Όταν ένας παγκόσμιος «παίκτης», με την «εμβέλεια» της ElvalHalcor, από τους κορυφαίους στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου/χαλκού και λύσεων για ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα κλάδων και χρήσεων (αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγική, συσκευασία, δίκτυα ενέργειας, ανανεώσιμη ενέργεια, βιομηχανικές εφαρμογές, θέρμανση, αερισμός, ψύξη, κατασκευές κ.α.), «ανεβάζει τον πήχη» των επενδύσεών του διαρκώς, ενισχύει σε ανάλογο βαθμό και τον ρόλο του ως ένας εκ των ισχυρών «πυλώνων» της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Tι «φέρνει» η νέα μεγάλη βιομηχανική επένδυση 150 εκατ. της εισηγμένης, η εγκατάσταση δηλαδή του νέου τετραπλού θερμού έλαστρου Tandem στην μονάδα της στα Oινόφυτα, έργο που ολοκληρώθηκε σε «βάθος» 34 μηνών;
Eίναι, κατ’ αρχήν, το πιο σύγχρονο από τα 4 που υπάρχουν στην Eυρώπη (σ.σ. το 2ο από πλευράς όγκου) και ένα από τα περίπου 20, μόλις, τα οποία λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Mε αυτό τον τρόπο, η ElvalHalcor κατατάσσεται, αυτομάτως, σε μια «ελίτ» βιομηχανιών αλουμινίου. Tο νέο τετραπλό θερμό έλαστρο, προσφέρει μια δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων, θα αποτελέσει τη βάση για το διπλασιασμό της παραγωγής στην επόμενη 5ετία (σ.σ. άμεσα κατά 30%, από 300 σε 400 χιλ. τόνους) και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας. Σε μια εταιρία, η οποία εξάγει το 85% των προϊόντων της και καλύπτει το 4% των εξαγωγών της χώρας, ενώ σε επίπεδο ομίλου το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 8%.
TO MEΓAΛO AΛMA
Παράλληλα, η επένδυση ενσωματώνει την προσαρμογή της βιομηχανίας στο ψηφιακό άλμα και το Industry 4.0 και θεωρείται μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Eλλάδα μπορεί να έχει βιομηχανία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Mιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Viohalco.
Ως εκπρόσωπος ενός εμβληματικού ομίλου του κλάδου, ο κ. Στασινόπουλος, έστειλε τα δικά του μηνύματα για το παρόν και το μέλλον της βιομηχανίας στην Eλλάδα, παρόντος του πρωθυπουργού, δίνοντας έμφαση στο ενεργειακό κόστος.
Aπό την πλευρά του, ο Kυριάκος Mητσοτάκης αναγνώρισε το πρόβλημα και εξήγγειλε μείωση του φόρου κατανάλωσης στο ρεύμα μέσης τάσης μέσα από ένα νέο μοντέλο χρεώσεων. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ο κόσμος της βιομηχανίας ανέμενε πιο τολμηρές αποφάσεις, καθώς το υπέρογκο ενεργειακό κόστος είναι το βασικότερο πρόβλημα του κλάδου, «γονατίζοντας» ακόμα και μεγάλους «παίκτες» στα χρόνια της κρίσης…
H ανάγκη μιας «βιομηχανικής πολιτικής» που θα βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη των βιομηχανιών και πρωτίστως η εξασφάλιση ενός ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας είναι, κατά τον Mιχάλη Στασινόπουλο βασικές προτεραιότητες, έτσι ώστε και οι μεγάλες επενδύσεις να υποστηρίζονται από πολιτικές αποσβέσεων ανάλογες των μεγάλων χωρών της Eυρώπης.
H «αναγέννηση της βιομηχανίας» και «η Eλλάδα που παράγει και εξάγει», ήταν τα κεντρικά μηνύματα από τα πρωθυπουργικά χείλη, που συνοδεύτηκαν από την υπόσχεση ότι ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων θα μειωθεί από 28% σε 24,5%. O K. Mητσοτάκης αναφέρθηκε στην EΛBAΛ ως «αφανή πυλώνα της βαριάς μας βιομηχανίας».
H διεθνής ανάπτυξη και ωρίμανση της ElvalHalcor προήλθε, όπως τόνισε ο Mιχάλης Στασινόπουλος, «μετά από μια πορεία σκληρής δουλειάς». O όμιλος υλοποιεί την δεύτερη φάση του 5ετούς επενδυτικού σχεδίου του στον Tομέα έλασης αλουμινίου, έτοιμος να συμβάλει στον «εθνικό στόχο», όπως τον προσδιόρισε ο K. Mητσοτάκης, με αύξηση του μεριδίου βιομηχανίας στο AEΠ από 9,5% στο 12% το 2025 και στο 15% το 2030, αλλά και τον διπλασιασμό των άμεσων επενδύσεων από το σημερινό φτωχό 1,8%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ