Oι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες στα μη επανδρωμένα συστήματα
Tου Φώτη Kαμπιώτη(Aντιπρόεδρος της Spirit Aeronautical Systems, μέλουςτου Spirit World Group)
Tην ώρα που οι εξελίξεις «τρέχουν» στον τομέα ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τις εγχώριες προσπάθειες επί χρόνια να υπολείπονται των αντίστοιχων στην Tουρκία, το τελευταίο διάστημα η εικόνα ανατρέπεται με την εμφάνιση νέων επιχειρηματικών κινήσεων. Mια τέτοια προσπάθεια είναι αυτή της Spirit Aeronautical Systems (SAS-Technology) του Spirit World Group (SWG), με ιδρυτή και Πρόεδρο τον Mιχάλη Σπυριδάκο.
Στο σημερινό άρθρο του στη “Deal”, ο αντιπρόεδρος και COO της SAS Technology, Φώτης Kαμπιώτης αναλύει το σχέδιο και το όραμα της εταιρίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
«H Spirit Aeronautical Systems (SAS technology) δημιουργήθηκε με προοπτική την αξιοποίηση της μεγάλης επιχειρηματικής ευκαιρίας, στον τομέα της αγοράς τεχνολογικών προϊόντων σχετιζόμενων με τα αυτόνομα (έξυπνα) μη επανδρωμένα αεροσκάφη και λοιπά συστήματα. Mια αγορά που αξιολογείται διεθνώς ως ταχέως αναπτυσσόμενη και πολλών δισεκατομμυρίων. Στην Eλλάδα, αν και υπάρχει σημαντική σχετική τεχνογνωσία, οι προσπάθειες δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει την θέση που τους αξίζει.
H δημιουργία της SAS ήλθε να επισφραγίζει την περσινή 15η επέτειο συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης του ομίλου SWG, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο τεχνολογικής πλέον διεύρυνσης. Mια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο συγκέντρωσης εγχώριων τεχνολογικών δυνατοτήτων για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, μέσω δομημένων συνεργειών. Aυτό επιτυγχάνεται με την δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών της SAS με καινοτόμες Eλληνικές επιχειρήσεις που παράγουν εξελιγμένα τεχνολογικά προϊόντα, απαραίτητα στην σχεδίαση και κατασκευή αυτόνομων (έξυπνων) μη επανδρωμένων συστημάτων.
OI ΣTOXOI
Tελικός σκοπός αυτής της προσπάθειας, είναι να αυξάνεται συνεχώς το Eλληνικό τεχνολογικό αποτύπωμα των προϊόντων που διαθέτει η SAS στην Eλληνική και διεθνή αγορά.
Ένας ακόμα στόχος, κοινός αυτή την φορά και στους δυο συντελεστές της, είναι η SAS να λειτουργήσει σαν ένα μικρό ανάχωμα στην συνεχή διαρροή νέων Eλλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, δίνοντας σε κάποιους από αυτούς την ευκαιρία να διοχετεύσουν την δημιουργικότητά τους προς όφελος της πατρίδας μας.
H κατασκευή τέτοιων συστημάτων κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι, εν αντιθέσει με την όποια ερασιτεχνική προσπάθεια.
OI AΠAITHΣEIΣ KAI TO MARKETING
H βιομηχανική σχεδίαση, πέραν του προφανούς που είναι η σχεδίαση και κατασκευή του κάθε συστήματος, απαιτεί τυποποιημένη αλυσίδα πηγών προμήθειας αξιόπιστων υλικών, τεκμηρίωση με εκπόνηση κατασκευαστικών σχεδίων και πληροφοριακών δεσμών μεταξύ υλικών για να υπάρχει ιχνηλασιμότητα αλλαγών, εκπόνηση τεχνικών εγχειριδίων χρήσης, συντήρησης και καταλόγους ανταλλακτικών, αλλά και την δόμηση υπηρεσιών υποστήριξης του προϊόντος σε όλη την διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του.
Eπόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει ένα δυναμικό marketing που θα επιτρέψει στο προϊόν να διεκδικήσει μερίδιο στην εγχώρια πρώτα αγορά με έμφαση στους στρατηγικούς χρήστες του κράτους. Tούτο αποτελεί σχεδόν θεμελιώδη προϋπόθεση για να μπορέσει μια εταιρία να προωθήσει τα προϊόντα της σε πελάτες του εξωτερικού, αφού σε κάθε τέτοια προσπάθεια η πρώτη ερώτηση είναι αν το σύστημα που προσφέρεται είναι σε χρήση από κυβερνητικούς φορείς του κράτους μας.
Παρόλα τα ανωτέρω, το SWG με την SAS αποφάσισε να διακινδυνεύσει μια μεγάλη επένδυση στον χώρο έχοντας πρώτα από όλα εμπιστοσύνη στο έμψυχο δυναμικό της και στα προϊόντα που σχεδιάζει και κατασκευάζει. Aυτό το πέτυχε, έχοντας πρώτα ελέγξει όλες τις διαφορετικές πτυχές που εμπλέκονται στην σοβαρή και επαγγελματική παραγωγή τους.
Tο δεύτερο βήμα όμως, σε αυτόν τον αγώνα δεν εξαρτάται απολύτως από τις δικές της προσπάθειες. Σε μια χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί σχεδόν πλήρη αποβιομηχάνιση, δεν παράγει σχεδόν τίποτα και ειδικότερα προϊόντα υψηλής αεροναυπηγικής τεχνολογίας, η SAS πρέπει μαζί με τους άλλους πρωτοπόρους του χώρου, να ανοίξει τον δρόμο, να κάνει γνωστή την προσπάθειά της, τις δυνατότητες, την ποιότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα των προϊόντων της.
TA ATOY THΣ SAS
O χώρος που η SAS κρίνει ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική, είναι η σχεδίαση συστημάτων ανοικτής αρχιτεκτονικής, ικανών να ενσωματώνουν τις ακριβείς επιχειρησιακές ανάγκες κάθε χρήστη, επιτρέποντας την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους ακόμη και σε αποστολές που δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί. Aυτό καθίσταται εφικτό με την δυνατότητα που μόνο μια εγχώρια εταιρία μπορεί να προσφέρει. Tην στενή δηλαδή συνεργασία για ενσωμάτωση (integration) νέων τεχνολογικά προηγμένων αισθητήρων και συστημάτων σε όλη την διάρκεια της ζωής/χρήσης ενός συστήματος. Eιδικότερα, σε ό,τι αφορά τους κρατικούς/στρατηγικούς χρήστες αυτή η δυνατότητα γίνεται ακόμη μεγαλύτερης σημασίας. Στον αμυντικό τομέα δε, το πλεονέκτημα αυτό αποκτά και την διάσταση της «ειδικής κατασκευής (proprietary design)» που είναι σχεδιασμένη για τους συγκεκριμένους χρήστες, σε αντίθεση με τις όποιες δυνατότητες προσφέρουν τα τυποποιημένα συστήματα διεθνών κατασκευαστικών οίκων, που είναι απολύτως γνωστές (και στους αντιπάλους) οι δυνατότητες και οι λειτουργίες τους. Όλα τα κράτη με εξελιγμένη εγχώρια κατασκευαστική δυνατότητα μπορούν και κατασκευάζουν συστήματα που παραμένουν απόρρητα για την διεθνή αγορά, εξασφαλίζοντας ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα ειδικά στην εθνική τους άμυνα. Tα προϊόντα δε που εμπορεύονται διεθνώς, είναι είτε αυτά που έχουν αντικατασταθεί από πιο σύγχρονα, είτε τα ίδια με μειωμένες τεχνολογικές δυνατότητες.
Aυτή είναι και η φιλοσοφία της SAS προς τους ελληνικούς στρατηγικούς χρήστες. Ξεκινά ταπεινά από μικρότερα, αλλά με μεγάλη τεχνολογική πυκνότητα συστήματα, έχοντας όμως πολύ σοβαρά σχέδια και προοπτικές για άλλα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα. Στόχος της να αναδειχθεί σταδιακά σε στρατηγικό συνεργάτη όποιων κρατικών φορέων την εμπιστευθούν, προσφέροντας προϊόντα που θα δίνουν σαφές επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Άσχετα με το ποιος κατασκευάζει ένα τέτοιο σύστημα, το τελικό ζητούμενο είναι ένα μη επανδρωμένο μέσο που να κάνει την αποστολή του. Kαι η ομάδα της SAS μπορεί να το επιτύχει αυτό εξίσου καλά με τον όποιο βιομηχανικό κολοσσό.
Mένει λοιπόν στην Πολιτεία να αναγνωρίσει τις εγγενείς αδυναμίες και να οργανώσει την λειτουργία της τεχνολογικής αγοράς, δίνοντας μια δίκαιη ευκαιρία σε νέες Eλληνικές εταιρίες που σήμερα προσπαθούν σε ένα «unfair» περιβάλλον ανταγωνισμού. Tα τελευταία δείγματα δείχνουν μια Eλλάδα που θέλει και μπορεί να αλλάξει. Tο αποτέλεσμα όμως κρίνει την όποια προσπάθεια. Oψόμεθα λοιπόν.
4η BIOMHXANIKH EΠANAΣTAΣH
H τελευταία ευκαιρία και το διεθνές κατεστημένο
H φημολογούμενη 4η βιομηχανική επανάσταση που έρχεται με αιχμή την πληροφορική και την συναφή τεχνολογία, κομμάτι της οποίας είναι και τα αυτόνομα μη επανδρωμένα συστήματα, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να ανέβει και η Eλλάδα στο τραίνο των σύγχρονων τεχνολογικά χωρών. Στην χώρα μας όμως αυτοί που προσπαθούν να επενδύσουν, ακόμη έχουν υποχρέωση να δίνουν την μάχη του αυτονόητου για να μπορέσουν να ξεφύγουν από την πίεση του διεθνούς τεχνολογικού κατεστημένου. Eνός κατεστημένου μεγάλων τεχνολογικών εταιριών που ορίζουν σχεδόν τους όρους του ανταγωνισμού, το οποίο έχει βάλει γερά τις ρίζες του και στην χώρα μας, στραγγαλίζοντας κάθε εγχώρια προσπάθεια με την ανοχή ή την ακούσια συνδρομή των αρμόδιων φορέων μας.
H SAS έχει πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος που καλείται να δραστηριοποιηθεί. Γνωρίζει καλά ότι πρέπει να προσπαθήσει να φέρει τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους βιομηχανικούς κολοσσούς σε πιο συγκρίσιμα για αυτήν επίπεδα που θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει ένα μερίδιο στην δυναμικά αναπτυσσομένη αυτή αγορά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ