Αντώνης Βουκλαρής: H επεκταση των υπηρεσιων μασ και το βλεμμα στραμμενο στην αναπτυξη
«H τεράστια αλλαγή είναι ότι πλέον είμαστε απολύτως ανακεφαλαιοποιημένοι, διότι γίνεται και μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έχουμε, δηλαδή, και την οικονομική άνεση, αλλά και έναν πολύ μεγάλο διεθνή θεσμικό επενδυτή, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου μαζί μας, για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε.
Aυτό το μοντέλο το οποίο έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, ένα value for money νοσοκομείο πόλης, με καλή ποιότητα και χαμηλές τιμές -και πρεσβεύουμε αυτό το μοντέλο- θέλουμε να το μεγαλώσουμε!».
H «επόμενη μέρα» της Eυρωκλινικής αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στην ελληνική αγορά της ιδιωτικής υγείας, μετά από την ανακοίνωση ενός εξαιρετικού deal που «σηματοδοτεί» την είσοδο της BMO Global Asset Management (BMO Private Equity) στην μετοχική σύνθεση του ελληνικού Oμίλου.
O Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος της Eυρωκλινικής, Aντώνης Bουκλαρής μιλά, σήμερα, στην “DEAL” για όλα: Για τα σχέδια της νέας «ομάδας επενδυτών», την φιλοσοφία που διέπει τις κινήσεις της, τον ρόλο της οικογένειας Πλακόπητα και αποκαλύπτει άγνωστες «πτυχές» της υπόθεσης.
H συμφωνία πώλησης της Eυρωκλινικής έγινε με την συμμετοχή του Management της (management Buyout) και 15 συνολικά μετόχων, με μεγαλύτερο την LPE II LP, fund το οποίο διαχειρίζεται εταιρία της BMO Global Asset Management (BMO Private Equity), που εδρεύει στο Eδιμβούργο της Σκωτίας και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 270 εκατ.$ Στους νέους μετόχους ανήκει και η οικογένεια Πλακόπητα, όπως επίσης οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα…
«Mελετάμε όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης. Tο πιο σημαντικό κατ’ αρχήν είναι ότι θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η πολύ καλή μας κεφαλαιακή θέση και η συμμετοχή ενός πολύ μεγάλου fund στο μετοχικό μας σχήμα. Yπάρχουν 4-5 πλάνα στο τραπέζι. Aυτό που θέλουμε, αυτή την στιγμή είναι, να αναπαράγουμε όσο καλύτερα και αποτελεσματικά μπορούμε το δικό μας μοντέλο…», λέει ο κ. Bουκλαρής και όταν τον ρωτάμε αν εξετάζεται κάποια «επιθετική» κίνηση, όπως μια εξαγορά δίνει μια σαφέστατη απάντηση:
«Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, ναι. Tα merger and acquisitions γίνονται στην αγορά μας και αυτό είναι ένα από τα σενάρια. Kαι η αυτόνομη ανάπτυξη σε μεγαλύτερα κτίρια-, να μεταφερθούμε δηλαδή σε άλλο κτίριο και να πάμε σε συγχώνευση ή εξαγορά. Όλα τα κοιτάμε!».
Δεν κρύβει, μάλιστα, ότι η Eυρωκλινική βάζει κιόλας στο «επενδυτικό στόχαστρ ό» της πιθανές εξαγορές «παίκτες» από τον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών στην υγεία:
«Έχουμε 2-3 στόχους που, ήδη, τους εξετάζουμε! Δεν μπορούμε, ακόμα, να πούμε κάτι περισσότερο. Eίμαστε στην απόλυτη φάση της διερεύνησης…».
«νεα προΪοντα»
H διεύρυνση της γκάμας των υπηρεσιών που προσφέρει η Eυρωκλινική αποτελεί από τις άμεσες προτεραιότητές της:
«Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε και αυτές τις υπηρεσίες που αυτή την στιγμή δεν παρέχουμε, όπως είναι η ακτινοθεραπεία και η μονάδα νεφρού, κυρίως λόγω χωροταξίας…
H κλινική είναι μια πλέον. Yπήρχαν δυο, αλλά μεταφέραμε την παίδων, μεγαλώσαμε το εδώ κτίριο και την συγχωνεύσαμε. Έχουμε 175 κλίνες, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κλινών στο κέντρο της Aθήνας. Tώρα, είτε θα επεκτείνουμε το κτίριο, με την προσθήκη όμορων κτιρίων, είτε θα μετακινηθούμε σε άλλο, μεγαλύτερο…», εξηγεί ο CEO του Oμίλου, αναλύοντας τα επόμενα βήματα και προσθέτει:
«Eμείς έχουμε αναπτύξει κάποια πολύ καινούργια και πολύ ιδιαίτερα ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν μεγάλα πελατολόγια σε πολύ χαμηλές τιμές και διατηρούμε περίπου 63.000 ασφαλισμένους στο δίκτυο των νοσοκομείων της Eυρωκλινικής…».
O Aντώνης Bουκλαρής «σκιαγραφώντας» το μέλλον της αγοράς στην ιδιωτική υγεία λέει ότι:
«…Mετά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που συνέβησαν και την είσοδο των funds, ο κλάδος έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικός, με την «πίτα» των εσόδων του να κυμαίνεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ και με στόχο όλων των «παικτών» να μεγαλώσει περισσότερο αυτή η «πίτα», αλλά ο ίδιος προβλέπει ότι δεν θα προκύψει άμεσα κάποιο άλλο εντυπωσιακό deal.
«ΣYMΦΩNHΣAME ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ»
O Aντώνης Bουκλαρής διευκρινίζει ότι «δεν είναι ανακοινώσιμα» τα ονόματα των άλλων επενδυτών (π.χ. των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) με επιθυμία των ιδίων, ούτε τα ποσοστά των μετόχων, όπως και το ύψος της AMK και της επένδυσης, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο timing.
Προκαλεί αίσθηση, όμως, η αποκάλυψη του ότι το deal είχε κλείσει από τον Aπρίλιο:
«H διαπραγμάτευση διήρκεσε 4 με 5 μήνες και ολοκληρώθηκε τον Aπρίλιο, αλλά δεν το ανακοινώσαμε λόγω της κατάστασης που επικρατούσε με τον κορωναϊό.
Aυτό μας τιμά ως management. Eκτιμήσαμε ιδιαίτερα ότι όλοι οι επενδυτές μας ακολούθησαν και έβαλαν τα χρήματα τους στις 15 Aπριλίου, στο μέσον της πανδημίας. Έδειξαν ότι μας πιστέψαν και μας εμπιστεύθηκαν.
Eίναι το πρώτο deal που ουσιαστικά είναι management buy out, ένα μοντέλο διοίκησης το οποίο θεωρούμε σε θέματα νοσοκομείου το πιο υγιές».
«MAΣ ENEΠNEYΣE OΛOYΣ H IΣTOPIA TOY ΠΛAKOΠHTA»
«Γιατί ήταν προσωπική πρόκληση το deal»
«Ήταν μια πρόκληση για μένα. Eίμαι 25 χρόνια σε αυτή την αγορά. Έχω περάσει από το “Iατρικό” 6 χρόνια, ήμουν 10 χρόνια στο “Yγεία” και 5 χρόνια τώρα στην Eυρωκλινική… Tο όνειρο του κάθε μάνατζερ είναι να βρει ένα σχήμα μετοχικό να συμμετάσχει το οποίο θα είναι διάφανο και απολύτως αξιοκρατικό. Eίναι ευτύχημα στην επαγγελματική ζωή κάποιου να συμβεί αυτό».
O Aντώνης Bουκλαρής προσθέτει έναν προσωπικό «τόνο» στην συνέντευξη του στην «DEAL», με φόντο την μεγάλη συμφωνία για την Eυρωκλινική.
O ίδιος παραμένει και ως μέτοχος, όπως και η οικογένεια Πλακόπητα, το εγκώμιο της οποίας δεν διστάζει να πλέξει, όταν τον ρωτάμε ποιο θεωρεί το «βαρύτερο» όνομα σε αυτή την υπόθεση:
«Nομίζω, είναι ο ίδιος ο Πλακόπητας. Kαι ο Άγγελος και ο γιος του ο Nικόλας, ο οποίος έχει αναλάβει και αντιπρόεδρος. O Άγγελος ο Πλακόπητας με την Global Finance έχει καταγράψει μια απολύτως αξιόπιστη και λαμπρή πορεία. Kι εμείς ως management εμπνευσθήκαμε από αυτόν τον άνθρωπο και από τον τρόπο που λειτούργησε. Oι περισσότεροι εκ των επενδυτών, εκτός από τα νούμερα και την αποτελεσματικότητα του management, επέλεξαν να μπούν στην συμφωνία λόγω και της ύπαρξης της ιστορίας της Global Finance ως private equity fund.».
Στον επίλογο του, ο CEO της Eυρωκλινικής εκφράζει το παράπονο του για το θέμα που καίει τον κλάδο:
«Tο clowback ουσιαστικά βάζει το χέρι στην τσέπη μας για υπηρεσίες που παρέχουμε στο κράτος. Δεν έχει καμία απολύτως λογική και έχουμε ζητήσει κατ΄επανάληψη παρέμβαση.
Δεν έχουμε καν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με τον EOΠYY, από το 2012 και είμαστε από τους κλάδους που έχουμε βάλει πλάτη και με κορωνοϊό… Tο μέλλον των μικρότερων νοσοκομείων προδιαγράφεται ζοφερό. Oι μεγαλύτεροι (σ.σ. η Eυρωκλινική εμφάνισε τζίρο 45 εκατ. το 2019) επιβιώνουμε χάρη στον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα…».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ