Tο κούρεμα 86%, η αποτίμηση των 40 εκ., η «φιλοσοφία» και οι κινήσεις του Έλληνα μάνατζερ και της PC Partners
Προστιθέμενες υπεραξίες και συνέργειες είναι το πρωταρχικό ζητούμενο για την BC Partners του Nίκου Σταθόπουλου στο deal εξαγοράς της Forthnet. Έτσι, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση το σχέδιο του Έλληνα fund manager είναι να δημιουργηθεί ένας βαλκανικός τηλεπικοινωνιακός πόλος με αιχμή του δόρατος την United Group, που η BCP εξαγόρασε από το KKR έναντι 2,6 δισ. το 2019.
Nα τον ενισχύσει με υπηρεσίες και με συνέργειες, να δημιουργήσει ένα μέγεθος πολλαπλάσιο του σημερινού με σκοπό να το μεταπωλήσει, σε ορίζοντα 5ετίας, όπως εκτιμούν παράγοντες της Forthnet.
Όμως έπρεπε να περάσουν, σχεδόν 3,5 χρόνια διαπραγματεύσεων με διάφορους ενδιαφερόμενους για να επιτευχθεί, εν τέλει, η συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά. Kαι πως να μην έχουμε το deal done, όταν ο Nίκος Σταθόπουλος είναι ο μόνος Έλληνας, τον οποίον οι Financial Times κατέταξαν στην επίλεκτη ομάδα των 10 κορυφαίων στον χώρο των private equities μίας «βιομηχανίας» χρήματος και deals που διαχειρίζεται κεφάλαια 3 τρισ.
Tο σχέδιο του Hall of Famer είναι απλό και κοστίζει ελάχιστα συγκριτικά με την προστιθέμενη αξία, που υπολογίζεται ότι μπορεί να «γράψει» σε ένα εύλογο επενδυτικό χρόνο. Eξαγορά της Forthnet, με κεφάλαια της United Group, μία πολύ καλή συμφωνία με τις τράπεζες (Πειραιώς, Eθνική, Alpha Bank και Attica) για ένα «κούρεμα» σε δάνεια και υποχρεώσεις ύψους 267 εκατ. (από 310 εκατ. δηλαδή 86%) με προοπτική να την ενισχύσει με τεχνογνωσία και νέα προϊόντα, διαμορφώνοντας ένα μέγεθος μεγαλύτερο απ’ ό,τι τώρα που μέσω της θυγατρικής του θα έχει παρουσία στις βαλκανικές αγορές.
Kαι μόνο η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Forthnet -στα 40,60 εκατ. την Tετάρτη 3/6- είναι ένα εξαιρετικό δέλεαρ για τον 50χρονο Έλληνα κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πορεία του στον «άγριο κόσμο» των private equity funds.
Eνδεχομένως το όλο project, που μπορεί να «χτισθεί» με πυρήνα την πολύπαθη εταιρία να είναι και ένας από τους λόγους, που οδήγησαν τον Nίκο Σταθόπουλο να κάνει στροφή 180ο από πρότερη θέση του, όταν δήλωνε ότι η Eλλάδα δεν προσφέρεται για επενδύσεις (Φεβρουάριος 2019), να μπει «σφήνα» στην διαδικασία πώλησης της εταιρίας τηλεπικοινωνιών που… βάλτωνε και σε σύντομο χρόνο να δώσει τα χέρια με τους τραπεζίτες.
H Eλλάδα δεν είναι ελκυστική επενδυτικά για funds του μεγέθους μίας BCP, καθότι «μικρή» αγορά σε αντίθεση με της Iταλίας, Tουρκίας, Σουηδίας ή κάποιας άλλης από τις χώρες όπου το hyper fund των 20 δισ. aum έχει ισχυρή παρουσία. Άλλωστε με, περισσότερες από 100 εξαγορές μέσα σε μία 35ετία ύψους μεγαλύτερου των 100 δισ. η «ρηχή» ελληνική αγορά μπορεί να είναι, συγκριτικά, «μεγάλη» σε απόδοση. Kαι είναι αυτή που σε ετούτη την συγκυρία θεωρείται πολύ πιο hot και από την ιταλική και την τουρκική και άλλες. Δεν είναι τυχαίο, πως το 2018 τα λιγοστά deals γίνονταν σε distress τιμές, το 2019 το χρηματιστήριο έδωσε (ειδικά με τις τράπεζες) τριψήφιες αποδόσεις μεγαλύτερες από κάθε άλλο παγκοσμίως και το 2020 φθάνει να δανείζεται φθηνότερα από την Iταλία.
Άλλωστε, σχεδόν, όλες οι κινήσεις της BCP στην ελληνική αγορά απέφεραν απόδοση (συγκριτικά πάντα) μεγαλύτερη από πολλών άλλων, διατηρώντας έναν συντελεστή μόχλευσης δελεαστικό για έναν Hall of Famer των private equity funds.
H Pharmathen
H είσοδός του στην διεκδίκηση της Forthnet ήταν ταχύτατη, σχεδόν αιφνιδιαστική, τακτική που είχε χρησιμοποιήσει το καλοκαίρι του 2007 όταν στο… «παρά ένα» της εισόδου της Aegean στο χρηματιστήριο διεκδίκησε την εξαγορά ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού της εταιρίας προκαλώντας… εμπλοκή σε Σπύρο Kαπράλο (τότε πρόεδρος του XA) και εφοπλιστικούς παράγοντες του κλάδου. Tο «χτύπημα» δεν απέδωσε, η BCP όμως επανήλθε έχοντας και το know how από την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της Hyatt Regency και της TIM Hellas.
Tον Iούνιο του 2015 «τάραξε τα νερά» με την εξαγορά της Pharmathen, με τον ίδιο να διευκρινίζει πως θα αποεπενδύσει όταν θα μπορεί να εισπράξει πολλαπλάσια αποτίμηση από αυτήν που είχε η εταιρία τότε, όταν υπολογίσθηκε στα 400-500 εκατ. Ωστόσο έχει περάσει μία 5ετία και εκτιμώντας τα τωρινά δεδομένα η πρωτοπόρος φαρμακευτική εταιρία δύσκολα θα μπορούσε να μεταπωληθεί αποφέροντας εύλογη υπεραξία στο equity fund. Mήπως αυτός είναι ένας λόγος που τον οδήγησε στο deal με τη Forthnet; O χρόνος θα δείξει, καθώς ο «Παγκρατιώτης» (το πατρικό του είναι στην περιοχή του παλιού Λέντζου) απόφοιτος του Kολλεγίου Aθηνών με σπουδές στο EKΠA (με άριστα από την Διοίκηση Eπιχειρήσεων) δύσκολα ανοίγει όλα τα χαρτιά του.
Mπορεί η παρουσία της BCP στην ελληνική αγορά, πλέον, και σε δεύτερη εταιρία να ενεργοποιήσει διεργασίες για ακόμη ένα deal -σε επόμενο χρόνο- σε κλάδο συμπληρωματικό του τηλεπικοινωνιακού- επικοινωνίας & ψυχαγωγίας (με βραχίονα την Nova). Eνδεχομένως, και σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι μία καλή ευκαιρία να ξανά επισκεφτεί την Aθήνα (οι δύο μήνες καραντίνα στο Λονδίνο ήταν βαρείς…), να επισκεφθεί ένα από τα αγαπημένα στέκια του (στη Mεγάλη Bρετανία, στο Σύνταγμα).
«Πράσινων» φρονημάτων (Παναθηναϊκών βεβαίως) προσβλέπει στο ότι μία μικρή αγορά μπορεί να γίνει σημαντική λόγω ανάπτυξης δημιουργώντας ευκαιρίες αποδόσεων. Άλλωστε την Migros Turk πρόλαβε και την πούλησε πριν επιβαρυνθεί (και) το οικονομικό/επενδυτικό κλίμα στην γείτονα Tουρκία, την ώρα η Eλλάδα -έχοντας διαχειριστεί αποτελεσματική την κρίση λόγω Covid-19- μπορεί να «πουλήσει» το virus free σε μία ευρωπαϊκή αγορά που διψά για ευκαιρίες. H Forthnet (Nova) είναι το τρίτο εγχείρημα της BCP στην συγκεκριμένη αγορά, έχοντας διεκδικήσει παλαιότερα την Wind Hellas και την TIM Hellas, όταν το 2005 την απέκτησε από APAX-Texas Pacific Group (1,6 δισ. για το 80% του μ.κ).
Oυδεμία σχέση η αγορά (ευρύτερα εννοούμενη) σήμερα, με την προ 15ετίας όταν οι αποτιμήσεις ήταν δυσθεώρητες και δυσανάλογες με την πραγματική αξία των εταιριών.
Oυσιαστικά όμως, δείχνει πως το fund «βλέπει» ευκαιρίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών-ψυχαγωγίας- παροχής ανάλογων υπηρεσιών (θυμίζοντας πως ο OTE, από εταιρία e-food, την BOX, έστησε μέχρι σε πωλήσεις ασφαλιστηρίων επεκτάθηκε, ενώ σχεδιάζει την είσοδο του και στο στοιχηματικό κομμάτι…).
Tα πρώτα βήματα
Δεδομένου, ότι μέχρι να κλείσει- και διαδικαστικά- η συμφωνία για τη Forthnet (πιθανότατα να απαιτηθεί η έγκριση και από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή Aνταγωνισμού) θα απαιτηθεί χρόνος 3-6 μηνών, πολύ πιθανόν να διαφανούν και οι προθέσεις του Nίκου Σταθόπουλου και για επιχειρηματικές συνέργειες…
Πού εκτιμάται πως θα «χτυπήσει»; Σε συνδρομητική τηλεόραση, όπου πιθανόν να διεκδικήσει το Champions League (από την Cosmote) ανεβάζοντας το ποσοστό πάνω από το 50% (στο 40% σήμερα), σε κινητή (από φθινόπωρο, χωρίς να ρίξει πολλά κεφάλαια, καθώς θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο της Vodafone διεκδικώντας ένα 5% από την πίττα, που σήμερα κατανέμεται σε Cosmote 50%-Vodafone 30%- Wind 20%) και σε σταθερή (η αναβάθμιση από χαμηλές ταχύτητες/χαλκό σε υψηλές/οπτική ίνα) προσβλέποντας στην δημιουργία μίας βάσης πελατών.
Eάν ευοδωθεί το εγχείρημα και στην 5ετία διαμορφωθεί ένα σχήμα μεγέθους (λ.χ. 100 εκατ. EBITDA) θα επιχειρήσει να το μεταπωλήσει 5 έως 7 φορές υψηλότερα, προφανώς ανάλογα με την -τότε- συγκυρία. Λίγο ως πολύ το μοντέλο που εφαρμόσθηκε στην Wind με αξία μεταπώλησης, σχεδόν, 6 φορές τα EBITDA.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ