Tο Ammon Zeus, η στρατηγική μας και ο αγώνας να κερδίσουμε το στοίχημα
«Τη 10ετία της κρίσης σηκώσαμε βάρη που μας έκαναν μη ανταγωνιστικούς»
Είναι ιδιοκτήτρια ενός από τα πλέον ανερχόμενα ξενοδοχεία της χώρας, του ιστορικού (αφού είναι το πρώτο που άνοιξε στη Χαλκιδική, το 1969) 5άστερου Ammon Zeus Hotel. Το ανακαίνισε το 2018, αναβαθμίζοντας υποδομές και υπηρεσίες, συγκεντρώνοντας διθυραμβικές κριτικές και αποδεικνύοντας ότι «σαν τη Χαλκιδική, δεν έχει». Ο λόγος για τη managing director του Ammon Zeus και του Anastasia Resort & Spa Φαίη Ψυχοπούλου.
Πριν δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό, ασχολούταν παράλληλα και με έναν άλλο κλάδο, αυτό του αυτοκινήτου (διατηρούσε επίσημη αντιπροσωπεία της BMW και ΜΙΝΙ στη Θεσσαλονίκη), μέχρι να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον τουριστικό, κάνοντας μία ριζική ανακαίνιση στο ένα από τα δύο ξενοδοχεία της εταιρίας και επανατοποθετώντας το στην διεθνή αγορά. Ο κορωνοϊός, ωστόσο ήρθε να τα αλλάξει όλα. Όχι όμως και να τη λυγίσει, αφού η «εξέλιξη» είναι η λέξη-κλειδί για τη Φαίη Ψυχοπούλου που θέλει να εξελίσσεται καθημερινά και σαν επιχειρηματίας και σαν άνθρωπος. Άλλωστε, όχι τυχαία, όπως λέει, «η λατινική φράση “Carpe diem” με εκφράζει απόλυτα. Σημαίνει «άδραξε τη μέρα», κάνε το περισσότερο που μπορείς». Βάσει αυτής, η κ. Ψυχοπούλου εξηγεί στη “Deal” ποιες είναι οι ευκαιρίες που πρέπει να αδράξει ο τουρισμός.
Θεωρείτε πως το disruption που έφερε η πανδημία θα ανακόψει την πορεία του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τι πρέπει να κάνουμε για να συνεχιστεί αυτή;
Η βίαιη μείωση της τουριστικής τάσης που προήλθε από την πανδημία δεν υφίσταται μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη αύξηση ταξιδιωτών επέβαλε να γίνουν επενδύσεις σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με το ταξίδι. Καταλύματα, μεταφορές, υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό κλπ. Η μείωση του τζίρου όλων των δραστηριοτήτων θα είναι δραματική και δυστυχώς όχι μόνο για φέτος. Αν δε βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο που θα καταστέλλει τον ιό, η τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως θα συνεχίσει να έχει τεράστια προβλήματα.
Με την υπάρχουσα κατάσταση που έχει φέρει η πανδημία, ποια είναι η κατάσταση που βλέπετε εσείς στη Χαλκιδική;
Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους ταξιδιώτες, ο οποίοι όμως δε ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν στα χερσαία σύνορα, αν τελικά θα μπορέσουν να εισέλθουν στη χώρα, πτήσεις οι οποίες ακυρώνονται, υποχρεωτικά τεστ για τον κορωνοϊό τα οποία κοστίζουν, όλα αυτά δυσκολεύουν δραματικά την κατάσταση. Η χρονιά δεν είναι απλά δύσκολη, αλλά απελπιστική.
Μιλάμε για μειώσεις τζίρων 80%, από τα 700.000 άτομα που απασχολήθηκαν πέρσι στον τουρισμό, φέτος είναι γύρω στις 350.000 μετρώντας πάντα και τις συμβάσεις που είναι μερικής απασχόλησης.
Πώς χειρίζεστε εσείς τα υγειονομικά πρωτόκολλα;
Συγκεκριμένα στο δικό μας ξενοδοχείο έχουμε πάρει πιστοποίηση για τις διαδικασίες για τον κορωνοϊό, το Covidshield από τον διεθνή φορέα πιστοποίησης Tuv Austria, ώστε οι πελάτες μας και το προσωπικό μας να αισθάνονται ασφαλείς. Είναι βέβαια διαδικασίες οι οποίες δημιουργούν μεγάλο κόστος στην ήδη ζημιογόνα χρονιά, αλλά εμείς σαν εταιρία θεωρήσαμε πως το πρωτεύον για φέτος είναι η ασφάλεια όσων κινούνται μέσα στο ξενοδοχείο. Eμείς αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη σε αυτή τη δύσκολη σεζόν. Στόχος μας, η όσο το δυνατό μεγαλύτερη πληρότητα και ήδη το Ammon Zeus είναι σημείο αναφοράς, τόσο για τη Xαλκιδική όσο και για το σύνολο της χώρας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επισκεπτών.
Κάποιοι μιλούν για «χαμένη χρονιά» φέτος και μεταθέτουν τις ελπίδες τους για το καλοκαίρι του 2021.
Αν η πανδημία υφίσταται του χρόνου με τον ίδιο ρυθμό, το μόνο που θα διαφέρει με τη φετινή χρονιά θα είναι η γνώση για τα νούμερα και τα αποτελέσματα, άρα πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου δε θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους ώστε τουλάχιστον να μην έχουν τη λειτουργική ζημία που θα υποστούν φέτος.
Θεωρείτε πως τα μέτρα στήριξης στην κατεύθυνση του τουρισμού ήταν επαρκή;
Ενώ η αντίδραση της πολιτείας ήταν εξαιρετική στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων έχει αρκετά κενά. Σίγουρα το κομμάτι του ΦΠΑ θα έπρεπε να μειωθεί δραματικά, κάτι που δεν έγινε, θα έπρεπε να επιδοτηθεί η εργασία και οι επιχειρήσεις που αποφάσισαν με τεράστιο ρίσκο να λειτουργήσουν, ώστε ν απασχοληθεί όσο περισσότερα προσωπικό. Επίσης κάτι που δε προβλέφθηκε είναι οι νέες επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κανένα μέτρο στήριξης. Κάτι που είναι απόλυτα άδικο. Δεν είδαμε μείωση ΕΝΦΙΑ, δημοτικών τελών και οτιδήποτε άλλο θα επιβαλλόταν, κατά την άποψή μου, να ισχύσει για τη φετινή χρονιά.
Αντιθέτως, τη δεκαετία της κρίσης ο τουρισμός σήκωσε μεγάλο μερίδιο της φορολογίας με αυξήσεις ΦΠΑ, οι οποίες μας έκαναν μη ανταγωνιστικούς με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπαγωγή στις κλαδικές συμβάσεις αυξάνοντας πολύ το εργατικό κόστος και πολλές άλλες επιβαρύνσεις.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία της «βιομηχανίας» του τουρισμού στην Ελλάδα και της Χαλκιδικής;
Τα δυνατά σημεία του τουρισμού στη χώρα μας είναι η φυσική ομορφιά, καθώς και η ασφάλεια που είναι πολλή σημαντική για τους ταξιδιώτες. Επίσης, νέες επενδύσεις που ανεβάζουν το επίπεδο υπηρεσιών είναι αυτό που έλκει τουρίστες υψηλού εισοδήματος να μας επισκεφθούν.
Αδύναμα σημεία, θεωρώ πως είναι η φορολογική και πολιτική αστάθεια που μας διακατείχε σαν χώρα, καθώς και την αδράνεια της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλες τις τουριστικές περιοχές.
ΚΑΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
«Η Χαλκιδική είναι ένας ευλογημένος τόπος»
Από τους «εθνικούς προορισμούς», η Χαλκιδική, λόγω του φυσικού της κάλλους και της οργάνωσης και της ανάπτυξής που γνωρίζει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς για τη χώρα. Ρωτάμε την κ. Ψυχοπούλου ποια είναι η δυναμική που θεωρεί πως υπάρχει για την περιοχή.
«Η Χαλκιδική», λέει, «είναι ένας ευλογημένος τόπος όσον αφορά τη φυσική ομορφιά. Μία περιοχή με την οποία ουδέποτε ασχολήθηκε οποιαδήποτε κεντρική ελληνική καμπάνια. Οι επενδύσεις που έγιναν σε πεντάστερα ξενοδοχεία, καθώς και υψηλές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται, την έφεραν τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος για πράκτορες του εξωτερικού και ταξιδιώτες. Μη ξεχνάμε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών που ολοκληρώθηκε πριν δύο χρόνια, καθώς και την αναβάθμιση του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, έργα τα οποία διευκολύνουν πολύ την πρόσβαση του ταξιδιώτη στην όμορφη Χαλκιδική».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ