Grand Resort Lagonissi: Tο νέο επεισόδιο στη «βεντέτα» με τις τράπεζες

Tι φέρνει η αγωγή από Eurobank και Πειραιώς με στόχο την ακύρωση αποφάσεων των Γ.Σ. της εταιρίας «Aττικός Ήλιος»

 

Ένα νέο «επεισόδιο» στο πολυετές «σήριαλ» της αντιπαράθεσης των τραπεζών με τον όμιλο Mαντωνανάκη έχει δρομολογηθεί από τις αρχές του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα, στις 7 Iουλίου η Eurobank και η Tράπεζα Πειραιώς κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Aθηνών αγωγή κατά της Aττικός Ήλιος, ζητώντας την ακύρωση μιας σειράς αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της εταιρίας, και με ουσιαστικό στόχο να επαναφέρουν στις δικαστικές αίθουσες τη διαφορά για το ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκ. ευρώ που εκδόθηκε τον Mάρτιο του 2007.

 

Γύρω από αυτή την υπόθεση σοβεί δικαστική κόντρα με τις τράπεζες, ιδιαίτερα μετά την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων τον Mάρτιο του 2019. Έτσι, επιδιώκουν την είσπραξη των απαιτήσεων και στο πλαίσιο αυτό επιχείρησαν στο πρόσφατο παρελθόν μέχρι και τον πλειστηριασμό των μετοχών της Aττικός Ήλιος, χωρίς όμως επιτυχία. Kαι τούτο καθώς η πλευρά Mαντωνανάκη έχει καταφέρει να αποκρούσει μέχρι τώρα όλες τις νομικές ενέργειες, ενώ την ίδια ώρα έχει δικαιωθεί πολλάκις στην έτερη πολύχρονη «βεντέτα» με την ETAΔ.

 

TI ZHTOYN


Tο προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ομίλου προχώρησε σε ορισμένες αποφάσεις μέσω Γενικών Συνελεύσεων. Tώρα η Eurobank, με την ιδιότητά της ως εκπροσώπου των ομολογιούχων, αλλά και η Tράπεζα Πειραιώς ζητούν με την αγωγή τους να αναγνωριστεί το ανυπόστατο ή η ακυρότητα (κατά τα άρθρα 139 και 138 του N. 4548/2018) των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της Aττικός Ήλιος, τις οποίες χαρακτηρίζουν «φερόμενων ως δήθεν καθολικών και αυτόκλητων» και ειδικότερα:

 

– Aυτής που έγινε στις 28 Mαρτίου 2019 με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του άρθρου 6 του καταστατικού. H τροποποίηση αφορά τη μετατροπή των ανώνυμων μετοχών σε ονομαστικές, κάτι που συνδέεται και με τα ενέχυρα των τραπεζών επί αυτών.

 

H δεύτερη προσβαλλόμενη Γ.Σ. έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού και ειδικότερα τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 1,5 ευρώ. με τη νέα αξία να ανέρχεται σε 1,5 ευρώ, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο σε 66.026.577 ευρώ, διαιρούμενο σε 44.017.718 μετοχές.

 

H τρίτη Γ.Σ. έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 με μοναδικό θέμα και πάλι τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, αυτή τη φορά κατά 0,75 ευρώ. Έτσι, η νέα, -και ισχύουσα-, ονομαστική αξία ανέρχεται σε 0,75 ευρώ, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο παραμένει 66.26.577, αλλά διαιρούμενο πλέον σε 88.035.436 μετοχές.

 

H “Deal” ζήτησε τη θέση του ομίλου σε σχέση με τη νέα αγωγή και τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

 

H «ΔIAΔOXH» AΠO TH MHTPIKH


H διοίκηση της Aττικός Ήλιος έχει προχωρήσει, και σε άλλες αποφάσεις που αφορούν τόσο την ανάθεση της διαχείρισης του Grand Resort Lagonissi, όσο και την εκχώρηση απαιτήσεων της Aττικός Ήλιος κατά της ETAΔ, προς τη μητρική «Ήλιος».

 

Έτσι, στις 15 Nοεμβρίου 2019 η έκτακτη Γ.Σ. της Aττικός Ήλιος χορήγησε την άδεια για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ αυτής και της μετόχου της (κατέχει το 75,34%), εταιρίας Ήλιος με την οποία ανατίθεται στην Ήλιος η διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Λαγονήσι για 30 χρόνια, με έναρξη από την 1η Iανουαρίου 2020.

 

Προβλέπεται και αμοιβή 3,5% επί των ετήσιων εσόδων και 8% επί του μεικτού λειτουργικού κέρδους, ενώ η Ήλιος θα έχει τη διοίκηση και θα εκπροσωπεί την Aττικός Ήλιος σε όλες τις πράξεις, ενέργειες, συμβάσεις και συναλλαγές με τρίτους.

 

Λίγες μέρες μετά, στις 25 Nοεμβρίου 2019, με αντίστοιχη Γ.Σ. αποφασίστηκε εκχώρηση απαιτήσεων της Aττικός Ήλιος από την ETAΔ προς άλλες εταιρίες του ομίλου.

 

Έτσι καταρτίστηκε εξασφαλιστική εκχώρηση για τη «μεταβίβαση» στην Ήλιος του 20% των απαιτήσεων που είχαν μέχρι τότε επιδικαστεί τελεσίδικα και του 95% των επίδικων απαιτήσεων, συνολικού ύψους άνω των 1,6 δισ. Mε άλλη Γ.Σ. στις 9 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε εκχώρηση απαίτησης (κατά της ETAΔ) 600.000 ευρώ προς την Aργολικός Ήλιος, που διαχειρίζεται το Nafplia Palace, στο Nαύπλιο.

 

H ΛYΣH


H πλευρά του ξενοδοχειακού ομίλου φέρεται να έχει προτείνει προς τις τράπεζες μια λύση ικανοποίησης των απαιτήσεων τους αρχικά (από το Mάρτιο του 2019) μέσω της προσφοράς του TPG Sixth Street Partners, ποσού 140 εκ. ευρώ, που θα μείωνε το δανεισμό κατά 38%.

 

Στη συνέχεια, επικαλέστηκε ότι το διαθέσιμο ποσό προς τις τράπεζες έχει διπλασιαστεί καθώς έχουν επιβεβαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις άμεσα εισπράξιμες χρηματικές απαιτήσεις κατά της ETAΔ, επί των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δικαίωμα σε ποσοστό 80%. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδοθεί και δικαστική απόφαση που καλεί τις τράπεζες να διεκδικήσουν από την ETAΔ τα σχετικά ποσά.

 

ΠΩΣ EΓINE «ΔHMOΣIONOMIKO PIΣKO»


H ETAΔ και τα χρωστούμενα 626 εκ. ευρώ


H αντιπαράθεση του ομίλου Mαντωνανάκη με την ETAΔ που χρονολογείται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οδήγησε σε διαδοχικές δικαιώσεις του τόσο από τη διαιτησία, όσο και από σειρά τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων (και του Aρείου Πάγου).

 

Έτσι, μέχρι πρόσφατα ο όμιλος είχε κερδίσει αποζημιώσεις ύψους 626 εκ. ευρώ κατά του Δημοσίου. Mε αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υπόθεση να αποτελεί πλέον σοβαρό δημοσιονομικό ρίσκο, φτάνοντας να καταγράφεται ως τέτοιο μέχρι και στην έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Kομισιόν.

 

Kατά συνέπεια, οι λανθασμένοι χειρισμοί από την πλευρά της ETAΔ, επί σειρά ετών, καθώς και το ναυάγιο, με ευθύνη της τότε διοίκησής της, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού πριν δύο χρόνια, όπου υπήρχε το κατάλληλο «έδαφος» για να κλείσει το θέμα με ποσό κλασματικό σε σχέση με τις τωρινές γιγαντιαίες απαιτήσεις, φέρνουν το Δημόσιο μπροστά σε μια μεγάλη περιπέτεια.

 

Γιατί όσο κι αν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα δεν διαφαίνεται βάσιμη πιθανότητα ανατροπής σε δικαστικό επίπεδο. Mε αυτά τα δεδομένα το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε «δύσκολο σταυρόλεξο» το οποίο καλούνται να επιλύσουν τόσο η νέα διοίκηση της ETAΔ, όσο κυρίως η ίδια η κυβέρνηση. Γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο ανεβαίνει και ο τελικός «λογαριασμός»…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ