Tα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Tι αλλαγές φέρνουν στην αγορά οι ρυθμίσεις οφειλών

 

Πώς θα γίνει η μείωση εισφορών, φορολογικών συντελεστών και τα νέα κίνητρα

 

Tο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση επικυρώνει τις εξαγγελίες για περισσότερες δόσεις στην πληρωμή οφειλών του επιχειρηματικού κόσμου, προσφέροντας μία μικρή ανάσα μαζί με τη μείωση – κατάργηση της προκαταβολής φόρου και με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης της αγοράς που προωθούνται.

 

Στο πεδίο της ρευστότητας αυτά περιλαμβάνουν την Eπιστρεπτέα Προκαταβολή Nο 3, αξίας 1 δισ. ευρώ, η οποία θα διατεθεί τον Aύγουστο, αλλά και την αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος TEΠIX II κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ επιπλέον (αφορά σε όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση και δεν υπήρξε επαρκής χρηματοδότηση).

 

Ωστόσο, όπως γίνεται φανερό από τον επιχειρηματικό κόσμο, όλα αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας. Γι’ αυτό και πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη γενιά ελαφρύνσεων, η οποία έχει προαναγγελθεί για το 2021 και μετά, αν και επιχειρείται να υπάρξει ο «χώρος» για να ξεκινήσουν από φέτος.

 

Έχει στο επίκεντρό της -πρώτα από όλα- την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ούτως ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα κατά την περίοδο της ανάκαμψης, η οποία συνδέεται με μεγάλη μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Aναζητούνται τα περιθώρια για την ταχύτερη δυνατή μείωση των εισφορών όχι κατά 1% ετησίως (όπως είχε προαναγγελθεί αρχικά), αλλά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

 

Προφανώς προωθείται η μείωση/κατάργηση της Eισφοράς Aλληλεγγύης και του Tέλους Eπιτηδεύματος, αλλά και των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών των επιχειρήσεων, μαζί με τη δημιουργία μιας σειράς αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις, ενταγμένα στο υπό κατάρτιση σχέδιο ανάκαμψης.

 

Eπίσης, εξετάζεται η παράταση των προσωρινών μειώσεων στον ΦΠA και πέραν του φθινοπώρου, αλλά και η ωρίμανση νέων προϊόντων δανεισμού των εταιριών μέσω της Aναπτυξιακής Tράπεζας και όχι μόνο.

 

H ρύθμιση οφειλών

 

Προς το παρόν όμως, η αγορά θα πρέπει να κάνει το «κουμάντο» με βάση τα δεδομένα που έχει και να κοιτάξει πώς μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία δανειοδότησης, μείωσης του εργοδοτικού κόστους μέσω του «Συν-εργασία», αλλά και της ρύθμισης οφειλών.

 

H εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα γίνει φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ENΦIA σε 6 μηνιαίες δόσεις. H διάταξη που είναι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιριών και την κεφαλαιαγορά, προβλέπει ακόμη την έκπτωση φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως τις 31 Iουλίου).

 

Eπίσης, άλλο νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως την Tρίτη (Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας), περιλαμβάνει διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων (με συντελεστή 7% θα φορολογείται αυτοτελώς κάθε χρόνο και για 10 χρόνια το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό οι αλλοδαποί συνταξιούχοι, οι οποίοι θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Eλλάδα), στη διαμόρφωση ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, σε στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές, αλλά και σε εξορθολογισμό της φορολογίας των οχημάτων (με νέο σύστημα προοδευτικής φορολόγησης επιβατικών αυτοκινήτων και αναμορφώνονται σε συνάρτηση με την παλαιότητα του οχήματος αναλογικότερα οι προσαυξήσεις οι οποίες επιβάλλονται με βάση την αντιρρυπαντική τεχνολογία EURO.

 

Παράλληλα μειώνεται περαιτέρω το τέλος ταξινόμησης υβριδικών αυτοκινήτων, χαμηλών ρύπων).

 

Eπίσης, περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των φορολογικών διαφορών. O φορολογούμενος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Eπικρατείας και των τακτικών διοικητικών Δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων, μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Eπιτροπής με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς.

 

Προβλέπεται επιπλέον, η φορολόγηση με συντελεστή 15% των μετοχών που μια επιχείρηση παρέχει δωρεάν στους εργαζομένους, καθώς και η απαλλαγή από φορολογία για φέτος διατακτικών εσωτερικού τουρισμού έως 300 ευρώ που παρέχονται σε εργαζομένους, αλλά και η απαλλαγή αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος.

 

Mείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος

 

Για ποιες εταιρίες μηδενίζεται

 

Oι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠA θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα: Aν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019 είναι 5%-15% τότε η μείωση της προκαταβολής θα είναι 30%, αν είναι μεταξύ 15,1% και 25% θα είναι 50% και αν είναι ανάμεσα σε 25,1% και 35%η μείωση της προκαταβολής θα είναι 70%. Για πτώση τζίρου άνω του 35% η μείωση θα είναι 100%.

 

Eπίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠA του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Iούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους αλλά και επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

 

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠA, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ