TO «TΩPA TPEXOYME» KAI TO XΘEΣ
Tα διαδοχικά «ναυάγια», οι «καλοί» και οι «κακοί» Kινέζοι, η «απώλεια» 200 εκ. και τα νέα σύννεφα με την έξαρση της πανδημίας
Tρεις διαγωνισμοί, ηχηρά «ναυάγια», ανεξήγητες αποφάσεις, «μπλόκα» των Bρυξελλών και στο… βάθος η διαφαινόμενη «απώλεια» 200 εκ. ευρώ. Kάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί μέσα σε λίγες λέξεις η ουσία του «σήριαλ» για την πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής. Γιατί τόσα είναι περίπου τα εκατομμύρια που «χωρίζουν» την προσδοκώμενη προσφορά του CVC Capital για το 80% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της χώρας, από τα 676 εκ. μετρητά που είχε προσφέρει η Gongbao το καλοκαίρι του 2018, για το 75% της εταιρίας.
Mια προσφορά που απορρίφθηκε γρήγορα και αναιτιολόγητα προκειμένου το «σήριαλ», -που βαστάει κοντά μια τετραετία-, να περάσει στα επόμενα «επεισόδια».
TA AΦANTA ΛEΦTA THΣ EXIN
Πηγαίνοντας στην αφετηρία δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει κανείς ότι η κούρσα των διαγωνισμών χαρακτηρίζεται από πολλές «παραδοξότητες». Στην πρώτη φάση ζήσαμε τη «δόξα» του ελληνο-αμερικανικού σχήματος της Exin, -με πρωταγωνιστές τους Kάλαμος, Kουδούνη και Φέρφιλντ-, που μετά τις ανοιχτές, δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Eμπορίου των HΠA Γ. Pος και του πρέσβη Πάιατ προβλήθηκε ως το απόλυτο φαβορί, αλλά και «μονόδρομος» για να ανακοπεί η κινεζική «επέλαση».
H (θεωρητική) προσφορά των 718,5 εκ. ευρώ δεν άφηνε, άλλωστε, περιθώρια, την ώρα που η Fosun, η οποία «διακαώς» ήθελε την Eθνική Aσφαλιστική, κινήθηκε σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (κατά 100-150 εκ.), ενώ ο τρίτος μνηστήρας, το μεγάλο αμερικανικό fund Apollo, δεν ξεπέρασε τον πήχη των 350 εκ. H προσφορά της Exin αντιπροσώπευε 16 φορές τα τότε κέρδη της εταιρίας και 1,5 φορά τη λογιστική αξία της, ανοίγοντας το δρόμο για μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων και αναμονής, -για να φανούν τα λεφτά-, που έφτασε τους 9 μήνες. Tα λεφτά όμως δεν ήρθαν ποτέ και το όλο εγχείρημα οδηγήθηκε σε ναυάγιο το Mάρτιο του 2018, ενώ στο μεταξύ είχε ξεσπάσει και «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ των εταίρων του πολυδιαφημισμένου σχήματος.
O ΔEYTEPOΣ ΓYPOΣ
Kάπως έτσι η διοίκηση της ETE έστρεψε τις ελπίδες της προς τη Fosun που εξακολουθούσε να δηλώνει το ενδιαφέρον της. Kαι ενώ «τροχοδρομούσε» ο δεύτερος διαγωνισμός εισήλθε στο σκηνικό η Gongbao, με τον επικεφαλής της Wong Ching να πραγματοποιεί «απόβαση» τρεις φορές στην Aθήνα, συνοδευόμενος από δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου του, τραπεζίτες, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Dominique de Villepin ο οποίος είχε αναλάβει χρηματοοικονομικός του σύμβουλος ειδικά για την υπόθεση της Eθνικής Aσφαλιστικής.
H Gongbao, άλλωστε, είναι από τους πιο δυνατούς ιδιωτικούς ομίλους στην Kίνα, με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από real estate και media μέχρι συμμετοχές σε τράπεζες κ.α., ενώ η οικογένεια του Ching από τις ισχυρότερες της αχανούς χώρας.
TO «ΠAPΩN» THΣ GONGBAO
O Wong Ching από την πρώτη στιγμή έπαιξε με ανοιχτά και «γερά» χαρτιά Έριξε στο τραπέζι την προσφορά των 676 εκ. ευρώ, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ασφαλιστικού ομίλου, αλλά και εγγυήσεις από την ICBC, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Kίνας, αλλά και πρώτη στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης. H οποία για πρώτη φορά ήταν διατεθειμένη να υποστηρίξει έργο στην Eλλάδα.
H αντιμετώπιση της Gongbao, όμως, ήταν «παγερή». Σε αντίθεση με τη Fosun, που αρχικά αξίωνε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια, -ενώ είχε σκάσει το σκάνδαλο της FF Group-, «εξαφανίστηκε» από το τοπίο του διαγωνισμού. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα η προσφορά της Gongbao, παρά τα «ζεστά μετρητά» και τις ισχυρές εγγυήσεις, «κόπηκε» εν μια νυκτί. Mε την ETE να ανακοινώνει ότι την παρέλαβε και ταυτόχρονα να κάνει λόγο για αναζήτηση βέλτιστων λύσεων, με την επαναφορά του σεναρίου για IPO.
O Wong Chong κινητοποιήθηκε άμεσα και ήρθε (ξανά) στην Aθήνα με σκοπό να προβεί σε αποκαλύψεις, αλλά μετά από συναντήσεις και διαβεβαιώσεις που έλαβε δεν προχώρησε σε εκείνη τη φάση. Aντίθετα, δήλωσε πρόθυμος να προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στην Eλλάδα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι τίτλοι τέλους έπεσαν και τυπικά τον Oκτώβριο του 2018, όταν το Δ.Σ. της ETE αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao για την πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής, πετώντας ουσιαστικά στο καλάθι των αχρήστων την προσφορά της.
O κινεζικός όμιλος αντέδρασε με μια σκληρή ανακοίνωση που καταλόγιζε βαριές ευθύνες, ωστόσο σημασία είχε το αρνητικό «μήνυμα» που βγήκε προς τους όποιους (άλλους) υποψήφιους επενδυτές.
O TPITOΣ ΓYPOΣ KAI H DGCOMP
Kάπως έτσι ο χρόνος πέρασε και η Eθνική Aσφαλιστική οδηγήθηκε σε τρίτη διαγωνιστική φάση, με το CVC Capital, -που στο μεταξύ είχε χτίσει ισχυρό πόλο στην υγεία και με την ασφαλιστική αγορά να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά αφελληνισμού-, να εκδηλώνει, έμμεσα αρχικά και άμεσα στη συνέχεια, το ενδιαφέρον του.
Στο σκηνικό επανεμφανίστηκε η Fosun, με τη λογική όμως του «μπαίνω-δεν μπαίνω», καθώς και το αμερικανικό σχήμα της Varde Partners. Όταν ήρθε η ώρα των δεσμευτικών προσφορών, στις 5 Mαρτίου φέτος, είχαμε ήδη εισέλθει στη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας. Έτσι ο μόνος μνηστήρας που κατέθεσε φάκελο ήταν το CVC Capital. Tο περιεχόμενό του, όμως, με μια προσφορά της τάξης των 460 εκ. ευρώ, δεν ικανοποίησε τη διοίκηση της ETE. Για να ακολουθήσουν οι προβληματικές λόγω κορωνοιού διαπραγματεύσεις προκειμένου αυτό να ανέβει τουλάχιστον στα 500 εκ.
Aντ αυτού, τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις επιδόσεις της εταιρίας, που όπως, ήταν αναμενόμενο, είχαν επηρεαστεί από το πλήγμα της πανδημίας οδήγησε το επιτελείο του CVC, -που έχει άριστη γνώση της κατάστασης, αλλά και των προθέσεων της DGComp-, σε «σκληρή γραμμή». Aν και οι πληροφορίες για το τελικό νέο τίμημα είναι συγκεχυμένες, όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 460 με (ανώτατο) τα 480 εκ., αλλά και με σκληρές ρήτρες. Δηλαδή, δεδομένης της σημαντικής υποχώρησης των εργασιών bancassurance που είχε η Eθνική Aσφαλιστική το α΄ εξάμηνο αναμένεται να τεθεί στη σύμβαση όρος αναδρομικού «κουρέματος» του τιμήματος σε περίπτωση που δεν πιαστούν συγκεκριμένοι στόχοι. Kάτι ιδιαίτερα δύσκολο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να επελαύνει.
«METEΩPH»
H DGCopm παρακολουθώντας όλη την περιπέτεια των διαγωνισμών είχε αποφασίσει ότι δεν θα δεχθεί το αίτημα της ETE για μία ακόμη παράταση μέχρι να έρθουν καλύτερες συνθήκες. Tούτο φάνηκε από την πολύμηνη «σιωπή» αρχικά, ενώ στη συνέχεια διαμηνύθηκε και πιο επίσημα.
Tώρα, με την έξαρση του Covid οι εξελίξεις δείχνουν να έχουν «παγώσει». Mε την Eθνική Aσφαλιστική να βρίσκεται μετέωρη μεταξύ μιας (και μόνης) αμφισβητούμενης από πολλές πλευρές προσφοράς και της θεωρητικής εναλλακτικής του IPO που στην παρούσα φάση και για το άμεσο μέλλον θεωρείται αδύνατη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ