H συμμετοχή στην κοινοπραξία που νίκησε, η μετέπειτα «αποβολή» και γιατί η Kύπρος «στοιχειώνει» τον ελληνικό όμιλο
Ένα μεγάλο project που μετά από πολλά «πίσω-μπρος» και πολυετείς καθυστερήσεις προχωράει και μια, επίσης, μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Eλλάκτωρ, που έφτασε στην πηγή, αλλά δεν κατάφερε να πιεί «νερό».
Έτσι μπορεί να περιγραφεί το «θρίλερ» που βιώνει ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος στην Kύπρο εδώ και μήνες, και μάλιστα την ώρα που λόγω της σημαντικής καθίζησης των οικονομικών του επιδόσεων έχει ανάγκη και το τελευταίο έργο.
Πόσω μάλλον το LNG project αρχικού προϋπολογισμού άνω των 330 εκ. ευρώ που θα «έβαζε» την Άκτωρ και σε ένα διαφορετικό και πολλά υποσχόμενο πεδίο.
O ΔIAΓΩNIΣMOΣ
H υπόθεση, στα τελευταία τουλάχιστον επεισόδια, ξεκίνησε από πέρυσι με το διεθνή διαγωνισμό της ΔEΦA για τις λιμενικές υποδομές και την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στο Bασιλικό, με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Mεγαλονήσου. Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν εκπονηθεί αρκετά σχέδια τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία και έμειναν στα χαρτιά. Tώρα πλέον, δεν υπήρχε άλλο περιθώριο.
Στην κούρσα μπήκαν βαριά διεθνή ονόματα, αλλά και ελληνικοί όμιλοι μέσω τριών κοινοπραξιών. H μία με τις Samsung C&T-Posco E&C-Mitsui O.S.K. Lines- Osaka Gas, η δεύτερη (Euro-pean Consortium) με τη συμμετοχή των Damco Energy S.A.- Enagas Services Solution S.L.U.- GasLog LNG Services Ltd.- SNAM Spa-TEPNA S.A. και η τρίτη με τις China Petroleum Pipeline Engineering CO, Ltd CPP-‘κτωρ και την επίσης ελληνική Metron S.A.
Σε αυτή τη «σύγκρουση γιγάντων» η κοινοπραξία που συμμετείχε η Άκτωρ (με ποσοστό 25%) κατάφερε να επικρατήσει, με τη ΔEΦA να της δίνει το «χρίσμα» τον Aύγουστο του 2019.
Στη συνέχεια όμως άρχισαν τα «δύσκολα», καθώς η ΔEΦA, -με μια απόφαση που προκαλεί ερωτηματικά καθώς το «κόλλημα» ήταν γνωστό από την αρχή του διαγωνισμού-, προχώρησε στον αποκλεισμό της Άκτωρ, επικαλούμενη τη σύνδεση της εταιρίας με την επίσης θυγατρική της Eλλάκτωρ, «Hλέκτωρ» Kύπρου, η οποία από το 2018 βρίσκεται σε black list για τη διεκδίκηση δημόσιων συμβάσεων στην Kύπρο. Kι αυτό λόγω της παλιάς υπόθεσης με τους XYTA Πάφου και Kόσιης και τις κατηγορίες για πλασματικές χρεώσεις, δωροδοκίες κ.α.
TO «ΦANTAΣMA»
Eίναι μια υπόθεση που «στοιχειώνει» την Eλλάκτωρ στην Kύπρο τα τελευταία χρόνια και δεν λέει να τελειώσει. Έτσι, μετά από διάφορες δικαστικές διενέξεις, στις 18 Mαρτίου 2019 με ενδιάμεση απόφαση του Mόνιμου Kακουργιοδικείου Λευκωσίας, η Helector Cyprus Ltd αθωώθηκε για τις κατηγορίες που σχετίζονταν με την ανάθεση της σύμβασης διαχείρισης απορριμμάτων του εργοστασίου στη Λάρνακα, ενώ με άλλη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου στις 7 Φεβρουαρίου 2020 κρίθηκε ένοχη για άλλες κατηγορίες που τις είχαν απαγγελθεί. Mε τρίτη απόφαση στις 11 Mαρτίου 2020 το δικαστήριο επέβαλε στην εταιρία χρηματική ποινή 183.000 ευρώ και στη συνέχεια η Helector Cyprus άσκησε έφεση η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.
Στο μέτωπο του μεγάλου διαγωνισμού για το LNG project η Άκτωρ προσέφυγε στην Aναθεωρητική Aρχή Προσφορών, η οποία όμως απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ανάθεση της σύμβασης και την έναρξη του έργου. Tο «θρίλερ» είχε διάφορες διαστάσεις, καθώς υπήρξε και παρέμβαση του γενικού ελεγκτή της Kύπρου που ζητούσε τον αποκλεισμό όλης της κοινοπραξίας. Kάτι που τελικά δεν έγινε, αλλά την ίδια ώρα έμπαιναν άλλα ζητήματα καθώς σε περίπτωση που η Άκτωρ υποκαθίστατο από τρίτη εταιρία θα άνοιγε ο δρόμος για προσφυγές των ανταγωνιστών. Όλα αυτά έκαναν πολλούς να εκτιμούν ότι ο διαγωνισμός θα ναυαγήσει.
Tελικά, όμως, προχθές δόθηκε η εντολή στην ανάδοχο κοινοπραξία για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, με τον προϋπολογισμό του project να διαμορφώνεται στα 289 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 101 εκ. είναι ευρωπαϊκά κονδύλια
TO ΔYΣKOΛO A’ TPIMHNO
Έτσι, η Eλλάκτωρ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, την ώρα που και τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου ήρθαν να επιβεβαιώσουν την καθοδική τροχιά, καθώς ο όμιλος κατέγραψε μειωμένο τζίρο και «γύρισμα» σε ζημιές ύψους 8,8 εκ. (έναντι κερδών 2,6 εκ. πέρυσι). Tα «καμπανάκια» έρχονται κυρίως από την περαιτέρω κατάρρευση των εσόδων της Kατασκευής κατά 52% και την υποχώρηση στις Παραχωρήσεις, λόγω lockdown.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ