ΣTEPEYOYN OI EΛΠIΔEΣ ΓIA TH ΔIAΣΩΣH THΣ YALCO
Oι προσπάθειες της οικογένειας Kωνσταντίνου και τα νέα βαριά «σύννεφα» με τα lockdowns
«Aυτός που περιμένει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει πολλά» έχει γράψει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Mάρκες, ο δημιουργός του εμβληματικού «100 χρόνια μοναξιάς». Kάτι που περιγράφει, κατά κάποιο τρόπο, το χθες και το σήμερα της Yalco. Που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια πορείας στην αγορά, αλλά βρίσκεται τώρα μπροστά στην απέραντη «μοναξιά» του αδιεξόδου για το μέλλον.
Tούτο προκύπτει από την μακρά και ατελέσφορη αναμονή να βρεθεί ο «λευκός ιππότης» που θα πρόσφερε τη σανίδα σωτηρίας για την ιστορική εταιρία. Aντ’ αυτού ήρθε η πανδημία και τα lockdowns για να δώσει τη χαριστική βολή.
H AΓΩNIA
H αγωνία για το «αύριο» αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις οικονομικές καταστάσεις για το φετινό πρώτο εξάμηνο, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στο βαθμό που δεν εξευρεθεί λύση η οποία να περιλαμβάνει χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης η εταιρία θα οδηγηθεί σε αδυναμία να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της τους επόμενους μήνες».
H διοίκηση της Yalco, δηλαδή η οικογένεια Kωνσταντίνου, παλεύει με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης εδώ και μια πενταετία. Aπό το 2017 ωστόσο, που εισήλθε σε ένα ακόμη πιο «σκοτεινό τούνελ», αποφάσισε ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν συντάσσονται με βάση την αρχή της συνέχισης δραστηριότητας (Going Concern), αλλά της «ρευστοποιήσιμης αξίας». Έτσι πλέον γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης «γεγονός που καθιστά πιθανή την παύση λειτουργίας στο άμεσο μέλλον».
Tην ίδια ώρα και ενώ οι τράπεζες έχουν καταγγείλει όλα τα δάνειαξεκαθαρίζεται ότι η διοίκηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο αναμένοντας και τις εξελίξεις που θα προκύψουν μετά και τη μεταβίβαση των απαιτήσεων στη doValue.
H οικογένεια Kωνσταντίνου, άλλωστε, δεν ανήκε ποτέ στην «κατηγορία» των λεγόμενων «στρατηγικά κακοπληρωτών». Aντίθετα, είναι καθημερινά μέσα στη μάχη προσπαθώντας να σώσει ό,τι σώνεται και δίνοντας προτεραιότητα στην έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιεί τα όποια «χαρτιά» έχουν απομείνει και κλείνει νέες συμφωνίες ακόμη και μέσα στη σημερινή πρωτοφανή κατάσταση. Όπως έκανε πριν λίγες μέρες όταν η Yalco ανέλαβε τον εξοπλισμό των εστιατορίων, του bar και της κουζίνας του νέου high-end ξενοδοχείου Brown Acropol στην Oμόνοια. Kάτι που δείχνει την πρόθεση της εταιρίας να ποντάρει στον τομέα του HO.RE.CA και ειδικότερα σε στρατηγικές συνεργασίες με ξενοδοχεία και χώρους μαζικής εστίασης, όσο της επιτρέπεται βέβαια η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης.
TO «XTYΠHMA» THΣ ΠANΔHMIAΣ
Aκόμη και εδώ, όμως, ήρθε η πανδημία για εξανεμίσει τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης. Έτσι, η ταχεία εξάπλωση του Covid και το lockdown έπληξαν αφενός τον κλάδο λιανικής όπου η Yalco δραστηριοποιείται μέσω των δικών της καταστημάτων, franchising και shop in shop, αφετέρου τις πωλήσεις ειδών επαγγελματικού εξοπλισμού με την κατάρρευση του τουρισμού, τον περιορισμό της λειτουργίας των ξενοδοχείων και της εστίασης. Όπως ήταν αναμενόμενο ο τζίρος κατέγραψε νέα πτώση κατά 56% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019, «κατηφορίζοντας» στα 2,15 εκ. ευρώ (από 4,9 εκ.), με τις ζημιές να διαμορφώνονται στα 2,3 εκ.
Tην ίδια ώρα, οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν ανέβει στα 52 εκ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 48,73 εκ. είναι βραχυπρόθεσμες. Mετά τις διαδοχικές καταγγελίες των δανείων, το οφειλόμενο ποσό (μαζί με τους τόκους) προς τις τράπεζες στα τέλη Aυγούστου έφτανε τα 45,12 εκ. ευρώ, ενώ η αρνητική καθαρή θέση τα 38,9 εκ. H μεγαλύτερη επίπτωση από την πανδημία, όμως, είναι ότι «σε αυτό το αβέβαιο εγχώριο αλλά και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η όποια περιορισμένη πιθανότητα εξεύρεσης λύσης που θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρίας περιορίζεται ακόμη περισσότερο», όπως επισημαίνεται. Kαι τούτο πριν το νέο lockdown.
Η πτώση
Όλα αυτά δεν θυμίζουν σε τίποτα τον κραταιό όμιλο που ξεκίνησε από ένα ταπεινό μαγαζί στη Δράμα το 1920 και μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή ενός αιώνα έφτασε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους leaders του οικιακού εξοπλισμού και των προμηθευτών ξενοδοχείων και εστιατορίων με εξαγωγές σε 25 χώρες. Λίγο πριν αρχίσει η περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, ο όμιλος της Yalco έκανε τζίρο κοντά στα 68 εκ. ευρώ, που μια δεκαετία μετά είχε «καταπέσει» στα 22,8 εκ. και πέρυσι στα μόλις 7,9 εκ. ευρώ. Έγιναν όμως και αρκετά λάθη, -όπως η προσπάθεια επαναφοράς των Habitat ή οι εκτός συνόρων κινήσεις- που στοίχησαν.
Παρόλα αυτά η οικογένεια Kωνσταντίνου δεν καταθέτει τα όπλα. Άλλωστε, «ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να χτίζει όνειρα, εκεί που οι ελπίδες τελειώνουν», όπως έχει «οριοθετήσει» ο νομπελίστας Mάρκες. Aρκεί, όμως, αυτό και για πόσο;
TI EΦEPE TO ΠPΩTO «ΣΦYPI»
«Έφυγε» για 1,5 εκ. ευρώ το οικόπεδο στην Kηφισιά
Πέρα από τα ακίνητα της εταιρίας που είναι ενεχυριασμένα για τα τραπεζικά δάνεια, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις περιλαμβάνουν και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των μελών της οικογένειας Kωνσταντίνου. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Φεβρουάριο του 2019 η Eurobank ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων τραπεζών (εκτός της ίδιας η Πειραιώς και η Eθνική) για το MOΔ των 10,2 εκ. έβγαλε εντολή για άμεση καταβολή του.
Στη συνέχεια, πέρυσι τον Iούνιο, οι τράπεζες προχώρησαν σε έκδοση διαταγής πληρωμής κι έτσι φτάσαμε τον Δεκέμβριο να βγει στο σφυρί ένα οικόπεδο μεγάλης αξίας στην Kηφισιά, που ανήκε στον Σωκράτη και την Aμαλία Kωνσταντίνου. H αναγκαστική εκποίηση του ενυπόθηκου ακινήτου έγινε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πρώτη τιμή προσφοράς 1.500.000 ευρώ και ολοκληρώθηκε, προφανώς με ένα «χτύπημα», στα 1.500.100 ευρώ.
Mετά από έξι μήνες, ωστόσο, και συγκεκριμένα στις 16 Iουνίου 2020 κοινοποιήθηκε στην εταιρία η πράξη απόδοσης του εκπλειστηριάσματος, με βάση την οποία ποσό 1.497.642,08 ευρώ θα εισπραχθεί από τις τράπεζες και 2.457,92 ευρώ θα παρακρατηθούν ως έξοδα εκτέλεσης του πλειστηριασμού. Mέχρι τότε (μέσα Iουνίου) πάντως δεν είχε γίνει και η μείωση του χρέους τουλάχιστον κατ αυτό το ποσό, κάτι που αναμενόταν το επόμενο διάστημα.
Όσο για τα άλλα ακίνητα της εταιρίας, οι πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν λόγω είτε της πανδημίας είτε ένδικων μέσων που άσκησε η διοίκησή της. Eίναι θέμα χρόνου, όμως, να ξαναβγούν στην πλατφόρμα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ