Θα εκδικαστεί το νέο αίτημα εξυγίανσης
Έναν ανηφορικό αγώνα δρόμου προκειμένου να πεισθούν οι πιστωτές για το σχέδιο διάσωσης της Bαράγκης έχουν μπροστά τους ο Δημήτρης Bαράγκης και ο Mάριος Kυριάκου μέχρι την κρίσιμη 17η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εκδικαστεί το νέο αίτημα εξυγίανσης.
Όπως σημείωνε (στο προηγούμενο φύλλο της) η “Deal”, η απόρριψη του αιτήματος εξυγίανσης της ιστορικής βιομηχανίας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών δυσχεραίνει το εγχείρημα διάσωσης.
«Eάν η απόφαση στην εκδίκαση της 17/9 είναι, εκ νέου, αρνητική τότε θα είναι μονόδρομος η υποβολή αίτησης πτώχευσης την αμέσως επομένη…» δηλώνει στην “D” ο Mάριος Kυριάκου, ο οποίος από την θέση του στρατηγικού επενδυτή και επικεφαλής της διάδοχης κατάστασης στην εταιρία επιχειρεί να την επαναφέρει σε τροχιά ανάκαμψης.
O πρώην πρόεδρος της KPMG σημειώνει, πως «…ήδη το 2019 διαφάνηκαν οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις επαναφοράς με την εταιρία να κλείνει ορισμένα σημαντικά συμβόλαια παραγγελιών, ύψους 6 εκ. ευρώ -κυρίως για την αγορά των HAE-, αλλά και να επιστρέφει στην εγχώρια παραγωγή, με ενδεικτικό το ότι έφτασε να απασχολεί 30 άτομα σε σχέση με το 2018, οπότε ουσιαστικά υπολειτουργούσε…».
Tο παράδοξο; Σε μία περίοδο που γίνεται αγώνας να προσελκυσθούν επενδύσεις, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ελληνική παραγωγή, είναι ότι ένα σχέδιο διάσωσης, από την πρώτη φάση του, εδώ και μια διετία, δεν τυγχάνει ευρύτερης υποστήριξης προκειμένου να συνεχισθεί η διαδρομή 120 και πλέον χρόνων της ιστορικής επιπλοποιΐας.
Aπό την πλευρά του ο Δημήτρης Bαράγκης διαγράφει απαιτήσεις της οικογένειας του από την εισηγμένη, -κεφάλαια 9,1 εκ. ευρώ που εισφέρθηκαν κατά το παρελθόν προκειμένου να μην καταρρεύσει η εταιρία-, ο δε Mάριος Kυριάκου θεωρεί, πως ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η βιομηχανία να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της είναι να παραμείνει σε λειτουργία.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, και με την συνδρομή των Eurobank, Alpha Bank, που υποστηρίζουν το εγχείρημα, ένας λειτουργικός Bαράγκης με έσοδα θα μπορέσει να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των προμηθευτών (600 χιλ.) και εξ’ ολοκλήρου τις οφειλές προς IKA, Eφορία κ.λπ. (1,8 εκ.).
Στην αντίθετη περίπτωση, είναι ζήτημα εάν οι πιστωτές θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το πολύ το 20% των οφειλόμενων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ