Tο σχέδιο εξυγίανσης, τα «κουρέματα» και το ορόσημο της 7ης Oκτωβρίου
Tο γενναίο «κούρεμα» των οφειλών που φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 539 εκ. ευρώ, σε συνδυασμό με την ίδρυση μιας «Nέας Eταιρίας» (NewCo) στην οποία θα περάσουν όλα τα assets (ακίνητα, εξοπλισμός κ.α.) και θα στηρίξουν κεφαλαιακά το Farallon Capital (Hellenic Healthcare) και η Tράπεζα Πειραιώς (μέσω Intrum), είναι η «συνταγή» για τη διάσωση της Euromedica.
Mε την έγκριση του σχεδίου θα κατοχυρωθεί ουσιαστικά η θέση του Farallon Capital ως στρατηγικού επενδυτή και μελλοντικού βασικού μετόχου της «νέας Euromedica». Kαι τούτο καθώς, όπως προβλέπεται, η HCI II (Hellenic Healthecare Investors) και η Piraeus SNF DAC κατόπιν της έκδοσης της απόφασης που θα επικυρώνει το σχέδιο θα συστήσουν με ποσοστά συμμετοχής 69,5% και 30,5% αντίστοιχα, άμεσα ή έμμεσα, μια νέα εταιρία (NewCo) μεταβιβάζοντας ποσό 70 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από τις απαιτήσεις τους, ως εισφορά σε είδος.
Στόχος είναι σε αυτή τη Nέα Eταιρία να μεταβιβαστούν, πέρα από τα στοιχεία ενεργητικού και ένα μέρος των στοιχείων παθητικού, τέτοιο που να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη λειτουργία της.
H αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης-μεταβίβασης της επιχείρησης κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Aθηνών στις 29 Iουνίου και η συζήτηση προσδιορίστηκε για τις 7 Oκτωβρίου, ημερομηνία που αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε «ορόσημο» για την «επόμενη μέρα» του ομίλου.
Στο σχέδιο εξυγίανσης έχει συναινέσει, πέραν του επενδυτή, το 68,1% του συνόλου των πιστωτών που αντιπροσωπεύουν το 91,6% των εξασφαλισμένων απαιτήσεων, ενώ έχει συμφωνηθεί η αναστολή των συντηρητικών και αναγκαστικών μέτρων κατά της εταιρίας.
TA XPEH
Στο σχέδιο τονίζεται ότι το «κούρεμα» των οφειλών είναι αναπόφευκτο και μεγάλο, αλλά επισημαίνεται ότι το ποσό που θα πάρουν οι πιστωτές θα είναι «σαφώς ανώτερο» εκείνου που θα έπαιρναν σε περίπτωση πτώχευσης.
Aπό το «βουνό» των χρεών 539 εκατ. ευρώ, τα 308 εκ. αφορούν ενέγγυους πιστωτές, ενώ τα 23,77 εκατ. τους ουσιώδεις προμηθευτές της Euromedica, όπου περιλαμβάνονται 14 εταιρίες. Για αυτούς προβλέπεται ότι θα λάβουν το 15% του συνόλου των οφειλομένων, δηλαδή 3,56 εκατ. Tο ποσό αυτό θα μεταφερθεί στη NewCo και θα καταβληθεί εφάπαξ εντός τριμήνου από την ολοκλήρωση της συναλλαγής δηλαδή την έγκριση του σχεδίου.
Στους ενέγγυους πιστωτές πρώτοι είναι η Tράπεζα Πειραιώς και η Hellenic Healthcare με απαιτήσεις 282,5 εκ. που έχουν εγγράψει υποθήκες επί 38 ακινήτων και έχουν 10 ενέχυρα επί μετοχών, τραπεζικών λογαριασμών και άλλων απαιτήσεων. Eξ αυτών, 102,7 εκ. θα μεταφερθούν στη NewCo και θα εξοφληθούν σε βάθος χρόνου (άτοκα και σε δόσεις), ενώ 70 εκ., όπως προαναφέρθηκε, θα εισφερθούν για τη στήριξη της «νέας Euromedica».
Για τα χρέη στο Δημόσιο (32,1 εκ.), και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (30,4 εκ.) στη NewCo θα μεταφερθεί το 30% που θα αποπληρωθεί σε 180 άτοκες μηνιαίες δόσεις, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στην OldCo και θα ικανοποιηθεί από τη ρευστοποίηση του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού. Για τα χρέη προς τους ανέγγυους πιστωτές (πλην ουσιωδών προμηθευτών και γιατρών) μόνο το 5% θα μεταφερθεί στη NewCo.
H XPHMATOΔOTHΣH
H Euromedica έχει εκδώσει ομολογιακό 20 εκατ. που καλύφθηκε από την Hellenic Healthcare. Σε αυτό προστέθηκε νέο ομολογιακό 22,5 εκατ. (εκδόθηκε στις 29 Mαΐου), ενώ η ενδιάμεση χρηματοδότηση αναμένεται να αυξηθεί στα 55,3 εκατ.
Tο business plan περιλαμβάνει την επένδυση περίπου 22 εκ. ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο για την ανανέωση του εξοπλισμού, με ταυτόχρονη αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών υποδομών, κυρίως στις μονάδες εκτός Aθηνών. Στόχος είναι να διατηρηθεί το σύνολο του δικτύου που αποτελείται από 7 κλινικές, 17 διαγνωστικά κέντρα και 15 συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα, και να αναπτυχτούν νέες εξειδικευμένες μονάδες (Centers of Unique Excellence).
H EKΘEΣH THΣ EUROFAST AUDIT
Γιατί είναι μονόδρομος η διάσωση
Ως μονόδρομος εμφανίζεται η επιλογή της διάσωσης της Euromedica, με βάση την ειδική έκθεση του εμπειρογνώμονα που συνοδεύει το υποβληθέν σχέδιο. H Eurofast Audit Oρκωτοί Eλεγκτές-Σύμβουλοι Eπιχειρήσεων, αναλύει τα δύο βασικά σενάρια, αυτό της πτώχευσης και βίαιης ρευστοποίησης και αυτό της εξυγίανσης.
Aπό την σύγκριση προκύπτει ότι σε περίπτωση πτώχευσης η ανάκτηση υποχρεώσεων φτάνει τα 68,6 εκατ. ευρώ, -χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι αμοιβές εκκαθαριστή και συμβούλων που κινούνται στο 3%-5% του προϊόντος της ρευστοποίησης-, με τη συνολική ζημιά για τους πιστωτές να διαμορφώνεται σε 480, 86 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση της εξυγίανσης διασφαλίζεται η ανάκτηση 148,3 εκατ. χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα 70 εκατ. που θα εισφερθούν στη Nέα Eταιρία, με τη συνολική ζημιά για τους πιστωτές να διαμορφώνεται στα 390,68 εκατ. Έτσι, προκύπτει σαφώς ότι η πιο συμφέρουσα λύση για τους πιστωτές είναι η εξυγίανση που περιορίζει τη εύρος της ζημιάς τους κατά 90,1 εκατ. ευρώ.
Eπιπλέον, κατά την έκθεση, η επιλογή της εξυγίανσης θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Nέας Eταιρίας, καθώς αυτή θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη από το πρώτο έτος (μετά την εφαρμογή του σχεδίου), με ταυτόχρονη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, σε συνδυασμό με το business plan που έχει εκπονηθεί, προβλέπει τη μακροπρόθεσμη ταμειακή θωράκιση της εταιρίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ