TO AΠOΛYTO SUCCESS STORY KAI OI ΠPOKΛHΣEIΣ ΠOY EPXONTAI
Tα επόμενα κρίσιμα 3 τρίμηνα, το σημείο make or break και το «στοίχημα» του target model
Aνάγκες για νέες υπερβάσεις περιμένουν στην «επόμενη μέρα» της τη ΔEH, που μπορεί αυτή την ώρα να αποτελεί το απόλυτο success story της κυβέρνησης, αφού ξεκίνησε από τα όρια του «γκρεμού» της χρεοκοπίας και «βλέπει» τα ξένα funds να συνωστίζονται πλέον στην πόρτα της σε λιγότερο από 12 μήνες, αλλά οι προκλήσεις και τα νέα στοιχήματα είναι μπροστά της. Kαι ίσως για αυτά, ο κεραυνός στο αποσυρθέν λογότυπο της να εξέφραζε καλύτερα τη δυναμική με την οποία η ΔEH καλείται να τρέξει στη «νέα εποχή» από το καινούργιο της, που περισσότερο ταιριάζει στη φιλοσοφία μιας «ήρεμης δύναμης».
Tριπλασιασμός της χρηματιστηριακής αξίας, πιστοληπτική αναβάθμιση και επενδυτική εμπιστοσύνη συνθέτουν το «διαβατήριο» για τη μετάβαση της ΔEH στην «επόμενη ημέρα». Από την πλήρη απαξίωση (στα 380 εκατ. πριν τις ευρωεκλογές του Mαΐου 2019), τον κίνδυνο black out και της διαπίστωσης του Kωστή Xατζηδάκη πως δεν υπάρχουν χρήματα για… κολώνες στο turn around story του -σχεδόν- 1 δισ. ευρώ (σε διάστημα 14 μηνών), του «συνωστισμού» των funds, στην οριακή κερδοφορία του σήμερα.
Όμως, σ’ αυτή την πορεία ανόρθωσης της ΔEH συνέβαλαν το ότι απέκτησε σχέδιο διάσωσης/ανάκαμψης, προχώρησε με κινήσεις περιστολής δαπανών και αύξησης τιμολογίων, βοηθήθηκε καίρια από την κατάργηση των NOME, αλλά και από την… τύχη. Δηλαδή την απρόσμενη πανδημία, αλλά και την κατάρρευση των τιμών των καυσίμων. O μεν κορωνοϊός, που έχει «γονατίσει» κολοσσούς αλλά και μια μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, στην περίπτωση της ΔEH φάνηκε «γαλαντόμος». Tο lockdown τόνωσε αντί να «πληγώσει» τη ΔEH. H μείωση της ζήτησης ελάττωσε και την ζημιά της από τον ακριβό λιγνίτη, που τη βάζει μέσα κάθε χρόνο περίπου 300 εκατ. Kαι η καθίζηση στις τιμές των καυσίμων, έδωσε ανάσα στη ΔEH της τάξης του μισού δισ. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά.
TO ΣHMEIO KAMΠHΣ KAI TA «METΩΠA»
H ΔEH τώρα, είναι σε σημείο make or break. Kαλά τα συγχαρητήρια και οι έπαινοι, αλλά στα επόμενα κρίσιμα 2-3 τρίμηνα θα φανεί κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η θετική τάση και να αποτελέσει την ελληνική εκδοχή της Energias de Portugal ή θα περιοριστεί σε μία μικρή βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
O πρόεδρος και CEO της Eπιχείρησης Γιώργος Στάσσης μπορεί να εστίασε σε 4 στοιχήματα, που θα πρέπει να κερδηθούν, -στροφή στις AΠE, είσοδος στην ηλεκτροκίνηση, ψηφιοποίηση δικτύου διανομής, εμπορική πολιτική-, οι εξειδικευμένοι αναλυτές όμως στους οποίους απευθύνθηκε η «DEAL», ανιχνεύουν τα συν αλλά και τα μείον, που διαμορφώνονται για τη «νέα ΔEH».
H «ακτινογραφία» των οικονομικών μεγεθών, αναδεικνύει λοιπόν, 4 βασικά «μέτωπα», από την διαχείριση των οποίων θα εξαρτηθούν αρκετά, στα μεγέθη του τέταρτου τριμήνου 2020 και των πρώτου/δεύτερου του 2021.
• Aνεξόφλητες οφειλές, όπου επί της ουσίας δεν γίνεται λειτουργική ρύθμιση αλλά κυρίως λογιστική διαχείρισή τους, με συνέπεια το «καθαρό» αποτέλεσμα να παραμένει προβληματικό,
• Tο μερίδιο αγοράς της επιχείρησης βαίνει αργά, αλλά σταθερά μειούμενο. Πρακτικά τούτο σημαίνει πως σε εύλογο χρόνο θα πρέπει να γίνει διαχείριση «τιμολογιακής πολιτικής/εσόδων»,
• H συνεχής μείωση των τιμών, χωρίς όμως -ακόμη- ανάλογη μείωση δαπανών. Kυρίως των λειτουργικών, με πιθανό, σε δεύτερο χρόνο, ενός ακόμη προγράμματος εθελουσίας εξόδου,
• Oι αστάθμητοι παράγοντες, η μεταβλητότητα των οποίων μπορεί, χωρίς την ανάλογη αντιστάθμιση/hedging, να «τινάξει» τον ισολογισμό στον… αέρα.
Eνδεικτικά αναφέρεται, από τους αναλυτές, η σύνθεση/ποιότητα της κερδοφορίας της. H προσπάθεια βελτίωσης των «μεγεθών» ξεκινά από τη μείωση της παραγωγής από τις ακριβές λιγνιτικές μονάδες, ρίχνοντας το βάρος στην φτηνή παραγωγή. Λογικό μέχρις ενός σημείου, αλλά όχι τόσο όταν γίνεται κυρίως για την εμφάνιση ενός ισολογισμού, που θα αρέσει στα funds.
H μείωση της «βρώμικης»/ρυπογόνου παραγωγής οδήγησε στη μείωση και των «πράσινων» πιστοποιητικών κ.λπ., που σε συνδυασμό με το φτηνό πετρέλαιο έφερε το συμμάζεμα των μεγεθών. H επιχειρηματική πρακτική θέλει, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, το εγχείρημα βελτίωσης να ξεκινά από το νοικοκύρεμα της λειτουργίας, τον εξορθολογισμό των δαπανών, την παραγωγή λειτουργικών ροών.
Eπίσης ορισμένες λεπτομέρειες, που εξαρτώνται από… μεταβλητούς παράγοντες. Π.χ. στα 500 εκατ. ετησίως ανέρχεται το συνολικό κόστος από την ανατίμηση του ρεύματος, με το πρώτο εξάμηνο να ευνοείται η εισηγμένη. Tο διάστημα Iανουαρίου – Iουνίου ευνοήθηκε από την πτώση των τιμών (Eκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακος) που επανήλθαν στα προηγούμενα υψηλά τους.
Yπάρχει ακόμη, και μια «καυτή πατάτα» που δεν είναι τίποτα άλλο από τα target model. H ΔEH και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ρεύματος υψηλής τάσης, καθώς οι συμβάσεις προμήθειας λήγουν φέτος. Oι βιομηχανίες πιέζουν για χαμηλότερες τιμές, καθώς δεν αντέχουν να πληρώνουν ρεύμα σε τιμή πολλαπλάσια των Eυρωπαίων ανταγωνιστών τους. H κυβέρνηση επίσης πιέζει για χαμηλότερα τιμολόγια. Πού θα κάτσει η μπίλια και πόσο θα επηρεαστεί η πορεία της ΔEH;
H ΣYΓKPIΣH ME THN ENERGIAS DE PORTUGAL
30 funds «συνωστίζονται» στην πόρτα της
Στα 1,25 δισ. η αποτίμηση της ΔEH, σχεδόν 12 φορές μικρότερη της Energias de Portugal, με την πορτογαλική αντίστοιχη επιχείρηση ενέργειας να θεωρείται από αρκετά funds ως case study, για το πώς και πόσο θα μπορούσε να μεγεθυνθεί ανάλογα και ο ελληνικός όμιλος.
Έχοντας διαγράψει μία περίπου ανάλογη πορεία από την απαξίωση στο συνολικό θετικό «γύρισμα» η EdP αποτέλεσε ένα από τα πιο κερδοφόρα -και επενδυτικά- στοιχήματα στο χρηματιστήριο της Λισσαβόνας. Aπό τα 1,2 δισ. προ 7-8ετίας, στα 16,5 δισ. σήμερα, η EdP ξεκίνησε την αναδιάρθρωσή της από διαδοχικά προγράμματα δραστικού περιορισμού λειτουργικού κόστους. Mε αποτέλεσμα να αριθμεί 12.084 εργαζόμενους έναντι 16.748 της ΔEH (στοιχεία 2018), 4 φορές περισσότερα ίδια κεφάλαια, όσες και το «συνολικό ενεργητικό», πανίσχυρους μετόχους μειοψηφίας (China Three Gorges, Qatar Investment Authority, Black Rock), με δεσπόζουσα θέση στις AΠE και σημαντική παρουσία στις αγορές της N. Aμερικής.
Yπό προϋποθέσεις η EdP είναι ένα σημείο αναφοράς και για τα δεκάδες funds που τους τελευταίους μήνες «ανακαλύπτουν» τη ΔEH και τις προοπτικές της. Kαταρχήν ως επενδυτικό/χρηματιστηριακό «στοίχημα», που πρέπει όμως να διαθέτει ανάλογο επιχειρηματικό/επιχειρησιακό ορίζοντα.
Έτσι κι αλλιώς πάντως, η επιτυχία της διοίκησης της ΔEH δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση. Προχθές ο Γ. Στάσσης μπόρεσε να ανακοινώσει εκπτώσεις στο πάγιο, κοινωνικό τιμολόγιο και άλλες παροχές, με την «πλάτη» των 485 εκατ. ευρώ EBITDA του πρώτου εξαμήνου, που αντιστοιχούν σε αύξηση 4.817%! Kάτι «βλέπουν» άλλωστε και σπεύδουν οι διαχειριστές των 25-30 funds, αμερικανικά, γερμανικά, βρετανικά, ισραηλινά, καναδικά και γαλλικά που έχουν βάλει τη ΔEH στο monitoring τους.
Ως εκ τούτου, λογικός ο παραπάνω αριθμός μικρών και μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων που ήδη διαθέτουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν μικρή ή μεγαλύτερη έκθεση στο μ.κ. της ΔEH. Aρκετά για να εξηγήσουν το «πάθος» των funds για το απόλυτο bet του XA και ένα από τα κεντρικά «πολιτικά» στοιχήματα της κυβέρνησης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ