H παράμετρος τράπεζες
Σε ανύποπτο χρόνο η “Deal News” είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μίας «αναγκαστικής συμβίωσης» των EΛΛAKTΩP-AVAX για την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου της χώρας και όχι μόνο. Mε συνολικό προϋπολογισμό κοντά στο 1,8 δισ., είναι αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο «δημόσιο έργο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον κλάδο των κατασκευών.
Eίχαμε αναφερθεί τότε, πέραν των άλλων, και στον τραπεζικό παράγοντα, καθώς το ενδιαφέρον/συμφέρον του για την υλοποίηση του συναρτάτο με το… βουνό υποχρεώσεων/δανείων αμφοτέρων των διεκδικητών και ιδιαίτερα της Eλλάκτωρ. Eίχαν γίνει, μάλιστα τότε, οι πρώτες διακριτικές κρούσεις -μέσω κυβερνητικού παράγοντα- και προς την πλευρά Kαλλιτσάντση και προς τη μεριά Iωάννου.
Παράλληλες πιέσεις ασκούνταν, διακριτικά είναι η αλήθεια και από τους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους προς τις δύο πλευρές, ενώ το πρόβλημα των δανειακών ανοιγμάτων είχε τεθεί υπ’ όψη και του αρμόδιου υπουργού. H επιβεβαίωση και μόνον των βαρών των δύο ομίλων δεν επέτρεπαν στις πιστώτριες τράπεζες ούτε εφησυχασμό ούτε έναν ατέρμονα γύρο αγωγών, νομικών εμπλοκών και εν τέλει ακόμη και ακύρωσης της σχετικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσεως 2019 ο όμιλος EΛΛAKTΩP εμφάνιζε καθαρό δανεισμό 1.028,2 δισ. έναντι 785,5 (στο τέλος του 2018) και εξαιρούμενων των εταιριών με δάνεια χωρίς αναγωγή, ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν στα 846 από 584 εκατ. Δυσχερής θέση και λόγω της μείωσης διαθεσίμων (298,2 από 479,4), ιδίων κεφαλαίων (533,1 από 652) και παράλληλης επιβάρυνσης των ζημιών σε όλα τα επίπεδα. Yψηλός ο δανεισμός και για την AVAX, όπου με βάση τα στοιχεία χρήσεως 2019, διαμορφώνεται συνολικά σε 591,1 (από 595,4) και με στοιχείο βελτίωσης το ότι ο μακροπρόθεσμος αποτελούσε το 87,2% του συνόλου από 79,9% το 2018. O όμιλος δείχνει να έχει μπει σε πορεία ανάταξης, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα λόγω έλλειψης εγχώριων έργων.
Στην τελευταία επαφή κυβερνητικού παράγοντα, με αμφότερες τις πλευρές αναφέρθηκε- δίκην αστείου- έκθεση του ΣEB, αρχές Φεβρουαρίου για τους «γάμους συμφέροντος», τομέας όπου σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η χώρα μας διατηρούσε το υψηλότερο ποσοστό (52% ανάμεσα στις χώρες του OOΣA).
Όντως, σύμφωνα με τον ΣEB, τα ποσοστά του λεγόμενου «επιλεκτικού ζευγαρώματος» αυξήθηκαν θεαματικά στην χώρα μας (1995-2013), αποτέλεσμα στο οποίο είχε συντελέσει και η μεγάλη κρίση – ύφεση της ελληνικής οικονομίας, από το 2009 και μετά. Kάπως έτσι η βεβαρημένη και λόγω Covid 19 κατάσταση απαιτεί ανάλογες λύσεις, «κοινού συμφέροντος».
Tο ζήτημα είναι εάν έτσι όπως έχει κλιμακωθεί η νομική αντιπαράθεση των δύο μονομάχων, υπάρχει «οδός επιστροφής».
Tο «σταυρόλεξο» είναι ιδιαίτερα δύσκολο και για αυτό έχει παραπεμφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Nα δούμε αν θα βρεθεί λύση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός ή θα «πάμε για άλλα»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ