόχο τη γνωριμία τους με την Πιερία και τη μεταφορά των εντυπώσεών τους στους αναγνώστες τους, στις χώρες τους και στους πελάτες τους. Προσκλήσεις τηλεοπτικών εκπομπών με εθνική εμβέλεια τηλεθέασης, με σκοπό την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Πιερία στην Ελληνική αγορά.
Ακόμη, ενέργειες ανάδειξης και προώθησης του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού. Προβολή της Πιερίας μέσα από τα Social Media. Ενεργή συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Ολύμπου και στη Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «τα Ολύμπια εν Δίω», κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή προβολή, αλλά και σε διάφορα διεθνή συνέδρια με σκοπό την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Πιερίας, καθώς και των εκδηλώσεων και των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού και παράλληλα την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα θα σταθώ στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού: Με συνδιοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Olympus Marathon, ο διεθνής αγώνας Τριάθλου Αlmira-MAN, το πρωτάθλημα πάλης στην άμμο, το Sfendami mountain festival, κ.ά. Σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παράγωγη και την γαστρονομία της περιοχής. Ενημερωτικές συναντήσεις-σεμινάρια σε συνεργασία με τη Google, την Marketing Greece, κ.ά. με στόχους την ενίσχυση των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων και των διαδικτυακών εργαλείων των τουριστικών επιχειρήσεων της Πιερίας και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος μας».
Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
O τουρισμός φέτος λόγω του Covid-19 και των επιπτώσεων που φέρνει δημιουργεί ένα άλλο τοπίο. H περιοχή της Πιερίας και γενικά της Mακεδονίας αποτελεί μαγνήτη προσέλκυσης τουριστικής κάτι που σε μεγάλο αποτελεί και φετινό στοίχημα από την ώρα που θα ανοίξουν τα σύνορα.
Όπως λέει η αντιπεριφερειάρχης «η χώρα μας αλλά και όλη η ανθρωπότητα βιώνει τον τελευταίο καιρό μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες οι οποίες επηρεάζουν σαφώς και τον τομέα του τουρισμού. Ο τουρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ενόψει της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων και της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. κύριο μέλημά μας είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής τουριστικής αγοράς. Φέτος επιλέγουμε τουριστικούς προορισμούς στην Eλλάδα με ασφάλεια. Λόγω της γεωμορφολογίας μας έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε τα περισσότερα είδη τουρισμού. Θαλάσσιο, ορειβατικό, αγροτουρισμό, κ.ά. H προσφορά των εξειδικευμένων προϊόντων υψηλής ποιότητας που παρέχονται και συμπληρώνουν το παραδοσιακό προϊόν της χώρας θα συντελέσουν στη στήριξη και διεύρυνση της φετινής τουριστικής περιόδου και παράλληλα την ανάπτυξη του εγχώριου τουρισμού».
Τι προτείνετε εσείς;
«Μέλημα όλων μας είναι η διατήρηση και ενδυνάμωση της Ελληνικής τουριστικής αγοράς. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι μας στην προσπάθεια διάσωσης της φετινής τουριστικής περιόδου. Γι’ αυτό φέτος επιλέγουμε τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές μας με ασφάλεια.
Στην Ελλάδα λόγω της γεωμορφολογίας μας, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε τα περισσότερα είδη τουρισμού, θαλάσσιο, ορειβατικό-περιπατητικό, αγροτουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, γαστρονομικό τουρισμό, κ.ά. και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επικοινωνήσουμε. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ο τουρισμός ως βασικός πυλώνας της οικονομίας συνυπάρχει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση με την πρωτογενή παραγωγή μας και τον κοινωνικό ιστό. Όλες οι υπηρεσίες, οι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, οι ιδιώτες μεμονωμένα αλλά και η κοινωνία σαν σύνολο, ως κρίκοι της αλυσίδας αυτής, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό και να στραφούμε άμεσα προς αυτήν τη κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της πορείας προς την κανονικότητα.
Κάθε περιοχή της Ελλάδας είναι ένας ιδανικός προορισμός για αποδράσεις όπου μπορείς να ανακαλύψεις καινούριες εμπειρίες κάθε φορά. Η προσφορά των εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας που ήδη παρέχονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και η ποικιλία των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συμπληρώνουν το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν της χώρας, είμαστε βέβαιοι ότι θα συντελέσουν στη στήριξη και διεύρυνση της φετινής τουριστικής περιόδου και παράλληλα στην ανάπτυξη του εγχώριου τουρισμού με πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία παρά τη δύσκολη σημερινή συγκυρία».
Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Για τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί κεντρική στρατηγική για την περιφέρεια ούτως ώστε να ενδυναμωθεί ως αναπτυξιακός πυλώνας της περιοχής, η αντιπεριφερειάρχης τονίζει:
«H κεντρική μας στρατηγική είναι η δημιουργία σύγχρονων, με βάση τα νέα εσωτερικά και διεθνή δεδομένα, ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών. H βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών, μπορεί να προέλθει από την αύξηση της παραγωγικότητας τα προϊόντα να διατίθενται στην αγορά και να εξάγονται.
Σταθερό και αμετακίνητο στόχο μας αποτελεί η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, µε κύριο μοχλό ένα δυναμικό, πολυλειτουργικού χαρακτήρα πρωτογενή τομέα, οργανωμένο σε επιχειρηματική βάση, που θα εφαρμόζει σύγχρονη, καινοτόμο τεχνολογία, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής, όσο και στο επίπεδο της τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων. Να παράγουμε και να εξάγουμε προϊόντα µε υψηλή προστιθέμενη αξία και, όπου είναι δυνατόν, µε ονομασία προέλευσης. Έναν τομέα δηλαδή, ελκυστικό σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, ικανό να είναι ανταγωνιστικός στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά».
Και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναληφθεί μια σειρά από εξειδικευμένων δράσεων που αφορούν την επιστημονική υποστήριξη του γεωργικού τομέα της Πιερίας, για να καταστεί πιο ανταγωνιστικός, προσοδοφόρος, και βιώσιμος, την ενίσχυση και διατήρηση της φυσικής παραγωγικής βάσης και του φυσικού περιβάλλοντος πάνω στο οποίο στηρίζεται αυτός ο παραγωγικός τομέας, την εφαρμογή προγραμμάτων και την προσφορά υπηρεσιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Πιερία, την ουσιαστική τεχνική στήριξη των αναπτυξιακών προσπαθειών των αγροτών, την εφαρμογή αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν τον παραγωγό και τον μεταποιητή, τον φυτοϋγειονοµικό και ποιοτικό έλεγχο µε σκοπό την εξασφάλιση της υγιεινής και ποιοτικής κατάστασης των τροφίμων που παράγονται και διακινούνται στην Περιφέρεια. Και ακόμη την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με τίτλο «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
ΟΙ «ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΥΦΑΛΟΙ»
Η Σ. Μαυρίδου αναφέρεται και στην «κατασκευή τεχνικών έργων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, όπως οι δύο τεχνητοί ύφαλοι στη θαλάσσια περιοχή του Λιτοχώρου και στη θαλάσσια περιοχή του Κίτρους».
Και επισημαίνει για αυτά: «Είναι δύο έργα πνοής σε ό,τι αφορά την προστασία του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας αλλά και τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων της Πιερίας. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και της ιχθυοπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη και ειδικών μορφών τουρισμού στην Πιερία, που αναμφισβήτητα θα αποφέρουν όφελος στην τοπική οικονομία της περιοχής.
Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ευαίσθητο οικοσύστημα και από τα πιο πλούσια αλιευτικά πεδία της χώρας μας που χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας και στο πνεύμα αυτό κινηθήκαμε για την κατασκευή των δύο υφάλων στη θαλάσσια περιοχή της Πιερίας. Τα αναμενόμενα οφέλη της υλοποίησης και λειτουργίας των υφάλων θα είναι η αύξηση του πληθυσμού των υδρόβιων ειδών, η βελτίωση της αλιευτικής απόδοσης της παράκτιας αλιείας, η προστασία από την παράνομη χρήση συρόμενων εργαλείων, η αναβάθμιση του παράκτιου οικοσυστήματος μέσω της αύξησης της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση του εισοδήματος της τοπικής κοινωνίας και των ντόπιων αλιέων με χρήση των υφάλων ως καταδυτικού – αλιευτικού – τουριστικού προορισμού».
ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Tα έργα υποδομών σε κάθε περιοχή αποτελούν συστατικό στοιχείο για την αναπτυξιακή πολιτική. H αντιπεριφερειάρχης Σοφία Mαυρίδου τονίζει: «Έχουμε εφαρμόσει ένα πλούσιο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων σε κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα της Πιερίας, που διαμορφώνουν τις συνθήκες ενός λειτουργικού, κοινωνικού, ανθρώπινου, πράσινου και φιλικού τόπου που μπορεί κάποιος να ζει. Και βέβαια πάντα σε αγαστή συνεργασία και με τους τρεις Δήμους της Πιερίας.
Αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας και όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωράμε μπροστά με ευθύνη υλοποιώντας με συνέπεια το πρόγραμμά μας, αφήνοντας πίσω μας τις μηδενιστικές κορώνες και τις μεμψιμοιρίες μερικών. Τα συνεργεία μας είναι απλωμένα σε όλη την Πιερία, εκτελώντας έργα οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεων, ηλεκτροφωτισμού και αναπλάσεων χώρων, ακολουθώντας μάλιστα ταχείς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των έργων. Παράλληλα με σκληρή δουλειά από την Τεχνική μας Υπηρεσία συντάξαμε πληθώρα τεχνικών μελετών, υποβάλαμε τους συνταχθέντες φακέλους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιφέρεια και Υπουργεία, αξιολογηθήκαμε θετικά, φέρνοντας έργα και χρηματοδοτήσεις στον τόπο μας.
Ένα μεγάλο μέρος των έργων αυτών αφορούν σε συγκοινωνιακά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά, υποδομές εκπαίδευσης και αθλητισμού, έργα λιμενικά, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του τουρισμού, ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας, κοινωνικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου κ.ά.».
Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα αυτή την περίοδο;
«Ενδεικτικά αναφέρω την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο κρατικό κτήμα Κατερίνης, που περιλαμβάνει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο μπάσκετ, κτίριο αποδυτηρίων και κτίριο αναψυκτηρίου έργο που σύντομα ολοκληρώνεται, το έργο μετατροπής της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Καρίτσας του Δήμου Δίου-Ολύμπου σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, που έχουμε παραδώσει ήδη, τις εγκαταστάσεις πρόσβασης ΑΜΕΑ «Seatrac» στις παραλίες της Πιερίας, ένα έργο που υλοποιήσαμε και το οποίο διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε θάλασσες και παραλίες, συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη τουρισμού για ΑμΕΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Επιπλέον, τα έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων και στους τρεις δήμους του νομού μας, μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων και και στο Δήμο Κατερίνης το σχολικό συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, τα έργα για τη βελτίωση της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, καθώς και τη συντήρηση του παράπλευρου οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ, η ολοκλήρωση της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, η αποκατάσταση της Ε.Ο. Βρύας-Ρητίνης που έχουμε ολοκληρώσει και η αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των κατολισθήσεων στο σημείο, η κατασκευή ανοικτού θεάτρου, στο χώρο των φιλανθρωπικών δομών της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον Σβορώνο, η ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου της τοπικής μας Εκκλησίας καθώς και δράσεις όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που ολοκληρώσαμε για την ανακαίνιση και την επαναχρησιμοποίηση του Χατζόγλειου Μεγάρου και την ανάδειξή του σε σύγχρονο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο στην Κατερίνη.
Με την αμέριστη υποστήριξη του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα, όλων των περιφερειακών συμβούλων, των υπηρεσιών μας και των υπαλλήλων αλλά και σε αγαστή συνεργασία και με τους τρεις Δήμους μας μπορούμε με σιγουριά να ισχυριστούμε ότι ο απολογισμός μας στον τομέα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πιερίας είναι απόλυτα θετικός.
Συνεχίζουμε όμως µε ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Στηρίζουμε διαρκώς τις τοπικές κοινωνίες υλοποιώντας µια ευρεία γκάμα έργων και δράσεων που αφορούν την ποιότητα στην καθημερινή τους ζωή. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σταδιακά μεγαλόπνοα έργα υποδομών και άυλων δράσεων που θα ενισχύσουν την μελλοντική προοπτική του τόπου µας».
H ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ EΣΠA
«Σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία μας με τις συντονισμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη σε απορρόφηση στην Ελλάδα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Με την ορθολογική αξιοποίηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων και την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δώσαμε ώθηση στην τοπική οικονομία, τονώσαμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα, ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές και επενδυτικά σχέδια στην Πιερία και δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας» υπογραμμίζει η Σ. Μαυρίδου.
Και αναδεικνύει το ρόλο της Πιερικής Αναπτυξιακής: «Συγχρόνως όμως με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων δημιουργήσαμε και τους κατάλληλους μηχανισμούς για την διαρκή και απρόσκοπτη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας για κάθε νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο» που προκύπτει. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η Πιερική Αναπτυξιακή στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κι εγώ ως Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, όλοι οι δήμοι αλλά και οι κύριοι «στρατηγικοί» φορείς του Νομού Πιερίας. Μέσω της Πιερικής Αναπτυξιακής και παράλληλα με τον συμβουλευτικό και τεχνικό χαρακτήρα της, προωθούμε καινοτόμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση εθνικών πόρων και κοινοτικών κονδυλίων».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ