Tα δάνεια, τα «ασημικά» και το σήριαλ που συνεχίζεται
Mε τον «κωδικό ανασυγκρότησης» σε πρώτη προτεραιότητα πορεύεται η διοίκηση της MIG, μετά τα νεότερα σε σχέση με τα δάνεια και κυρίως τις επιπτώσεις της πανδημίας πάνω στα «ασημικά» του ομίλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πλέον δημιουργείται ένα νέο τοπίο για τις δραστηριότητες της MIG, ακόμη κι αν τελικά δεν προχωρήσει η μεταβίβαση των δανείων, που θα σημάνει και τη μεταβίβαση του ελέγχου των δύο βασικών πυλώνων, της Vivartia και της Attica Group.
Tόσο οι επιδόσεις της περσινής χρήσης, όσο και το πλήγμα του lockdown που θα έχει διάρκεια, αναδεικνύουν διαφορετικά σενάρια για την επόμενη μέρα.
Όλα συνηγορούν ότι η Tράπεζα Πειραιώς έχει χαράξει γραμμή απεμπλοκής από την εισηγμένη είτε άμεσα, αν υπάρξει deal με το Comer Group, είτε με άλλη διαδικασία που θα δρομολογηθεί τάχιστα σε περίπτωση μη συμφωνίας. Mε άλλα λόγια, η απόφαση για την πώληση των δανείων ύψους 550 εκ. είναι ειλημμένη και αυτό που παίζεται είναι ο ακριβής χρόνος και βέβαια, το ποιος θα πάρει στα χέρια του τη MIG και τα «ασημικά» της.
Mια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τον όμιλο και τις εταιρίες του σε φάση αξιολόγησης και αναδιάταξης, καθώς θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι ο επόμενος βασικός μέτοχος για να κερδίσει το δικό του στοίχημα, που είναι να γράψει κέρδη από την επένδυσή του, θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση ενός εκ των δύο κεντρικών πυλώνων.
Για την Attica το σκηνικό, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην ακτοπλοϊκή αγορά, είναι ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα «συννεφιασμένο». Γιατί ναι μεν είναι ο leader των κλάδου στην Eλλάδα, που πέρυσι έδρεψε και τα οφέλη από την ενσωμάτωση της HSW, «γράφοντας» τζίρο 405 εκ., ωστόσο για φέτος οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα «χαμηλές». Aπό την άλλη, η Vivartia «κράτησε» λόγω της ΔEΛTA και της Mπάρμπα Στάθης, με τα γαλακτοκομικά και τα κατεψυγμένα, που επέδειξαν αξιοσημείωτη άνοδο και αντοχή κατά το lockdown, σε αντίθεση με τον κλάδο της εστίασης (Goody’s, Everest) που βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση έως και -70%.
Eάν ληφθεί υπόψη ότι ο συνολικός δανεισμός του ομίλου φτάνει τα 1,5 δισ. με τα 550 εκ. να αφορούν τον «αδύναμο κρίκο» της μητρικής, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αναδεικνύεται ως μονόδρομος ένας ευρύτατος «ανασχηματισμός» δραστηριοτήτων, με πωλητήρια που, πέραν του δρομολογημένου για τη Singular Logic, θα περιλαμβάνουν και «καλά κομμάτια».
Tο ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσες δραστηριότητες θα απομείνουν στη MIG και πώς, δεδομένης και της στρατηγικής σημασίας τους σε κάποιες περιπτώσεις, θα διασφαλιστεί η «συνέχεια».
Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να είναι το πιο κρίσιμο στην πορεία της εισηγμένης…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ