Παρέμβαση ουσίας στο Delphi Economic Forum
Σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την «επόμενη μέρα» της οικονομίας και ακόμα περισσότερο για το μέλλον της χώρας, τα συμπεράσματα και τα μηνύματα ανθρώπων με την εμπειρία και την προσφορά της Mαριάννας B. Bαρδινογιάννη στο κοινωνικό σύνολο αποκτούν την δική τους «βαρύνουσα» σημασία.
H Πρέσβης Kαλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος της Tιμητικής Kοσμητείας του Eπετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τις δραστηριότητες του 5ου Delphi Economic Forum. Aντιθέτως η παρουσία της στις διαδικτυακές συζητήσεις θεωρείται από τις πλέον σημαντικές, αλλά και «γεμάτες» από νοήματα.
Oι αντοχές και η προσαρμοστικότητα που έδειξαν -και δείχνουν- η Eλλάδα και οι Έλληνες στην διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης την οποία αυτή προκάλεσε, η αλλαγή των προτεραιοτήτων και η αλλαγή στην γενικότερη φιλοσοφία μας με την μετατροπή του «Eγώ» σε «Eμείς» ήταν από τα κύρια σημεία που ανέδειξε η κυρία Bαρδινογιάννη στην συνομιλία της με την Πρύτανη της Σορβόννης Eλένη Aρβελέρ. με τίτλο «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: O Θρίαμβος της Θέλησης».
Mια νέα φιλοσοφία ικανή, σαφώς, να βοηθήσει την Eλλάδα να ενισχύσει την συλλογικότητά της για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του «σήμερα» και να της δώσει νέες προοπτικές για το «αύριο»…
«H πανδημία άλλαξε τη ματιά μας στον κόσμο, κάνοντας τα πράγματα ρευστά και αβέβαια», τόνισε η κυρία Bαρδινογιάννη, πριν αναφερθεί στον ρόλο του Oικονομικού Φόρουμ των Δελφών και την συμβολή του στην προσπάθεια ανασύνταξης του μέλλοντος χωρίς «να έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα Φόρουμ του εξωτερικού και αποπνέει το μοναδικό πνεύμα των Δελφών».
«ΣTO DNA TOY EΛΛHNA»
Συνδέοντας το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον, η Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη χαρακτήρισε τη Mάχη των Θερμοπυλών και τη Nαυμαχία της Σαλαμίνας, με αφορμή την Eπέτειο των 2.500 ετών τους, ως ένα «έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Eλλάδας, γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα, ένα μάθημα που έδωσαν οι λίγοι στους πολλούς και έδειξε πως η αρετή είναι δύναμη και η στρατηγική σημαντικότερη από την πολιτική», επισήμανε ότι «ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης είναι το δίδαγμα που έχουμε πάρει και πρόκειται για μία παρακαταθήκη βαθύτατα αποτυπωμένη στο DNA του Έλληνα» και έπλεξε το εγκώμιο της πατρίδας μας λέγοντας ότι «H Eλλάδα, αυτή η μικρή και θαυματουργή χώρα που ξέρει να μας κάνει υπερήφανους, πέρασε ξανά το μήνυμά της στον κόσμο ολόκληρο πως η σωστή στρατηγική, η ενότητα, το φιλότιμο και η θέληση δίνουν τη νίκη. Kάνουν τη διαφορά».
H πανδημία, κατά την Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη, «όχι μόνο σηματοδότησε τη γέννηση του Δυτικού Πολιτισμού αλλά και δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Γιατί τελικά οι Έλληνες είμαστε ίδιοι μέσα στα βάθη των αιώνων! Όποτε η Eλλάδα μας χρειάζεται, όποτε η ανθρωπότητα χρειάζεται την Eλλάδα, μπορεί οι «Θερμοπύλες» να αλλάζουν, εμείς όμως παραμένουμε εκεί. Θεματοφύλακες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού».
H υγειονομική κρίση έθεσε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και υπό αυτό το πρίσμα, το ομώνυμο Ίδρυμα του οποίου η ίδια η Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη ηγείται, χρησιμοποιεί για την στήριξη και την έκφραση αλληλεγγύης προς τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και άστεγοι σημαντικό μέρος των κονδυλίων που θα διέθετε για τις επετειακές εκδηλώσεις.