H παράμετρος ψηφιακής πλατφόρμας με τις πλατφόρμες Netflix, Apple
Σε πολλά μέτωπα «τρέχουν» οι εξελίξεις για την Forthnet. Aπό το καθαρά χρηματιστηριακό/επενδυτικό μέχρι το επιχειρηματικό/τηλεοπτικό, με την πλευρά της BC Partners να περιμένει και την (τυπική) έγκριση της Eθνικής Eπιτροπής Tηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων για το deal της εξαγοράς του 33% του μ.κ.
Στο επενδυτικό, επιδιώκεται η άρση του καθεστώτος επιτήρησης των μετοχών της εισηγμένης, με προοπτική την επαναφορά της σε πλήρη διαπραγμάτευση. Eνα πρώτο βήμα, απαραίτητο, καθώς αφορά την «καθαρή θέση» της εταιρίας, έγινε μέσω της μετατροπής του 50% του ομολογιακού σε μετοχές, συνακόλουθα του de facto «κουρέματος» (των υποχρεώσεων) της κατά 67%, με αποτέλεσμα η αρνητική καθαρή θέση να μειώνεται σε λιγότερο από το 30% των ιδίων κεφαλαίων.
Διαδικασία, που σύμφωνα με διορατικούς χρηματιστηριακούς παράγοντες δεν είναι άσχετη με το μεθοδικό «μάζεμα», που γίνεται στη μετοχή από insiders, οι οποίοι προσβλέπουν στην «επόμενη ημέρα». Δεδομένου, ότι η χρηματιστηριακή αξία της Forthnet δεν ξεπερνά τα 55 εκατ. (πολύ χαμηλή με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μέσου όρου του κλάδου των telecoms) μία ενδεχόμενη επάνοδος της σε καθεστώς πλήρους διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να συμβάλλει στην διεύρυνση του free float με παράλληλη μεταφορά των ποσοστών που έχουν οι άλλοι ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας (Δημόσιο της Tυνησίας, Άραβες επενδυτές κ.λ.π) στην United Group.
Στο τηλεοπτικό μέτωπο, εξελίξεις δρομολογεί η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης σε τηλεοπτικούς σταθμούς με άδεια εθνικής εμβέλειας.
Πρόθεση, που εάν όντως μετουσιωθεί σε πράξη θα μπορούσε να βάλει στο «συνδρομητικό παιχνίδι» εν δυνάμει ανταγωνιστή των υφιστάμενων (ελληνικών) πλατφορμών (Cosmote TV, Nova) ή και προοπτικά δυνητικού ενδιαφερόμενου να συνεργαστεί στρατηγικά με έναν από τους 2 φορείς.
Mε αφορμή αυτές τις… διαρροές προθέσεων, τόσο ο όμιλος Cosmote όσο και η Nova/Forthnet υπενθύμισαν προς τον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα πως στην ελληνική αγορά λειτουργούν – ευθέως ανταγωνιστικά- οι ξένες ψηφιακές πλατφόρμες (Netflix, Apple κ.α.), που ενώ εισπράττουν έσοδα από συνδρομητές (στην ελληνική αγορά) φορολογούνται στην αλλοδαπή (αποδίδουν φόρους στην χώρα- έδρα τους).
Παράγοντες του κλάδου προέβλεπαν ένα «θερμό 2021» με επίκεντρο τα τηλεοπτικά/ψηφιακά, μία τεράστια πίτα, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον και από αγγλικό και γαλλικό όμιλο για είσοδό τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα (με στρατηγική συνεργασία).