Παρέμβαση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Αν υπάρχει κάποιος που έχει μακρά εμπειρία και εκ των έσω γνώση της σχέσης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων της με το τραπεζικό σύστημα, τότε αυτός είναι σίγουρα ο Μιχάλης Σάλλας. Έμπειρος τραπεζίτης, μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Σάλλας, επένδυσε δυνατά στη Lyktos η οποία διαρκώς επεκτείνεται, εξοπλίζεται, αναπτύσσει τις εργασίες της και διευρύνει το πελατολόγιό της αυξάνοντας το αποτύπωμά της στην αγορά.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών, ο Μιχάλης Σάλλας τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη τομείς της ελληνικής οικονομίας που μπορούν να υποβοηθηθούν πολύ από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να έχουν ακόμα προσεγγιστεί από το σύστημα. Τέτοιοι τομείς, είπε, είναι για παράδειγμα ο χώρος της μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα, τα πράσινα δάνεια και η πράσινη οικονομία.
«Η Ελλάδα έχει εκεί τεράστιο περιθώριο. Αν σκεφτείτε ότι το κομμάτι της πράσινης ενέργειας καλύπτει το 30-32% της αγοράς, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να επενδυθούν περίπου 40 δισ. μέχρι το 2030 γι’ αυτό». Ο πρόεδρος του Lyktos Group εξήγησε ότι η Ελλάδα κατέκτησε τα τελευταία χρόνια την εικόνα μιας χώρας που έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει κρίσεις: «Έχουμε, πιστεύω, την δυνατότητα να αλλάξουμε το μοντέλο και να το χρηματοδοτήσουμε και να μην χαθεί η ευκαιρία που δίνεται για να πάει η χώρα μπροστά. Αν υπάρξει σωστός προγραμματισμός, με αφορμή τον κορωνοϊό, θα αλλάξει η Ελλάδα».
Ο Μιχάλης Σάλλας τόνισε ότι τα χρόνια της κρίσης, «οι τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Πολιτεία, έκαναν τα πάντα για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ ελληνικών καταθέσεων. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος καταθέσεων». Ωστόσο, οι τράπεζες «θα χρειασθεί να ενισχυθούν κεφαλαιακά, διότι η χαλάρωση των κανόνων λόγω της πανδημίας συμβάλλει μεν στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά δεν αρκεί», ανέφερε.
Μάλιστα, τόνισε ότι σε τέτοιες περιόδους, υπάρχει δυσκολία άντλησης κεφαλαίων, αλλά η Ευρώπη έχει αποδείξει τον τελευταίο καιρό ότι μπορεί να διευκολύνει το σύστημα με τη χαλάρωση των κανόνων και βοηθά επί της ουσίας τις τράπεζες να παράξουν κέρδη κι έτσι να εξυγιάνουν τα κεφάλαιά τους.
Ο επικεφαλής του Lyktos Group μπορεί να βλέπει ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι σαν το ελατήριο που έχει πιεστεί και μόλις απελευθερωθεί, θα υπάρξει εκσφενδονισμός, όμως έχει επισημάνει πολλάκις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η γραφειοκρατία η οποία «τρώει» περίπου το 6 με 6,5% του ΑΕΠ ετησίως. «Αν θέλουμε πρόοδο πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση» δηλώνει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ