Καμπανάκι έκρουσαν στον πρωθυπουργό οι Βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι κατά την συνάντηση τους με τον Γιώργο Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη ζήτησαν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών πολιτικής συναίνεσης για τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής ζήτησαν.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) Νίκος Πέντζος, υπογράμμισε προς τον Γιώργο Παπανδρέου την κρισιμότητα της κατάστασης για την επιβίωση της μεταποίησης στη χώρα, και ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, δηλώνοντας με έμφαση ότι οι επιχειρήσεις αισθάνονται ανυπεράσπιστες απέναντι στο κράτος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης, όπως συνέβη και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, είναι απαραίτητη για τη χάραξη συγκεκριμένης αναπτυξιακής στρατηγικής και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε 5 χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη βασική θέση του ΣΒΒΕ που είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων και προς τούτο έκανε τις ακόλουθες προτάσεις στον Πρωθυπουργό:
1. την ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με:
– την πληρωμή ή/ και τον συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το κράτος,
– την επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων και
– την έμμεση στήριξη της χρηματοδότησης των εξαγωγών με την παροχή εγγυήσεων ή την προεξόφληση απαιτήσεων.
2. την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας: να ληφθεί απόφαση ούτως ώστε να έχει ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011 η μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 25%, και όχι να γίνει σταδιακά. Επίσης, ο ΣΒΒΕ επικροτεί τα προγράμματα που επιδοτεί ο ΟΑΕΔ για το 100% των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων.
Ακόμη, ζητά τη συνέχιση των προγραμμάτων με στόχευση και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις,
3. την ενίσχυση της εξωστρέφειας ως νέου μοντέλου ανάπτυξης, με:
– την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών των εξαγωγικών επιχειρήσεων κατά 30% για τα επόμενα πέντε 5 χρόνια, και,
– τον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας του ΟΠΕ και του Invest in Greece, με παράλληλη αλλά έμπρακτη αναβάθμιση των τμημάτων ΟΕΥ στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.
4. την εξυγίανση του συστήματος πληρωμών και της ισχύος του καθεστώτος των μεταχρονολογημένων επιταγών,
5. την αναθέρμανση του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομής, και
6. τη μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (ΓΓΒ) του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από φορέα εφαρμογής, υλοποίησης και διαχείρισης προγραμμάτων, σε φορέα σχεδιασμού, παραγωγής και άσκησης ουσιαστικής βιομηχανικής πολιτικής.