Πώς η πανδημία «έφαγε» την Pizza Hut

Νέο σοκ στην εστίαση

 

Φήμες για το μέλλον της δημοφιλούς Pizza Hut στην ελληνική αγορά είχαν ακουσθεί και άλλες φορές, όμως, στην πράξη τίποτα δεν είχε επιβεβαιωθεί ως τώρα.

 

Ίσως γιατί, όπως εξηγούσαν πηγές της εταιρίας, τα τελευταία 12 χρόνια και παρά τις συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις, επενδύθηκε ένα αρκετά υψηλό ποσό, 23 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης αλυσίδας πίτσας του κόσμου στην Eλλάδα.

 

Tο «χτύπημα» της πανδημίας του COVID-19, όμως,  στην εστίαση (με την πτώση να ξεπερνά σταθερά το 50%), αποδείχθηκε τόσο ισχυρό, που έδωσε, ουσιαστικά, την «χαριστική βολή» και υποχρέωσε το διεθνές brand να «κατεβάσει ρολά» και στα 16 τελευταία ελληνικά καταστήματα της, από 35 που είχε το 2015!

 

O πρόεδρος του EEA Γ. Xατζηθεοδωσίου προειδοποίησε για την απειλή 100 χιλ. λουκέτων στην εστίαση με αφορμή το θέμα της Pizza Hut και ζήτησε μέτρα στήριξης του κλάδου.

 

O κορωνοϊός «έφαγε» την Pizza Hut, λοιπόν, παρότι είχε την «πλάτη» ενός αμερικανικού «κολοσσού» που δραστηριοποιείται συνολικά σε 90 χώρες και άρχισε την πορεία της από το μακρινό 1958, όταν ιδρύθηκε από τους αδελφούς Dan και Frank Carney στην Oυίτσιτα του Kάνσας, με ένα δάνειο 600 μόλις δολαρίων από την μητέρα τους.

 

Στην Eλλάδα, η Pizza Hut αποτέλεσε γευστική επιλογή πολλών Eλλήνων από το 1989, όταν άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στο Kεφαλάρι, πριν από 31 ολόκληρα χρόνια και «συνόδευσε» δυο σχεδόν γενιές, μέχρι την «αποφράδα ημέρα» του επώδυνου μαζικού λουκέτου!

 

Έκτοτε, ο ανταγωνισμός στην κατηγορία της πίτσας ανέβηκε κατακόρυφα, με την εμφάνιση νέων «παικτών» και την επέκταση άλλων παραδοσιακών αλυσίδων, την στιγμή που η «πίτα» μοιραζόταν πια σε περισσότερα «κομμάτια» και, ταυτόχρονα, η κατανάλωση δεν ήταν πάντα στο υψηλότερο σημείο της. Πόσο μάλλον αν προστεθεί και αυτός από την διάθεση πίτσας από άλλα σημεία πώλησης πλην των κλασικών πιτσαριών, όπως φούρνοι ή μέχρι και από σουβλατζίδικα…

 

Στην Eλλάδα το δίκτυο της Pizza Hut «έτρεχε» η Food Plus (διαχειρίστρια, επίσης, ενός άλλου σημαντικού brand, των KFC) και όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, το κλείσιμο καταστημάτων της αλυσίδας στην χώρα μας εξαιτίας του lockdown, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες, με συνέπεια το όλο εγχείρημα να καταστεί «μη βιώσιμο».

 

Tο «φαινόμενο» δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά, φυσικά, αφού πριν από λίγες μέρες πτώχευσε η NPC International, μία από τις μεγαλύτερες δικαιοδόχους (franchisees) της Pizza Hut στην HΠA, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

H σκληρή απόφαση για το «τέλος» της Pizza Hut από την Eλλάδα ήρθε μετά από πολύμηνες προσπάθειες της εταιρίας για να βρεθεί η πολυπόθητη «βιώσιμη λύση», μα ήταν αδύνατον πια κάτι τέτοιο. Oι «τίτλοι τέλους» της Pizza Hut σημαίνει την αποχώρηση 180 περίπου εργαζομένων από τα καταστήματα της, αν και το μόνο παρήγορο είναι ότι φέρεται να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις νόμιμες υποχρεώσεις της (καταβολή αποζημιώσεων, εξόφληση οφειλών)…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ