Στη δωρεά ενός σύγχρονου Φωτοβολταϊκού συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας προς το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί και τεθεί σε λειτουργία στη στέγη του Κέντρου στην παραλία της πόλης, προχώρησε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη διαχρονική σχέση που διατηρεί με τον συγκεκριμένο φορέα, αλλά και με τις ευάλωτες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, που χρήζουν υποστήριξης.
Αναλυτικά:
Σε μια εκδήλωση-γιορτή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας την Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020, στελέχη του Ομίλου και συντελεστές του έργου, μαζί με Εθελοντές του Κέντρου, επιβεβαίωσαν ότι η ισχυρή τους σχέση, που «οικοδομήθηκε» εδώ και δεκαετίες μέσα από τα προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου, απέκτησε νέα διάσταση με την προσφορά του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κι αυτό γιατί, από τη λειτουργία του θα εξοικονομείται ετησίως ένα σημαντικό κονδύλι, το οποίο στο εξής θα μπορεί να κατευθύνεται αποκλειστικά για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοένα αυξανόμενα προγράμματα κοινωνικής προσφοράς που υλοποιεί ο φορέας.
Το «πράσινο», ουδέτερο περιβαλλοντικά έργο, που περιλαμβάνει 36 πάνελ υψηλών προδιαγραφών, χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την ΕΛΠΕ, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη θυγατρική του Ομίλου ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε., ενώ παραδόθηκε εν λειτουργία, έχοντας ήδη συνδεθεί με το δίκτυο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ.
Η απαιτούμενη πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε από την TUV Austria Hellas, ως πράξη κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας που θέλησε να συνδράμει στην υποστήριξη των δράσεων του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας, σημειώνεται στη ανακοίνωση.
Όπως εξήγησε ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Σωτήρης Καπέλλος, κατά την τελετή παράδοσης του έργου, «πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής ισχύος 11,34kW, νέας γενιάς, το οποίο θα λειτουργεί για 25 χρόνια και θα καλύπτει πάνω από το 70% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομείται ένα σημαντικό ποσό ετησίως, μέσω του συστήματος έξυπνης παρακολούθησης.
Παράλληλα, η λειτουργία του φωτοβολταϊκού θα μειώσει το ετήσιο ανθρακικό αποτύπωμα του Κέντρου κατά 15 τόνους, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος».
«Το έργο εκτελέστηκε εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, αλλά με τη συνεργασία όλων των πλευρών ολοκληρώθηκε γρήγορα και με επιτυχία», ανέφερε με τη σειρά του ο Σωτήρης Φραγκούλης, Μηχανικός ΑΠΕ και υπεύθυνος του έργου από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Επεσήμανε δε, ότι «το φωτοβολταϊκό σύστημα που τοποθετήθηκε είναι εναρμονισμένο με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση των χώρων με τη μικρότερη δυνατή οπτική όχληση και ακολουθεί τις υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας του Ομίλου ΕΛΠΕ».
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας και εγώ προσωπικά, ευχαριστούμε θερμά τον Όμιλο ΕΛΠΕ, ο οποίος επί σειρά ετών συμπαραστέκεται στις προσπάθειές μας με πολλούς τρόπους, διευκολύνοντας έτσι το έργο που εδώ και 60 χρόνια δημιούργησε ο αείμνηστος Πατέρας Πυρουνάκης», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας Χαράλαμπος Πυρουνάκης, προσθέτοντας: «Εμείς, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, συνεχίζουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια βελτιώνοντας συνεχώς τις παροχές προς τις αδύναμες, κοινωνικά και οικονομικά, οικογένειες και εξοπλίζοντας τα παιδιά με κάθε δυνατό εφόδιο, ώστε να ωριμάσουν ως προσωπικότητες και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία».
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, από το 2012 υλοποιεί το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες σχολείων, δημόσιων κτιρίων, φορέων και ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του ενεργειακού του μετασχηματισμού και με αίσθημα ευθύνης για τη διάδοση της Αειφορίας, την προώθηση των ΑΠΕ και τη δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων και πόλεων. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συνολικά 12 φωτοβολταϊκών συστημάτων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 200kW και μέσης ετήσιας παραγωγής 284.000 kWh, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αποφυγή έκλυσης περίπου 266 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.