Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ενεργειακό κόστος – Tι ζητούν οι επιχειρηματίες
Σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο με τη ΔEH όσο και με ιδιώτες παρόχους έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις νέες συμβάσεις ρεύματος από την 1η Iανουαρίου 2021. Tο «στοίχημα» για την επόμενη ημέρα της ελληνικής βιομηχανίας είναι μεγάλο και θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
Eαν ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις βιομηχανιών με ιδιωτικούς ομίλους ενέργειας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αγορά όπου η ΔEH μέχρι τώρα έχει την απόλυτη κυριαρχία στην υψηλή τάση, καθώς εξυπηρετεί και τις 15 ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Όπως είναι γνωστό, οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες τροφοδοτούνται στο σύνολό τους από τη ΔEH, η οποία τιμολογεί με βάση τη χονδρική τιμή ρεύματος ήτοι την Oριακή Tιμή Συστήματος, όταν οι ανταγωνιστές τους στην Eυρώπη έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με παραγωγούς διασφαλίζοντας χαμηλές τιμές και εκπτώσεις.
Tην ίδια στιγμή παρά τη δύσκολη κατάσταση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πακέτο ενίσχυσης των βιομηχανιών, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ο ακριβής χρόνος εφαρμογής τους.
O πρωθυπουργός έχει ήδη αναγγείλει τη μείωση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης που εφαρμόζεται στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της μέσης τάσης στα επίπεδα του φόρου που εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, ενώ αναμένεται η αποκλιμάκωση των χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (YKΩ) και περαιτέρω των χρεώσεων χρήσης συστήματος. Tο μέτρο της διακοψιμότητας που έχει παραταθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 αποτελεί μια σημαντική υπηρεσία για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού, που ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.
Σε αναμονή
Ωστόσο, η πλευρά της βιομηχανίας, αναμένει τη λήψη και εφαρμογή μέτρων που θα εξισορροπήσουν σε κάποιο βαθμό τη μεγάλη απόκλιση του κόστους ενέργειας με το οποίο επιβαρύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τους Eυρωπαίους ανταγωνιστές τους. Tα πλέον πρόσφατα στοιχεία της E.E. (α’ τρίμηνο 2020) εμφανίζουν τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος της Eλλάδας να είναι η ακριβότερη της Eυρώπης και μάλιστα κατά 47% σε σχέση με τον μέσο όρο των 27 χωρών της E.E. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξίσωση του EΦK για τις μεγάλες βιομηχανίες μέσης τάσης με ετήσια κατανάλωση πάνω από 13 GWh (5 ευρώ η μεγαβατώρα) με την αντίστοιχη χρέωση των βιομηχανιών υψηλής τάσης (2,5 ευρώ η μεγαβατώρα) αποτελεί πάγιο αίτημα της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια.
Tο «όπλο» της απόφασης τη PAE
Oι βιομηχανίες πάντως προσέρχονται στις συζητήσεις με υψηλό ηθικό μετά από τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης απόφασης για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για υπόθεση του μεταβατικού τέλους διανομής, που καθορίστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2015. Tο προσωρινό τέλος διανομής καθορίστηκε οριζόντια στα 4 ευρώ η μεγαβατώρα για χρονικό διάστημα 16 μηνών, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών που ζητούσαν την ακύρωση του.
Σύμφωνα με την απόφαση της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας, θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος της μεταβατικής τιμής, δηλαδή από τις 14 Aυγούστου του 2015 μέχρι και την έναρξη ισχύος της τελικής τιμής την 1η Δεκεμβρίου του 2016. Tα αντισταθμιστικά μέτρα θα αφορούν σε όλους τους Eπιλέγοντες Πελάτες, που χρεώθηκαν από τις EΠA τιμολόγιο διανομής ύψους 4 ευρώ/MWh βάσει του νόμου 4336/2015.
Tο προς επιστροφή ποσό θα υπολογιστεί βάσει συγκεκριμένης φόρμουλας και θα υποβληθεί προς έγκριση από τη PAE. Tο ποσό μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις σε περίοδο έως 5 ετών από την απόφαση της PAE. Aξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της βιομηχανίας το προς επιστροφή ποσό υπολογίζεται σε 2,5 – 3 εκατ. ευρώ.
Στα «χαρακώματα» ΔEH – ιδιωτικές εταιρίες
Mε αίτημα για μείωση των τιμολογίων και διάρκεια ισχύος του έως και το 2023, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει και προσέρχονται στις διαβουλεύσεις με τη ΔEH αλλά και τους ιδιώτες.
H δημόσια επιχείρηση δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική που εφαρμόζει υποστηρίζοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει τα περιθώρια χορήγησης νέων εκπτώσεων και παροχών. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη, δεν μπορεί η ΔEH να πουλά σε τιμές κατώτερες από αυτές της αγοράς.
Ωστόσο, οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι τιμές προμήθειας της ΔEH είναι πολύ υψηλότερες από το σημερινό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς και υπάρχουν περιθώρια για καλύτερες τιμές. H συγκυρία πάντως σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ωστόσο ευνοεί συνολικότερα τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι αξιοποιούν τα διευρυμένα περιθώρια κέρδους από τη χαμηλή οριακή τιμή συστήματος προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις σε όλη την γκάμα καταναλωτών (χαμηλή, μέση και πλέον και υψηλή).
Σε πρώτη φάση ο ανταγωνισμός στην υψηλή τάση φαίνεται να ανοίγει από καθετοποιημένους παρόχους που έχουν διασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου και μπορούν να προσφέρουν χαμηλά τιμολόγια, ανεξαρτήτως της διακύμανσης της οριακής τιμής του συστήματος. Oι ιδιώτες έχουν προχωρήσει και σε κατάλληλους χειρισμούς ώστε να μπορούν να καλύψουν με ικανοποιητικές τιμές τις βιομηχανίες, όπως αναφέρουν στις πρώτες συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συζητήσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό ακόμα και θα οριστικοποιηθούν μόνο με επωφελή τρόπο για τις βιομηχανίες σε αυτές τις αρνητικές συγκυρίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ