Το ταξίδι των υποψήφιων επενδυτών στα εργοστάσιά της, οι προσδοκίες και οι επιφυλάξεις
Η ελπίδα… πεθαίνει τελευταία για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Η άλλοτε κραταιά εταιρεία του ομίλου Λαναρά αναζητά εναγωνίως το «σωσίβιο» που θα μπορέσει να την βγάλει από το… τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, αφού οι υποσχέσεις των πολιτικών αξιωματούχων για δανειοδότησή της από τις πιστώτριες τράπεζες με εγγυήσεις του Δημοσίου φαίνεται πως έπεσαν στο κενό.
Το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών, το οποίο εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο της ΕΝ. ΚΛΩ, Γιάννη Μουσουλίδη, για την εξαγορά της πολύπαθης εταιρείας, φαίνεται πως δεν είναι ένα ακόμη «προπέτασμα καπνού». Και αυτό επειδή μια διαφορετική… τρόικα του αμερικανικού fund που θέλει να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποτελούμενη από δύο Αμερικανούς και έναν Έλληνα- εκπρόσωπό τους στην χώρα μας- επισκέφθηκαν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας τα εργοστάσια του ομίλου στην Ροδόπη, τον Έβρο και τη Νάουσα.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό των μονάδων ΟΤΤΟ Έβρος, Fanco, Κλωστήρια Ροδόπης και της Νάουσας, ενώ επαναβεβαιώθηκε η βούληση των Αμερικανών να προχωρήσουν στην εξαγορά της εταιρείας και στην εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου, που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητά της.
Από την εταιρεία αφήνεται να εννοηθεί πως οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής με τις πιστώτριες τράπεζες- η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 45% του χρέους και έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή και για τις υπόλοιπες τράπεζες- και να απομένουν να ρυθμιστούν μόνο κάποια διαδικαστικά θέματα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν συγκεκριμένες πηγές, δεν αποκλείεται να επέλθει η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου, από τα 600 περίπου άτομα του εργατικού δυναμικού της ΕΝ. ΚΛΩ θα παραμείνουν στις θέσεις τους περίπου 245.
Θα επαναλειτουργήσουν δύο κλωστήρια στην Ροδόπη και τη Μαρώνεια, το τμήμα ανάπτυξης στην Κομοτηνή, ενώ θα κατασκευαστούν και δύο μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων- παραγωγής ενέργειας σε ισάριθμα ακίνητα της εταιρείας. Παράλληλα, προβλέπεται να γίνει πράξη και το σχέδιο εισόδου στην αμερικανική αγορά με τη συλλογή ενδυμάτων «Stevi Ritch», η οποία είναι έτοιμη τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και σε ζητήματα marketing, διαφήμισης κ.α.
Επιφυλάξεις
Μπορεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της μονάδας των κλωστηρίων Γ’ Νάουσα, Ηλίας Χαρίσης να εμφανίστηκε αισιόδοξος στις δηλώσεις του για την εξαγορά του ομίλου από τους Αμερικανούς, όμως, την αισιοδοξία του δε φαίνεται τα συμμερίζονται πολλοί από τους εργαζόμενους.
Πιο συγκεκριμένα, κρατούν μικρό… καλάθι στις όποιες δεσμεύσεις και υποσχέσεις λόγω και της πρότερης κακής εμπειρίας που είχαν τόσο από τον πρώην μεγαλομέτοχο, Θωμά Λαναρά, όσο και από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους.
Μερίδα αυτών υποστηρίζουν πως έχουν κουραστεί από την εμφάνιση «αόρατων» επενδυτών, που παρουσιάζονται ως κομήτες για να σώσουν προβληματικές εταιρείες και εξαφανίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. «Έχουμε δει πολλά και έχουμε ακούσει πολλά περισσότερα όλους αυτούς τους 36 μήνες, τηρώντας στάση αναμονής. Ελπίζουμε αυτή η πρόταση να μην αποδειχθεί «φούσκα» και να πρόκειται για σοβαρούς επενδυτές. Δεν αντέχουμε άλλα πειράματα» τονίζουν χαρακτηριστικά.