Τοπικοί φορείς κατά της επένδυσης 850 εκ. του Περιστέρη στο Μαντούδι
«Μπαρούτι» έτοιμο να εκραγεί μυρίζει στην Εύβοια και το «ωστικό» της κύμα είναι έτοιμο να παρασύρει την ΓΕΚ Τέρνα.
Η φαραωνική επένδυση, ύ-ψους 850 εκατ. ευρώ που έχει στα… σκαριά ο Γιώργος Περιστέρης για την δημιουργία της πρώτης ιδιωτικής Βιομηχανικής Περιοχής, όπου θα εγκαταστήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 1.150 MW στο Μαντούδι, «σκοντάφτει» στις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής.
Τα «τύμπανα» του πολέμου ήχησαν την περασμένη Δευτέρα, κατά την διάρκεια της συζήτησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΒΙΠΕ του ομίλου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Μερίδα κατοίκων και οικολογικών φορέων «έτριξε τα δόντια» της στον μεγαλοκατασκευαστή και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που τον στηρίζουν, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν». Το αποτέλεσμα είναι η συζήτηση να επαναληφθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Οι πολέμιοι της επένδυσης υποστηρίζουν πως τα ισχύοντα χωροταξικά πλαίσια προβλέπουν ήπια βιομηχανική ανάπτυξη σχετική με τις εξορύξεις, καθώς και ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή.
Αντιθέτως, όπως λένε οι ίδιοι, η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ανοίγει την όρεξη» και για την πιθανή δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και καύσεως σκουπιδιών- τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η ΓΕΚ Τέρνα- στο μέλλον με ό, τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τέτοιες μονάδες «υψηλής όχλησης» στο περιβάλλον, τον τουρισμό και την ανθρώπινη υγεία.
Ερωτήματα έχουν εγείρει μάλιστα και για το γεγονός πως ο Γιώργος Περιστέρης σκοπεύει να αναβιώσει την παλαιά βιομηχανία επεξεργασίας του λευκόλιθου (παλιός Σκαλιστήρης) στην ΒΙΠΕ, ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το πράξει και με ΒΙΟ.ΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο, που μπορεί να στεγάσει μονάδες μέσης όχλησης).
Φόβοι για δεύτερη ΠτολεμαΪδα
Το έργο των δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών της ΓΕΚ Τέρνα, όταν θα λάβουν τις τελικές άδειες κατασκευής και λειτουργίας, θα καταστήσει το Μαντούδι το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο μετά την Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με την εταιρεία. Το μέγεθος του είναι ακριβώς αυτό που φοβούνται οι τοπικοί φορείς που εναντιώνονται στην επένδυση και απεύχονται να γίνουν Πτολεμαΐδα.
Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι κι εκεί κάτοικοι έχουν καταγγείλει πως εξαιτίας της λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σοβαρών ασθενειών από την τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ έχει πληγεί και η τουριστική της κίνηση.
Η μελέτη που έχει καταθέσει η εταιρεία θεωρείται από μέρους τους πως έχει πολλά κενά, αν και οι διοικούντες υποστηρίζουν πως είναι εμπεριστατωμένη και έχουν φροντίσει να λάβουν όλα τα απαραίτητα και πιο σύγχρονα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής. Δεν πείθονται ούτε καν από το επιχείρημά τους ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, αφού θα ανοίξουν 1.700 νέες περίπου, ανταπαντώντας πως πρόκειται για «προπέτασμα καπνού», αφού μόλις 60 εργαζόμενοι θα προσληφθούν και όχι παραπάνω.
Στην συνάντηση της Δευτέρας έθεσαν και μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την επιβάρυνση που θα έχει το Δημόσιο από την εν λόγω επένδυση. Πιο συγκεκριμένα αναρωτιούνται:
– Γιατί θα χρειαστεί να μεταφερθεί γραμμή φυσικού αερίου από τη Λιβαδειά που σημαίνει κόστος 40 εκατ. ευρώ σε βάρος του κράτους
– Πόσο θα είναι η επιβάρυνση για το Δημόσιο από τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος με γραμμές υψηλής τάσης στο Αλιβέρι;
– Γιατί δεν γινόταν αυτή η εγκατάσταση σε άλλο, πιο βολικό σημείο;
Δεν είναι πρώτη φορά
Η διαμάχη ανάμεσα σε τοπικούς φορείς της περιοχής και του Γιώργου Περιστέρη δεν είναι καινούρια. Στο ίδιο… έργο θεατές βρέθηκαν και οι δύο πλευρές, όταν πριν από τρία χρόνια περίπου, η ΓΕΚ Τέρνα ήθελε να υλοποιήσει ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό με καύσιμο τον λιθάνθρακα.
Και τότε η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων μάλιστα τόσο έντονες, στήνοντας μέχρι και ανθρώπινα τείχη, που τελικά η επένδυση τότε δεν υλοποιήθηκε. Αυτή την φορά όμως, ο Γιώργος Περιστέρης είναι σίγουρος πως το φιλόδοξο σχέδιο της ΒΙΠΕ θα προχωρήσει κανονικά.
Πηγές από την εταιρεία ισχυρίζονται πως είναι τόσο καλά προετοιμασμένοι ως προς τις περιβαλλοντικές και οικονομικοτεχνικές μελέτες που έχουν εκπονήσει, που θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να… ανάψουν οι αρμόδιοι το πράσινο φως για να προχωρήσει το έργο. Επισημαίνεται πως η έκταση για την οποία ζητείται χωροθέτηση από το Δημόσιο αφορά συνολικά σε 783 στρέμματα των ιδιόκτητων εκτάσεών της (ΒΙΟΜΑΓΝ).
Ο όμιλος εξαγόρασε τη ΒΙΟΜΑΓΝ το 2010 με ιδιοκτησία 4.500 στρεμμάτων στην περιοχή εκ των οποίων 3.000 αφορούν σε δασική έκταση, ενώ η επένδυση θα υλοποιηθεί στα υπόλοιπα 1.500 στρέμματα.
Οι «καραμπόλες» του παρελθόντος σε Εύβοια- Δομοκό
Τα «πράσινα» προβλήματα δεν είναι καινούριο φαινόμενο για την ΓΕΚ Τέρνα σε σημείο που ο επικεφαλής της Γιώργος Περιστέρης πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του να έχει πει πως «οι επενδυτές με τα λεφτά στο χέρι φεύγουν από την Ελλάδα γιατί η ίδια τους διώχνει».
Είτε με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του δημοσίου τομέα, είτε με την «στενοκεφαλιά» τοπικών φορέων και οικολόγων που απλώς θέλουν να εναντιώνονται απέναντι σε κάθε νέο έργο. Αντιμέτωπος με κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις βρέθηκε και στην περίπτωση της ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού πάρκου, ισχύος 500 MW στο Θρακικό Πέλαγος και μεταξύ Ευβοϊκού Κόλπου και Μαραθώνα.
Δύο ολόκληρα χρόνια «κόλλησε» για τους ίδιους λόγους και ο τρίτος θερμοηλεκτρικός σταθμός 900 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο στον Δομοκό. Μάλιστα για το τελευταίο είχε ζητήσει την παρέμβαση και της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες εγκρίσεων των μελετών που είχε καταθέσει ο όμιλός του.