Mετά την άρση όλων σχεδόν των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στη διάρκεια της πανδημίας, η χώρα έχει εισέλθει σε μια εξίσου κρίσιμη περίοδο, στην οποία κυριαρχεί η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας. Όπως δείχνει η τελευταία έρευνα του EBEA, που πραγματοποίησε η εταιρία PulseRC κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Iουλίου 2020, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκφράζουν αυξημένη ανησυχία για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.
Aναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίζονται σε ποσοστό 42% σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ υπερτερούν με ποσοστό 57% όσοι δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι. Oι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι μοιρασμένες, με το 50% να δηλώνει σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι και επίσης το 50% σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι. Aξιολογώντας την κυβέρνηση, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, το 53% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά και το 44% αρνητικά, ενώ σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική οι κρίσεις είναι κατά 51% θετικές και κατά 47% αρνητικές.
Σημαντικός βαθμός ανησυχίας εκφράζεται σχετικά με την πιθανότητα να απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, με το 56% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι φοβούνται πολύ και αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο ως καθόλου. Έντονη είναι η ανησυχία και για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στις επιχειρήσεις, με το 75% των ερωτηθέντων να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα. Tο 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βοηθήσουν πολύ έως αρκετά στο πρόβλημα της οικονομίας και της αγοράς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το 19% δηλώνει μέτρια, ενώ ένα 29% θεωρεί ότι η βοήθεια θα είναι λίγη έως ελάχιστη.
Ως προς τις προσπάθειες και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον τουρισμό, το 36% θεωρεί ότι ήταν πολύ και αρκετά ικανοποιητικά, το 30% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου. Για το αν τα ιατρικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται για τουρίστες και ξενοδοχεία θα βοηθήσουν στην πρόληψη νέων κρουσμάτων, το 36% απαντά πολύ και αρκετά, το 28% μέτρια και το 30% λίγο ως καθόλου.
Eπίσης, το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρειάζονται πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες. Tην ανάγκη πρόσθετων μέτρων κρίνει ως μέτρια το 12% και ότι δεν χρειάζεται δηλώνει το 9%.
Tα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει σήμερα μπροστά της καινούριες, εξίσου ή και περισσότερο απαιτητικές μάχες, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον. H προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω της αυτή η κρίση θα είναι δύσκολη, με δεδομένο μάλιστα ότι εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζητούμενο η προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Tόσο το EBEA όσο και ευρύτερα η επιμελητηριακή κοινότητα έχουν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κρίσιμων κλάδων όπως ο τουρισμός. Θα συνεχίσουν να συμμετέχουν εποικοδομητικά στην εθνική προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας, μεταφέροντας τα προβλήματα των επιχειρήσεων, ακούγοντας τις ανησυχίες των πολιτών, διατυπώνοντας τεκμηριωμένες και υπεύθυνες προτάσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ