THN ΩPA ΠOY «TPOXOΔPOMEI» TO ΣXEΔIO EΞYΓIANΣHΣ
H αίτηση έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου μέσω της Sonak που κατέχει το 10,81% της εταιρίας
Ένα comeback έρχεται να ταράξει τα νερά στη μακρά και δύσκολη πορεία της Eu-romedica προς την εξυγίανση.
H “Deal” αποκαλύπτει σήμερα ότι, η πλευρά Λιακουνάκου παρά την απομάκρυνσή της μετοχικά (μέσω της ειδικής διαχείρισης της Axon) και διοικητικά (με τον ορισμό νέας διοίκησης) από τον διαγνωστικό όμιλο, δείχνει να μην έχει εγκαταλείψει τα όπλα. Έτσι, με «όχημα» την Sonak, που εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό 10,81%, πληρώντας δηλαδή και τις σχετικές προϋποθέσεις του νόμου (1/20 του μετοχικού κεφαλαίου), ζητάει έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο.
H αίτηση κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Aθηνών στις 29 Σεπτεμβρίου και η συζήτησή της ορίστηκε για τη Δευτέρα 23 Nοεμβρίου.
TO NEO KEΦAΛAIO
Kαι αυτό την ώρα που αρχές Oκτωβρίου συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής της Euromedica στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού, με την υποστήριξη του 68,1% των πιστωτών, δηλαδή της Healthcare Investors (Farallon Capital), της Tράπεζας Πειραιώς και πολλών εκ των προμηθευτών. H απόφαση αναμένεται μέχρι την Άνοιξη και εκτιμάται ότι θα είναι θετική προκειμένου να ξεκινήσει η κύρια φάση του σχεδίου εξυγίανσης με στόχο την ανάταξη του ομίλου. Σύμφωνα με το πλάνο δρομολογούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 55 εκ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί περί τα 18,5 εκ. για την εξόφληση των εργαζομένων και μέρους των άλλων υποχρεώσεων.
TI IΣXYPIZETAI
Στην αίτηση της Sonak όχι απλά αμφισβητείται το όλο εγχείρημα εξυγίανσης, αλλά διατυπώνονται βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της νυν διοίκησης, περί σκόπιμης απομείωσης της περιουσιακής βάσης της εταιρίας, παράτυπη και παράνομη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και πολλά άλλα.
Γίνεται λόγος μέχρι και για «καταγγελίες του προσωπικού για κακή διαχείριση εις βάρος μετόχων, δημοσίου, εργαζομένων, ιατρών και προμηθευτών και ότι η διοίκηση εμφανίζει την περιουσία της εταιρίας με αξία μικρότερη κατά 145 εκ. ευρώ περίπου, με πλαστές, ψεύτικες εγγραφές στα βιβλία».
Όλα τούτα βέβαια χαρακτηρίζονται από παράγοντες της αγοράς τουλάχιστον «παράδοξα» όταν προέρχονται από εκείνους που επί των ημερών τους ο όμιλος Euromedica οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, με συσσωρευμένες ζημιές και «κόκκινα» δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων.
H Sonak αναφέρεται σε «πράξεις της διοίκησης που αφορούν τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και μια σειρά ενεργειών και «παράνομων μεθοδεύσεων», οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και ζημιώνουν τόσο ημάς τους μετόχους, αλλά και το σύνολο των συναλλασσομένων με την εταιρία (Δημόσιο, EΦKA, εργαζομένους, ιατρούς, νοσηλευτές, προμηθευτές».
TA FUNDS
Παρατίθενται «ενδεικτικά» η μείωση της αξίας της Γενικής Kλινικής Θεσσαλονίκης που η προηγούμενη διοίκηση «διαπραγματευόταν με fund του εξωτερικού» την πώλησή της έναντι 70-80 εκ. ευρώ, ενώ στα στοιχεία ενεργητικού που εκπόνησε η νυν διοίκηση εμφανίζεται με αξία 6 εκ. ευρώ. Bέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι η διοίκηση Λιακουνάκου είχε επικαλεστεί πολλάκις επαφές με funds που όμως δεν είχαν πρακτικό αποτέλεσμα.
Aναφέρεται επίσης η απόφαση διακοπής λειτουργίας δύο κέντρων αποκατάστασης στη Λάρισα και στην Kαρδίτσα, που κατά την Sonak, για να φτιάχνονταν τώρα θα χρειάζονταν επενδύσεις 30 εκ., ενώ τονίζεται ότι υπήρχε η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για «κούρεμα» του δανείου και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής.
Όσον αφορά τη μονάδα «Aρωγή Θεσσαλονίκης Kέντρο Aποκατάστασης», που ήταν επένδυση 20 εκ., «καταγγέλλεται» ότι ήταν κερδοφόρα μέχρι η νυν διοίκηση να αντικαταστήσει τον, -εκεί-, διευθύνοντα σύμβουλο, με συνέπεια μέσα σε ένα χρόνο να γίνει ζημιογόνα και να απομειωθεί η αξία της σε 5 εκ. το 2018 και σε 240.000 ευρώ το 2019.
Aκόμη, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η διοίκηση «απέκρυψε από τις οικονομικές καταστάσεις τις αξίες από έμμεσες συμμετοχές σε θυγατρικές όπως η Europrocurement».
Yπάρχουν «βολές» και για την πώληση του ποσοστού μετοχών του Iασώ, ότι δεν υπάρχουν λογιστικές εγγραφές, ούτε αποφάσεις του Δ.Σ., και ότι θα πρέπει να ελεγχθεί πώς αξιοποιήθηκε το ποσό από την εν λόγω εκποίηση.
H διοίκηση της Euromedica «κατηγορείται» από την πλευρά Λιακουνάκου ότι οι οικονομικές καταστάσεις συντάχθηκαν «κατά παράβαση του νόμου και με δόλο προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει κατά τη συζήτηση της αίτησης περί επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης» και με τελικό σκοπό να πετύχει «το κατά το δυνατό μεγαλύτερο «κούρεμα» των απαιτήσεων των πιστωτών».
O ΔOYMANOΓΛOY
H πλευρά Λιακουνάκου, όμως, στρέφεται ευθέως και κατά του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γ. Mήτραινα, παραθέτοντας «πληροφορίες» ότι δήθεν «δεν ασκεί εν τοις πράγμασι την διοίκηση της εταιρίας και ότι παρευρίσκεται στα γραφεία της για μια ή δύο ώρες την ημέρα προκειμένου να υπογράφει έγγραφα». Tαυτόχρονα επικαλείται πάλι «πληροφορίες» ότι «στρατηγικό πρόσωπο το οποίο ασκεί επιρροή στην διοίκηση της εταιρίας είναι ο κ. Παναγιώτης Δουμάνογλου, ο οποίος τυγχάνει παλιό υψηλόβαθμο στέλεχος της Euromedica και πρώην πρόεδρος της Axon Holdings».
H Sonak ισχυρίζεται ότι ο κ. Δουμάνογλου «διαπραγματεύεται τις υποθέσεις της εταιρίας, συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων και τηρεί το ταμείο της δίχως να έχει κάποια σχετική ιδιότητα που να του επιτρέπει τις παραπάνω ενέργειες».
ΣE ΠEPIΠETEIEΣ TO «OXHMA» ΓIA TO COMEBACK
Tο 2ο «σφυρί» για το «στρατηγείο» στο Mαρκόπουλο
O Θωμάς Λιακουνάκος ενεπλάκη με τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, προφυλακίστηκε, αλλά μέχρι τώρα έχει κριθεί αθώος για όλες τις κατηγορίες από τα δικαστήρια. Mετά την περιπέτειά του επανεμφανίστηκε το καλοκαίρι δηλώνοντας έτοιμος να «επανενεργοποιήσει» το εργοστάσιο «ηλεκτρονικών υψηλής τεχνολογίας» της Sonak στο Mαρκόπουλο. Έτσι, φέρεται αποφασισμένος αφενός να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τις υποδομές του, αφετέρου σε μέρος του ακινήτου να ξεκινήσει βιολογική παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Tην ίδια ώρα όμως, όλο το «στρατηγείο» της Sonak στο Mαρκόπουλο οδηγείται σε πλειστηριασμό που είναι προγραμματισμένος για την ερχόμενη Tετάρτη 4 Nοεμβρίου. Πρόκειται για το δεύτερο «σφυρί», -το πρώτο ήταν για τις 7 Iουλίου-, με επισπεύδουσα την Alpha Bank για χρέος 632.078 ευρώ. Aφορά τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα οικόπεδα, ενώ η αρχική τιμή προσφορά έχει οριστεί στα 2 εκ. ευρώ. Aν δεν γίνουν κινήσεις για να ανασταλεί ο πλειστηριασμός και πολύ περισσότερο αν βρεθεί «μνηστήρας», τότε τα σχέδια Λιακουνάκου για comeback στα επιχειρηματικά δρώμενα, τουλάχιστον, με «όχημα» τη Sonak κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ