Ετοιμάζει επενδύσεις στον χώρο της μακροχρόνιας περίθαλψης
«Βαλίτσες» για την Ελλάδα ετοιμάζει ένας κολοσσός, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πάροχος υγείας στη μακρόχρονη περίθαλψη. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Deal», ο γαλλικός όμιλος Orpea, έχει αποφασίσει τη δραστηριοποίησή του και στη χώρα μας, αναζητώντας τις κατάλληλες ευκαιρίες και έχοντας αρχίσει ήδη τις πρώτες επαφές.
Η κίνηση του γαλλικού κολοσσού μόνο τυχαία δεν είναι. O παγκόσμιος ηγέτης στη μακροχρόνια περίθαλψη (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας , ψυχιατρικά νοσοκομεία, υποβοηθούμενης διαβίωσης για άτομα τρίτης ηλικίας και υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον) το τελευταίο έτος κινείται επιθετικά, αναπτυσσόμενος σε νέες αγορές. Τελευταία, ήταν αυτή της Ιρλανδίας και η Ελλάδα, είναι ο επόμενος σταθμός που έχει αποφασίσει ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου, Dr Jean-Claude Marian και το ΔΣ του.
Τι ψάχνει
«Ο τομέας της μακροχρόνιας περίθαλψης βασίζεται σε μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία: Ένας αυξανόμενος αριθμός των πολύ ηλικιωμένων, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων και έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για την παροχή υψηλής εξάρτησης». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έτους για τον εισηγμένο στο χρηματιστήριο του Παρισιού όμιλο Orpea. Η μετοχή του κάνει «ράλλυ», ενώ τα οικονομικά του στοιχεία δείχνουν άνθηση σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και το ΔΣ έχει αποφασίσει επιπλέον deployment του ομίλου και σε άλλες χώρες.
Ήδη, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών μακροχρόνιας υγείας, έχει περισσότερες από 100.000 κλίνες σε 21 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται: Μεταξύ αυτών είναι Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία , Ιρλανδία, Ελβετία, Σλοβενία, Λιθουανία , Ρωσία και Κίνα, Μεξικό, Ουρουγουάη, Βραζιλία , Κολομβία, Χιλή. Για την Orpea, το βασικό είναι η συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης που έχει. Ήδη αναπτύσσει 7.657 νέα κρεβάτια, δίκτυο 104.234 κλινών ( με περίπου 21.000 κλίνες υπό κατασκευή), σε σύνολο 975 μονάδων που λειτουργεί, ενώ κάθε χρόνο προσθέτει 2.000 άτομα στο προσωπικό του (σήμερα είναι 50.000 άτομα).
H «παράπλευρη» δράση
Για τον κολοσσό με τον ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, η δραστηριοποίηση στη λειτουργία μονάδων μακροχρόνιας περίθαλψης έχει και μια «παράπλευρη» δράση. Πρόκειται για το real estate. Η Orpea είναι από τους… αγαπημένους πελάτες των εταιριών real estate, καθώς έχει επενδύσει σε κατά κανόνα πολύ μεγάλα ακίνητα και σήμερα διαχειρίζεται εγκαταστάσεις οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Τι ψάχνουν στην Ελλάδα όμως; Ασφαλείς πληροφορίες της “Deal” αναφέρουν ότι η Orpea διερευνά τις δυνατότητες εισόδου της στην Ελλάδα, αναζητώντας σχετικές συνεργασίες είτε σαν στρατηγικός επενδυτής, είτε σε επίπεδο συγχωνεύσεων, είτε μερικής ή πλήρους εξαγοράς. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές και έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι στόχοι. Με δεδομένο ότι, κατά τους ανθρώπους της Orpea, η Ελλάδα είναι μια αγορά με ιδανικό κλίμα για μακροχρόνια αποκατάσταση και «κενό» στον συγκεκριμένο τομέα, ο γαλλικός όμιλος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κινηθεί επιθετικά, ανοίγοντας ένα portfolio επενδύσεων στην Ελλάδα με πολλαπλές δραστηριότητες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι Γάλλοι βλέπουν ακίνητα μεγάλης έκτασης πάνω στα οποία θα αναπτύξουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν αυτόνομα, ενώ ταυτόχρονα συζητούν με ήδη δραστηριοποιούμενους στο χώρο της υγείας για την είσοδό τους ως στρατηγικοί επενδυτές στις υπάρχουσες δομές. Άλλωστε, προσώρας, ο στόχος της Orpea δεν είναι μια «δειλή», διερευνητική είσοδος στην ελληνική αγορά, αλλά επιθετική ανάπτυξη και δραστηριοποίηση στους τομείς στους οποίους είναι leader παγκοσμίως, όπως η ανάπτυξη μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα αποθεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας, νοσοκομεία για νοσηλεία μακράς διάρκειας κλπ. H χώρα μας επιλέχθηκε λόγω του γεγονότος ότι λειτουργεί στην Ευρωζώνη και εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη, καθώς και φιλικό επενδυτικό κλίμα τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας, όπως εξηγούν άνθρωποι του γαλλικού κολοσσού, εντάσσεται σε ένα από τα πέντε regional clusters, στα οποία η Orpea έχει αποφασίσει στοχευμένες acquisitions και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στις μεγαλύτερες πόλεις.
Το στρατηγικό πλάνο της Orpea, άλλωστε, προβλέπει πως την τριετία από το τρέχον έτος ως το 2023, θα επενδυθούν επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τον όμιλο για την ανάπτυξή του σε νέες αγορές, αλλά την ενίσχυσή του σε αυτές που δραστηριοποιείται.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου μπήκε η Orpea το 2019 είναι χαρακτηριστικό. Ο γαλλικός όμιλος εξαγόρασε την TLC, έναν από τους μεγαλύτερους nursing home operators της χώρας με 674 κρεβάτια στο Δουβλίνο και 100% ιδιόκτητο real estate, με προοπτική ανάπτυξής του κατά 3% ως το 2046 και κατάκτηση του κυρίαρχου μεριδίου της τοπικής αγοράς.
ORP.PA
Η ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
Ο… rockstar των μερισμάτων
Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, η Orpea είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η μετοχή της βρίσκεται σε συνεχές… ράλλυ (με την τιμή της, την Πέμπτη, να φτάνει τα 102,35 ευρώ), αντανακλώντας όχι μόνο τη δυναμική, αλλά και το αναπτυξιακό potential της.
«Dividend Rockstar», δηλαδή ροκ σταρ των μερισμάτων, αποκαλούν τον γαλλικό όμιλο οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, αφού η μετοχή της Orpea αποδίδει… χρυσάφι. Όχι μόνο σε γενναία μερίσματα, ακόμα και σε περιόδους βαθιάς κρίσης, αλλά και επενδυτικά, αφου η υγεία που έχει ο όμιλος αντανακλάται και στη μετοχή. Για του λόγου του αληθές, χωρίς τα μερίσματα, όποιος είχε επενδύσει πριν από μια πενταετία στην Orpea, αγοράζοντας μετοχές της, στις αρχές του 2020, είχε λάβει αποδόσεις οι οποίες ξεπερνούν το 121%!
Η πορεία της μετοχής δεν είναι τυχαία, καθώς τα συνεχή deals της, με κολοσσούς του real estate, αλλά και της μακροχρόνιας περίθαλψης, καθώς και η ανάπτυξη των υπαρχόντων επενδύσεών της, ενθουσιάζουν τους επενδυτές, εκτοξεύοντας διαρκώς τις μετοχές της. Αρκεί να δει κανείς μέσα σε αυτή την πενταετία, τα «νέα», ανά έτος: Το 2015 πρόσθεσε 12.331 κλίνες, εξαγοράζοντας την αυστριακή SeneCura και τις γερμανικές Celenius Kliniken, Residenz Gruppe Bremen, Vitalis. Το 2016, εξαγόρασε την πολωνική Medi-System και την ισπανική Sanyres, ενώ το 2017 ανακοίνωσε την επέκτασή της με 3.000 κλίνες σε Βραζιλία και Πορτογαλία. Το 2018 εξαγόρασε την ολλανδική September and Allezorg και τη γερμανική Axion, ενώ πέρυσι, εξαγόρασε την ιρλανδική TLC, όμιλο της Ουρουγουάης και μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής στη βραζιλιάνικη BSL και τη χιλιανή Senior Suites. To 2020 είναι η χρονιά της Ελλάδας…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ