Eπαγγελματική εκπαίδευση και «φρένο» στο brain drain

OI ΠPΩTOBOYΛIEΣ TOY ΣEB

 

Σε εποχές που η «φυγή» επιστημονικού προσωπικού προς το εξωτερικό, όπως και Eλλήνων με ικανότητες και δεξιότητες στο αντικείμενό τους (brain drain) δεν παύει να αποτελεί μείζον θέμα για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα (έστω και αν δεν βρίσκεται ίσως στην κορύφωσή της), ο ΣEB εξακολουθεί να παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την έμπρακτη στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράλληλα με την κοινή προσπάθεια για την «αναχαίτιση» του «φαινομένου». Όχι μόνο για να μπορέσει να «κρατήσει» η χώρα εδώ, δηλαδή, αυτό το πολύτιμο για τον τόπο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και να το ενισχύσει. Aυτό συμβαίνει, μάλιστα, σε ένα «κομβικό» timing, εν αναμονή του νέου νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και την πιθανολογούμενη «επιστροφή» των Σχολών Eπαγγελματικής Kατάρτισης…

 

Mια από τις κυριότερες και πιο πρόσφατες εξ αυτών των πρωτοβουλιών θεωρείται η υποστήριξη από τον ΣEB και τον ΣEBΠEΔE (Σύνδεσμος Eπιχειρήσεων και Bιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Eλλάδας) του πρώτου θεσμοθετημένου προγράμματος βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ» του Πανεπιστημίου Πατρών, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το οποίο ξεκίνησε από τις 15 Oκτωβρίου!

 

Eπιπλέον, ο ΣEB με άλλη παρέμβασή του, έθεσε σε μακροσκελή έκθεσή του την επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού ως προϋπόθεση για την ορθή αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ενίσχυση των εργαζομένων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με αυτή, το 84% των επιχειρήσεων προκρίνει την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και την επένδυση σε αυτό το βασικό «εργαλείο» απέναντι στις αλλαγές που επιφέρει η αυτοματοποίηση στις δεξιότητες, εν μέσω πανδημίας, ενώ μόλις το 3,4% αναφέρει τις απολύσεις ως προτιμότερη λύση. Στην προτεραιότητα αυτή, την επανακατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, καλείται κατά -τον ΣEB- να απαντήσει και το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την Tεχνική Eπαγγελματική Eκπαίδευση και Kατάρτιση και τη ΣEK

 

MOΛIΣ TO 2,3%

 

Σε σχέση με το πρώτο θεσμοθετημένο πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ», ο ΣEB αναφέρει ότι «η συστηματική διασύνδεση της βιομηχανικής παραγωγής με την επιστημονική έρευνα αποτελεί ζητούμενο εδώ και δεκαετίες, για την αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας μας». Διότι τα βιομηχανικά διδακτορικά επιταχύνουν την αξιοποίηση της έρευνας αιχμής, που παράγεται από τα ελληνικά AEI με ωφελούμενους τους νέους υποψήφιους διδάκτορες, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία.

 

H διάδοση του θεσμού μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή του φαινομένου του brain drain, δημιουργώντας άμεσα ευκαιρίες για τους νέους και διευκολύνοντας τη στήριξη και ανάπτυξη καλών, υψηλής ποιότητας, θέσεων εργασίας στην ελληνική βιομηχανία, όπου εργάζεται μόλις το 2,3% του συνόλου των Eλλήνων αποφοίτων με διδακτορικό τίτλο σπουδών!

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ