Tα αγκάθια που «πληγώνουν» oι ζημιές της Intracom και η Intracom Telecom
H Huawei θέλει το μάνατζμεντ. Oι ιδιαιτερότητες που κρύβουν οι διαπραγματεύσεις
Σε ένα δρόμο γεμάτο επιχειρηματικά «αγκάθια» βαδίζει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο κολοσσός Intracom πλήττεται από ζημίες, ενώ η Intracom Telecom φαίνεται να «ξεγλιστράει» από τον έλεγχό του με το επίμονο πρέσινγκ των Κινέζων της Huawei, τόσο στον ίδιο όσο και στη ρωσική Sitronics. H Intralot, καταφέρνει να κερδίζει λοταρίες ανά τον κόσμο, να εξασφαλίζει σταθερά έσοδα από τον ΟΠΑΠ που βελτιώνουν την κερδοφορία της, αλλά ταυτόχρονα δέ-χεται και πλήγματα σε χώρες όπου δραστηριοποιείται, όπως στο Ιλλινόις και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Η Hellas On Line, ενώ κατάφερε να μειώσει τις ζημιές στο α’ εξάμηνο και αναθάρρησε με την αναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 43 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της Vodafone, την ίδια στιγμή βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της έναρξης των συζητήσεων για συγχώνευση του… συνεταίρου του, της Vodafone με την Wind. Από την άλλη πλευρά η Intrakat βρίσκει διέξοδο στην ενέργεια, ενώ η Intracom Defence αποκομίζει σταθερά οφέλη από την πολύχρονη συνεργασία με την Raytheon.
Χάνει την Intracom Telecom;
Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Intracom Telecom, λόγω των διαπραγματεύσεων με την κινεζική Huawei, κρύβει ιδιαιτερότητες που θα κρίνουν το μέλλον της κυριαρχίας του Σωκράτη Κόκκαλη στην εταιρία του. Το ενδιαφέρον των Κινέζων είχε αποκαλύψει η Deal τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι παράμετροι που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, καθιστούν δύσκολο το deal, όπως δύσκολα ξεκίνησαν και οι συζητήσεις.
Κι αυτό, γιατί ο Σωκράτης Κόκκαλης αναγκάστηκε να μιλήσει με τον «εχθρό» του, αφού η Huawei ήταν η εταιρία που πήρε (το 2006) τη θέση της Intracom Telecom τα τελευταία χρόνια ως βασικός προμηθευτής σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του ΟΤΕ. Στη συνέχεια η Intracom Telecom έβρισκε συνεχώς μπροστά της τους Κινέζους, οι οποίοι πήραν δουλειές από τη Vodafone (για τεχνολογία πρόσβασης σε δίκτυα 3G), τη Wind και την Cosmote, τις οποίες ήθελε και η ελληνική εταιρία. Η οποία όμως τα τελευταία χρόνια εμφανίζει πτώση μεγεθών και ζημιογόνα αποτελέσματα.
Το α’ εξάμηνο του 2011 η Intracom Holdings (που κατέχει το 49% της Intracom Telecom) είχε διεύρυνση ζημιών στα 28,5 εκατ. ευρώ από 27,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Αυτός ήταν και ένας λόγος που οι Κινέζοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πλησίασαν απευθείας τον Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά τον βασικό μέτοχο της Intracom Telecom, τη ρωσική Sitronics, η οποία ελέγχει το 51% της ελληνικής εταιρίας.
Αφορμή ήταν η πώληση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων έφεραν στο τραπέζι και το θέμα της εξαγοράς της Intracom Telecom. Οι Κινέζοι γνώριζαν την ελληνική εταιρία, η οποία διαθέτει καλό όνομα στην παγκόσμια αγορά, αφού το 70% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό, όπου συνεργάζεται με 100 τηλεπικοινωνιακούς και άλλους οργανισμούς σε 50 χώρες. Παράλληλα όμως οι Κινέζοι γνωρίζουν και την μείωση του όγκου παραγγελιών στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της μείωσης των τιμών, αλλά και την μεγάλη μονάδα παραγωγής που διαθέτει η εταιρία στη Ρουμανία. Γι’ αυτό και η πρότασή τους, αφορά την εξαγορά του 80% της Intracom Telecom και να αφήσουν 10% στους Ρώσους και 10% στην ελληνική εταιρία. Οι διαπραγματεύσεις, παρά τα όσα έχουν γραφεί πρόσφατα, είναι περίπλοκες, αφού εμπλέκονται τρία μέρη: οι Ρώσοι και οι Έλληνες από την πλευρά των πωλητών και οι Κινέζοι από την πλευρά των αγοραστών.
Μάλιστα οι Ρώσοι της Sitronics έχουν… διπλό ρόλο, αφού εκτός από ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι και πελάτες. Ως εκ τούτου, η θέση τους είναι καταλυτική για την «ουρά» που θα έχει η συμφωνία. Υπάρχει όμως και ένα καινούργιο στοιχείο, που προέκυψε μέσα από τις πλέον πρόσφατες συζητήσεις. Οι Κινέζοι, αρχικά έδειχναν να εμπιστεύονται το ελληνικό μάνατζμεντ της Intracom Telecom, κάτι που είχαν κάνει και οι Ρώσοι. Ωστόσο, τώρα εγείρουν αξιώσεις, πως ως οι κύριοι μέτοχοι της εταιρίας πρέπει να έχουν εκείνοι το μάνατζμεντ.
Αυτό σημαίνει ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης θα χάσει τον έλεγχο της Intracom Telecom που δημιούργησε και θα διατηρεί ένα μικρό ποσοστό, κάτι που δεν θέλει, αφού τα οφέλη που προσδοκά να έχει από το deal με τους Κινέζους θα είναι μικρότερα, ακόμα κι αν αυξηθεί ο όγκος παραγωγής.
Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗ (εισηγμένες) ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
α’ εξάμηνο 2011 έναντι α’ εξαμήνου 2010
Εταιρία Κύκλος εργασιών/ Καθαρά κέρδη/ Κύκλος εργασιών/ Καθαρά κέρδη/
έσοδα (2011) ζημίες (2011) έσοδα (2010) ζημίες (2010)
Intracom Holdings 257,5 εκατ. ευρώ – 28,5 εκατ. ευρώ 289,1 εκατ. ευρώ – 27,3 εκατ. ευρώ
Intralot 586,4 εκατ. ευρώ + 18,5 εκατ. ευρώ 540,9 εκατ. ευρώ + 15,4 εκατ. ευρώ
Intrakat 67,5 εκατ. ευρώ 919 χιλ. ευρώ 102 εκατ. ευρώ 1,57 εκατ. ευρώ
Hol 113,3 εκατ. ευρώ -8,8 εκατ. ευρώ 100,2 εκατ. ευρώ -18 εκατ. ευρώ
Intracom Defense
Ευτυχώς υπάρχειη Raytheon
Η Intracom Defense, θυγατρική της Intracom Holdings, είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών στο χώρο της άμυνας και στηρίζεται βασικά στην εμπιστοσύνη που της δείχνει η αμερικανική Raytheon, ενός από τους κορυφαίους ομίλους κατασκευής αμυντικών συστημάτων στον κόσμο. Ουσιαστικά η Raytheon είναι ο κύριος τροφοδότης εδώ και μία 15ετία της Intracom Defense. Πριν από τρεις μήνες, ο αμερικανικός κολοσσός ανέθεσε στην Intracom Defense την κατασκευή ολοκληρωμένων υποσυστημάτων Patriot, έργο ύψους 30,1 εκατ. δολαρίων, που θα παραδοθεί το 2014. Στην Intracom Defense δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία με την Raytheon.
hellas on line
O Σωκράτης ξέρει ότι θα χάσει από το deal Vodafone – Wind
Ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν στην Hellas On Line από τη μία πλευρά ο περιορισμός των ζημιών στο α’ εξάμηνο και η δρομολόγηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, την οποία προσπαθούσε να πετύχει από τον περασμένο Δεκέμβριο, μεταβλήθηκε ξαφνικά σε «εφιάλτη». Οι συζητήσεις μεταξύ Vodafone και Wind για ενδεχόμενο «γάμο» μεταξύ τους, προκάλεσαν αναστάτωση στη Hol, καθώς ανατρέπουν τον προγραμματισμό της εταιρείας, θέτουν σε κίνδυνο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και απειλούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία της Hol σε προσέλκυση νέων LLU πελατών.
Βέβαια, για να γίνει η συγχώνευση, πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τον κίνδυνο να απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και από τις δυστοκίες σχετικά με το ποσοστό που θα έχει η κάθε εταιρία. Αυτό που προβληματίζει και ανησυχεί ιδιαίτερα τον Σωκράτη Κόκκαλη είναι πως το ενδιαφέρον της Vodafone επικεντρώνεται στην απόκτηση σταθερής τηλεφωνίας, την οποία θα αποκτήσει μέσω της Tellas, που έχει απορροφηθεί από τη Wind.
Η Tellas όμως είναι ανταγωνιστική της Hol, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας η Vodafone μετέχει με 18,5%. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα συμμετάσχουν η Intracom Holdings μητρική της Hellas On Line και η Vodafone. Σε περίπτωση όμως που προχωρήσουν οι συζητήσεις της δεύτερης με τη Wind, και μέχρι να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hol θεωρείται από τα στελέχη της Vodafone παρακινδυνευμένη.
Από την άλλη πλευρά, ο Σωκράτης Κόκκαλης γνωρίζει ότι σε ενδεχόμενο deal των δύο μεγάλων εταιριών κινητής τηλεφωνίας, θα χάσει τα σημαντικά οφέλη που έχει από τη συνεργασία με τη Vodafone, τα οποία οδήγησαν, μαζί με τις επενδύσεις που πραγματοποίησε για την βελτίωση του δικτύου οπτικών ινών, σε αύξηση του τζίρου το α’ εξάμηνο κατά 132,2% και συρρίκνωση των ζημιών. Όσο για την εκδοχή να υπάρξει πρόταση εξαγοράς της Hol από τη Vodafone, τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο Κόκκαλης δεν πουλάει άλλο ποσοστό στην εταιρεία του. Γι’ αυτό και η συμφωνία (εφόσον ισχύσει) με τη Vodafone, είναι να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου στο ποσοστό που της αναλογεί.
Intralot. Δύσκολη μάχη εντός και εκτός συνόρων
Oι χαμένες λοταρίες και οι κόντρες για τα VLT’s
Η σχεδόν «μόνιμη» συνεργασία με τον ΟΠΑΠ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ανταγωνιστές του
Η Intralot αποτελεί πλέον τη «ναυαρχίδα» του ομίλου Κόκκαλη, η οποία παρά τις περιπέτειες στο εξωτερικό με την απώλεια λοταριών και τις «επιθέσεις» τοπικών παραγόντων στην Αμερική και την Αυστραλία, εξασφάλισε προχθές νέα 15ετή σύμβαση στη Βικτώρια για την παρακολούθησε των νέων μηχανών τζόγου σε όλα τα ξενοδοχεία και τα καζίνο.
Η Intralot παραμένει κερδοφόρα, ελκυστική για τους ξένους, ενοχλητική για τους ανταγωνιστές, σχεδόν μόνιμη «συνεργάτιδα» του ΟΠΑΠ, και εσχάτως βραβευμένη.
Η αύξηση του τζίρου και των κερδών της Intralot το α’ εξάμηνο του 2011 την έφερε πρώτη μεταξύ των εταιρειών του ομίλου Κόκκαλη, η οποία απολαμβάνει μεγαλύτερη αίγλη από την Intracom.
Μπορεί στις πέραν του Ατλαντικού χώρες η Intralot να αντιμετώπισε προβλήματα, ωστόσο στην Ευρώπη κατάφερε να κλείσει δουλειές για τυχερά παιχνίδια, οι οποίες απέφεραν διάκριση με το Χρυσό Αριστείο για την Επιχειρηματική Ηθική από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής – ΕΒΕΝ gr, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το European Business Ethics Network.
Η σχεδόν «μόνιμη» συνεργασία με τον ΟΠΑΠ με την ανανεωμένη σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση του υπάρχοντος κεντρικού συστήματος και των τερματικών του Οργανισμού, (ανανέωση που πρόβλεπε η σύμβαση του 2007) είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους ανταγωνιστές του Σωκράτη Κόκκαλη.
Με τους οποίους τώρα θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπος στη μάχη για την προμήθεια του ΟΠΑΠ 16.500 μηχανών VLT’s, μια μάχη στην οποία η Intralot μπαίνει γερά.
Oι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του προβλέπεται να είναι ο Γιώργος Mπόμπολας, τα δύο ξαδέλφια (όπως έχει αποκαλύψει η «Deal») Γιάννης Bαρδινογιάννης (Tζίγγερ) και Γιώργος Θ. Bαρδινογιάννης, ενώ μπορεί να βρεθούν στο δρόμο του και ξένοι όμιλοι, οι οποίοι ενδέχεται να διεκδικήσουν την προμήθεια του OΠAΠ.
INTRAKAT: ψαχνει διεξοδο στις απε
Eπένδυση 35 εκ. ευρώ σε αιολικό στη Bοιωτία
Σε «υπερόπλο» του ομίλου του θέλει να καταστήσει την κατασκευαστική Intrakat ο Σωκράτης Κόκκαλης, η οποία κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της, έστω και μειωμένη, σε μια εποχή που ακόμα και οι μεγάλοι του κλάδου των κατασκευών κατέγραψαν ζημιές.
Η καθυστέρηση όμως των διαγωνισμών στις δύο νέες μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης, που είναι το Καστέλι και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, (στις οποίες έτσι κι αλλιώς θα συμμετάσχει μέσω κοινοπραξιών) έσπρωξε τον Σωκράτη Κόκκαλη στην επίσπευση του στρατηγικού του στόχου για την Intrakat που είναι οι ΑΠΕ.
Και ενώ αναλάμβανε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για λογαριασμό τρίτων, με εξαίρεση μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα σε Λάρισα και Ηλεία, έκανε το μεγάλο βήμα, μπαίνοντας στην αιολική ενέργεια. Εξαγόρασε με 2,58 την εταιρεία Ambtila Enterprises, που εδρεύει στην Κύπρο, η οποία έχει στην κατοχή της το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Α. Κατσέλης Ενεργειακή.
Η τελευταία διαθέτει άδεια παραγωγής για αιολικό πάρκο ισχύος 20,7 MW στη Βοιωτία, η δε επένδυση για την ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ. Στόχος του Σωκράτη Κόκκαλη είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της Intrakat στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στο συγκεκριμένο χώρο και να εξασφαλίσει σταθερά έσοδα.
Η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων, καθώς και περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα ΣΔΙΤ ή από τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι τομείς στους οποίους θα φορτσάρει η Intrakat, εκμεταλλευόμενη και την στρατηγική συνεργασία με τον γαλλικό κολοσσό παγκοσμίου κύρους Suez Environment. Πρώτος στόχος είναι η ΕΥΑΘ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεργασία και για την ΕΥΔΑΠ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ