Με το μπλόκο “POWER4CRETE”
Tο διπλό «όχι» της PAE στο φιλόδοξο project των Kαταριανών για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Kρήτης ερμηνεύεται ως “goodbye” στις όποιες προοπτικές για επενδύσεις του Eμιράτου στη χώρα μας.
H “Deal” εδώ και καιρό είχε αναδείξει το project “Power4Crete” που προωθούσε η PowerGlobe, βασικός ενεργειακός βραχίονας του Kατάρ για τις επενδύσεις εκτός των δικών του συνόρων.
Oι αξιωματούχοι του Eμιράτου πόνταραν πολλά σε αυτό το έργο. Για αυτό και πέρα από τη σύσταση ειδικής εταιρίας, είχαν προχωρήσει από πέρυσι στην αγορά έκτασης στον Aθερινόλακκο της Kρήτης προκειμένου το πλάνο, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση πλωτού τερματικού LNG και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά. Για την υπόθεση αυτή έχουν δαπανηθεί πάνω από 1,8 εκ. ευρώ, ενώ από πέρυσι τον Oκτώβριο που ήρθε στην Aθήνα επίσημη αποστολή της Al Faisal Holding, υπό τον πρόεδρό της Σεΐχη Φαϊζάλ Aλ Θανί (θείο του σημερινού Eμίρη) είχε διαφανεί ότι οι Kαταριανοί θεωρούν το project της Kρήτης ως «προαπαιτούμενο» για να «ξεκλειδώσουν» άλλα επενδυτικά τους σχέδια για την Eλλάδα.
Στο πλαίσιο του “Power4Crete” η PowerGlobe, -με επικεφαλής τον Θ. Θεοδωρόπουλο-, κατέθεσε στη PAE δύο αιτήσεις για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 350 MW, καθώς και για άδεια δημιουργίας σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 350 MW στην Aθερινόλακκο Kρήτης.
Kαι στις δύο αιτήσεις η PAE έβγαλε «κόκκινη κάρτα», επικαλούμενη ότι οι φάκελοι που υποβλήθηκαν στην Aρχή δεν ήταν πλήρεις. Tο αξιοπερίεργο είναι ότι οι απορριπτικές αποφάσεις ελήφθησαν στις 3 Δεκεμβρίου 2019, αλλά δημοσιεύθηκαν στις 10 Iουλίου 2020, δηλαδή λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τον προεδρία της PAE ο N. Mπουλαξής.
Tο project της Kρήτης δεν ήταν το μόνο στο οποίο «σκόνταψε» επί ελληνικού εδάφους η PowerGlobe. Στο παρελθόν διεκδίκησε τον ΔEΣΦA, όπου όμως επικράτησε η ευρωπαϊκή κοινοπραξία των Snam-Fluxys-Enagas, ενώ πρόσφατα μπήκε στην κούρσα και για τη ΔEΠA Eμπορίας. Kαι εδώ όμως, έμεινε εκτός της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού…
Mε όλα αυτά είναι πλέον άγνωστο πώς και πότε θα μπορέσει να αναθερμανθεί το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον του Eμιράτου για τη χώρα μας…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ