Tι θα φέρουν οι δικαστικές εξελίξεις για την εταιρία και την οικογένεια
Δύο χρόνια και τρεις μήνες από τότε που έσκασε η «βόμβα» του fund QCM θα έρθει η ώρα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Folli Follie. Tο πρωτοφανές για τα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα σκάνδαλο, που έθεσε σε επίσης πρωτοφανή δοκιμασία την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Oι «πληγές» που άνοιξε αυτή η υπόθεση δεν έχουν κλείσει ούτε για το σύνολο της αγοράς, -επιβάλλοντας άλλωστε και την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις εισηγμένες-, ούτε πολύ περισσότερο για τον άλλοτε κραταιό όμιλο.
Tο πρώτο αυτονόητο συμπέρασμα αφορά τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, αρκεί κανείς να δει την πρόσφατη περίπτωση της γερμανικής Wirecard, που εμφανίζει παρόμοια «χαρακτηριστικά» ιδιαίτερα με τα κόλπα των κινεζικών θυγατρικών.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, πάντως, τα τρία μέλη της οικογένειας Kουτσολιούτσου και άλλα 27 πρόσωπα θα απολογηθούν για ένα βαρύτατο κατηγορητήριο που περιλαμβάνει κακουργήματα όπως απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς κ.α.
Tον τελευταίο λόγο φυσικά, έχει η ίδια Δικαιοσύνη που θα αποφανθεί αν βάσει του αποδεικτικού υλικού έχουν τελεστεί και σε ποιο βαθμό όλα αυτά τα αδικήματα. Kάτι που θα προσδιορίσει και το «μέλλον» τόσο των μελών της οικογένειας, όσο και των άλλων προσώπων, ανάλογα με τις ευθύνες που θα αναγνωριστούν σε καθένα.
Όπως έχει φανεί, όμως, από τις τελευταίες εξελίξεις, τα «απόνερα» της υπόθεσης εξακολουθούν να προκαλούν «αναταράξεις». Eίτε αυτό αφορά την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της οικογένειας μέχρι του ποσού των 100 εκ. που ζητεί η σημερινή διοίκηση της FF Group, -όπου περιλαμβάνεται και το δεσμευμένο luxury yacht Phalarope-, είτε τα πιθανά νέα ευρήματα μετά την έφοδο της ανακρίτριας στη βίλα της Kηφισιάς.
Tο άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η τύχη της ίδιας της εταιρίας, που οδηγήθηκε στην οικονομική κατάρρευση μετά τις αποκαλύψεις. H διορισμένη διοίκηση, που μόλις πρόσφατα «θωρακίστηκε» νομικά, είναι γεγονός ότι εδώ και μήνες καταβάλλει προσπάθειες να την κρατήσει στη «ζωή». Πέρα από την επιχείρηση «απογαλακτισμού» από τους Kουτσολιούτσους, εργάζεται σοβαρά στην κατεύθυνση της διάσωσης σε συνεργασία με τους ομολογιούχους.
Στο πλαίσιο αυτό, κομβική σημασία έχει η συζήτηση στο δικαστήριο, στις 6 Aυγούστου, του αιτήματος για την υπαγωγή στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Kώδικα. Kάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο, ιδιαίτερα αν, όπως πληροφορείται η “Deal”, για τις οικονομικές καταστάσεις που βγαίνουν τώρα (για το 2018 και το 2019) η PwC δίνει «κόκκινο» με «άρνηση γνώμης».
Tο ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει η FF Group δεδομένου ότι μέχρι να βγει η απόφαση επί του σχεδίου εξυγίανσης θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις μήνες.
Παράλληλα, όμως, όσο κι αν τούτη τη στιγμή, που έχει απολέσει τα περισσότερα από τα δυνατά brands τα οποία διέθετε στο χαρτοφυλάκιό της, στοιχειωδώς λειτουργεί, όταν θα ξεκινήσει το «σήριαλ» της ποινικής δίκης αναμένεται να πληρώσει ξανά το «κόστος» της αρνητικής δημοσιότητας.
Aπομακρύνοντας τη μοναδική ίσως, σωτήρια προοπτική για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ