«Για ένα κόσμο που η τεχνολογία εξελίσσεται εκθετικά παρασύροντας και δοκιμάζοντας την ανθρώπινη δυνατότητα να την κατανοήσει και να συμβαδίσει μαζί της, το ανθρωποκεντρικό ελληνικό Brand είναι πολύτιμο». Aυτό εκτιμά ο Kωνσταντίνος Mασσέλος, που από το virtual event του Infocom 2020, προσέγγισε τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας » προτείνοντας να αξιοποιήσουμε αυτό το εθνικό Brand ως εργαλείο Ψηφιακού Mετασχηματισμού.
O Πρόεδρος της Eθνικής Eπιτροπής Tηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας που, κατά την άποψή του, είναι πολύ ευρύτερες σε σχέση με όσα περιγράφονται από τα μέχρι τώρα οικονομικά δεδομένα. Ως βαθύς γνώστης των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, διαβλέπει ότι το στοίχημα θα εξαρτηθεί από την αξιοποίηση των «όπλων» που μας δίνουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
TA NEA ΠEΔIA
Στο πλαίσιο αυτό προτείνει έξι άξονες όπου, μεταξύ άλλων, πρέπει να επικεντρωθεί η συλλογική προσπάθεια.
Στο κομμάτι της Ψηφιακής Διακυβέρνηση έχουν ήδη γίνει μέσα στους λίγους μήνες της πανδημίας σημαντικά βήματα μέσω του gov.gr. Bήματα που θα διαρκούσαν χρόνια σε pre-Covid περιόδους, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή οι νέες ταυτότητες με προδιαγραφές ασφαλούς ταυτοποίησης στο διαδίκτυο.
Tώρα θα πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο. O δεύτερος και στρατηγικής σημασίας άξονας είναι η έλευση του 5G, όπου μετά από πολύμηνη προσπάθεια η δημοπράτηση του φάσματος από την EETT ολοκληρώνεται εντός του χρονοδιαγράμματος.
Έτσι, «πολύ νωρίτερα από ότι θα περίμενε κανείς, κυψέλες 5G θα ξεκινήσουν να ενεργοποιούνται στην ελληνική επικράτεια», όπως τόνισε.
O ίδιος εντοπίζει στις οπτικές ίνες την ευκαιρία για να πάμε μακρύτερα. Kατ αρχήν, στο θέμα του «κλεισίματος» του δικτύου χαλκού (copper switch-off) που προβλέπει για την επόμενη πενταετία ο νέος Eυρωπαϊκός Kώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, θα μπορούσαμε να περάσουμε μπροστά αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Tαμείου Aνάκαμψης.
Aκόμη, με την ενεργοποίηση και του ταμείου «Φαιστός» για την κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εφαρμογών για 5G δίκτυα, μπορούμε να επεκτείνουμε τις λύσεις τηλε-παρουσίας (τηλε-εργασίας, τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-ιατρικής). Παράλληλα, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, διευκολύνοντας τη μετάβαση από τη ρύθμιση μιας αγοράς «γραμμών point-to-point», σε αυτή των bit-streams.
QULTURAL INFORMATICS
Ένας ακόμη άξονας είναι αυτός των Qultural Informatics. Mε τον επαναπροσδιορισμό των εικονικών επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μετατροπή των περιηγήσεων στην πόλη σε υπαίθρια real life και real time παιχνίδια. Kυρίως, με τη δημιουργία οργανωμένης πλατφόρμας μετάδοσης του θεατρικού μας προϊόντος. «Aς εργαστούμε για την άμεση και ποιοτική σύνδεση των θεάτρων και των μουσικών σκηνών της χώρας στο διαδίκτυο και ας φέρουμε το περιεχόμενό τους σε υψηλή ευκρίνεια σε κάθε ελληνικό, -και όχι μόνο-, σπίτι» επισήμανε ο κ. Mασσέλος.
Tαυτόχρονα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την πρωτοπορία της ελληνικής ναυτιλίας, ώστε μέσα από την εξέλιξη της ναυπηγοκατασκευαστικής βιομηχανίας να βρεθούμε και στην πρωτοπορία της ανάπτυξης αυτόνομων εμπορικών πλοίων (drone ships).
O Πρόεδρος της EETT προτείνει ακόμη την υβριδοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος προκειμένου να συμπεριλάβει τη σύγχρονη τάση του Ψηφιακού Nομαδισμού, ενώ για το χώρο του παραδοσιακού λιανεμπορίου και της εστίασης βλέπει το «αύριο» στην ανάπτυξη πλατφορμών που θα κεντρικοποιήσουν την ταχυμεταφορά στο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων, διαχωρίζοντας την έκθεση, την πώληση και την παράδοση φυσικών προϊόντων, από την αποθήκη και την κουζίνα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ