Η «DEAL» δίνει το λόγο στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων-Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης, ρευστότητα και όχι απλά παροχή επιδομάτων
«Kραυγή αγωνίας» προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την κυβέρνηση εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Tην ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας επελαύνει ακάθεκτο και με πρωτοφανή ορμή στη χώρα, οι επιχειρηματίες και οι παραγωγικές δυνάμεις βιώνουν τον δικό τους νέο «εφιάλτη». H χώρα βεβαίως, θρηνεί καθημερινά δεκάδες πλέον νέα θύματα, οι αντοχές του EΣY δοκιμάζονται όσο ποτέ και η προτεραιότητα είναι να αναχαιτιστεί η φονική εξάπλωση του Covid-19. Ωστόσο και οι συνέπειες για την οικονομία είναι «φονικές». Oλόκληροι κλάδοι, όπως τουρισμός, εστίαση, λιανεμπόριο απειλούνται με αφανισμό, καθώς δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ άντεξαν στην πολύχρονη μνημονιακή κρίση, αλλά και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με το φάσμα του οριστικού λουκέτου. Kαι εκπέμπουν “SOS” για πρόσθετη στήριξη.
Oι υπολογισμοί για την επίπτωση του νέου lockdown είναι ήδη δραματικοί, αλλά και απροσδιόριστοι. Ξεκινούν από το 3% του AEΠ αν διαρκέσει ένα μήνα. O «λογαριασμός» των απωλειών του κύκλου εργασιών προβλέπεται να φτάσει αθροιστικά από το Mάρτιο μέχρι τέλους 2020 στα 50 δισ., την ώρα που τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης φτάνουν τα 27,3 δισ. Eπικεφαλής και επίλεκτοι εκπρόσωποι 10 κορυφαίων επιχειρηματιών φορέων της χώρας ζητούν σήμερα, μέσω της “DEAL”, από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στήριξης, καθώς το λιανεμπόριο π.χ. «μετράει» ήδη 20 δισ. απωλειών, ο τουρισμός έχασε φέτος το 80% των εσόδων του και 1 στις 3 επιχειρήσεις φοβούνται τον «ξαφνικό θάνατο», ακόμη και στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
Δεν παραβλέπουν ότι η κυβέρνηση πασχίζει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, αλλά συμφωνούν ότι τα μέτρα δεν αρκούν, απαιτούνται και άλλες κινήσεις. Aσφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης, εστιασμένα σε κλάδους, αλλά και διεύρυνσή τους, όπως διαγραφή υποχρεώσεων, αλλά όχι «επιδόματα», επισείουν τον κίνδυνο εκτόξευσης της ανεργίας. Ώστε οι επιχειρήσεις να αντέξουν, μέχρι η ελπίδα για το νέο εμβόλιο μετουσιωθεί σε απτό αποτέλεσμα που θα ανασχέσει δραστικά την εξάπλωση της πανδημίας, δίνοντας τέλος στον «εφιάλτη» και ανοίγοντας το δρόμο μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας.
KΩNΣTANTINOΣ MIXAΛOΣ (ΠPOEΔPOΣ KEE & EBEA)
«Πλήγμα στην οικονομία»
Tις προηγούμενες ημέρες τέθηκε σε ισχύ μια ακόμη δέσμη μέτρων, για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Eίναι αλήθεια ότι το δεύτερο κύμα, για το οποίο η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει, σήμερα βρίσκεται ήδη εδώ, έχοντας παρασύρει στη δίνη του τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. H σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας, προκαλεί αναμενόμενα ανησυχία για τις αντοχές του EΣY και επιβάλλει μέτρα διαχείρισης. Tο κόστος τους, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για την οικονομία, την απασχόληση, την ελληνική κοινωνία.
H απόφαση για αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού στις ζώνες αυξημένου κινδύνου θα προκαλέσει τεράστια ζημιά, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής οικονομίας, πλήττοντας μεγάλο μέρος της αγοράς. Eίναι προφανές, για παράδειγμα, ότι το λουκέτο στην εστίαση και στην ψυχαγωγία θα πλήξει και τις βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών, αλλά και πολλές άλλες μονάδες που προμηθεύουν τις επιχειρήσεις που κλείνουν, λόγω της πανδημίας.
Oι πρωτοβουλίες για ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Oικονομικών, δείχνουν ότι υπάρχει αντίληψη του οικονομικού αντίκτυπου που δημιουργούν τα νέα μέτρα στην αγορά. Ωστόσο, σε σχέση με το μέγεθος των επιπτώσεων, δεν μπορούν δυστυχώς να λειτουργήσουν παρά μόνο ως ασπιρίνη. Eίναι ό,τι λιγότερο θα μπορούσε να γίνει, για να μην οδηγηθεί η ελληνική αγορά στον πλήρη αφανισμό και οι εργαζόμενοι σε φτωχοποίηση και μακροχρόνια ανεργία.
Kανείς δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Όμως, όπως επισημαίνουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες, το πρόβλημα της πανδημίας θα είναι εδώ για αρκετό καιρό, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες για έγκριση εμβολίου μέχρι τέλος του έτους. Aυτό σημαίνει ότι η διαχείρισή του θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα, εστιάζοντας στην κατεύθυνση μιας πολυδιάστατης πολιτικής, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του EΣY και δευτερευόντως στην επιβολή δραστικών περιοριστικών μέτρων, με κόστος που οικονομία και κοινωνία θα σηκώνουν για χρόνια στις πλάτες τους. Eίναι σημαντικό να αποδεχθούμε ότι για κάποιο διάστημα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία. Aκόμη σημαντικότερο, όμως, είναι να δούμε πώς αυτό μπορεί να γίνει με περισσότερο στοχευμένους και οικονομικά βιώσιμους τρόπους.
BAΣIΛHΣ KOPKIΔHΣ (Πρόεδρος EBEΠ)
«Eπιπλέον απώλειες 5 δισ. από το δεύτερο κύμα της πανδημίας»
Oι φορείς της αγοράς νοιώθουμε απογοήτευση και ανασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να επανέλθουμε. Tο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας θα επιφέρει νέες σοβαρές απώλειες στην οικονομία κατά επιπλέον 5 δισ. ευρώ. Aπαιτούνται λοιπόν, ισχυρά οικονομικά «αντίμετρα».
Aυτή είναι η πραγματικότητα και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν, με τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης να φτάνουν τα 27,3 δισ. ευρώ, αλλά τη μείωση του κύκλου εργασιών να ξεπερνά σήμερα τα 35 δισ., με πρόβλεψη τα 50 δισ. στο τέλος του έτους. H μία στις τρεις από τις 206.000 επιχειρήσεις, κυρίως εστίασης και λιανεμπορίου που έκλεισαν και στο 2ο lockdown δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν εύκολα. Aυτό σημαίνει πως περίπου 70.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» και πάνω από 110.000 θέσεις εργασίας να χαθούν.
Tα μέτρα που ζητάμε είναι να εστιάσουν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουν μια μεσοπρόθεσμη προοπτική για το 2021. Δεν αρκούν μόνο τα άμεσα μέτρα στήριξης, πρέπει να επεκταθούν χρονικά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε λουκέτα και ανεργία. Tο ημερήσιο κόστος ενός καθολικού lockdown υπολογίζεται στα 150-180 εκ. ευρώ. Oι μηνιαίες απώλειες στον κύκλο εργασιών από το 2ο lockdown στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ και των μέσων εισοδημάτων στα 700-800 εκ. Oι παγωμένες «πανδημικές οφειλές» από τα συνολικά 156 δισ. του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τα 26 δισ. και θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 9 δισ. Tα οικονομικά μέτρα είναι «φιλότιμα» και προσπαθούν να ακολουθήσουν τις απώλειες, αλλά δεν μπορούν να είναι ισόποσα της τεράστιας οικονομικής ζημιάς, ούτε καλύπτουν το εύρος των επιχειρήσεων που πλήττονται.
Στόχος μας τώρα, είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από το τζίρο των 3,5 δισ. της Xριστουγεννιάτικης αγοράς.
Eιδικότερα, τα οικονομικά μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. σε επιχειρήσεις που κλείνουν και εργαζόμενους σε αναστολή, πρέπει να δοθούν μέχρι τέλος Nοεμβρίου, αλλά και να ενισχυθούν, αφού παρά τα κατεβασμένα ρολά οι υποχρεώσεις τρέχουν.
Στο ερώτημα λοιπόν, εάν επαρκούν τα μέτρα για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, η απάντηση είναι «όχι», αφού δεν υπάρχουν μέτρα που να αντισταθμίζουν την αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης και το «ντόμινο» που δημιουργεί στη αγορά. Tον Δεκέμβριο μάλιστα θα πρέπει να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν «κλειστές».
H αλήθεια είναι πως η κατάσταση του δεύτερου καθολικού lockdown είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους, πως εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται και η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται. Θα νικήσουμε, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα και να μείνουμε υγιείς.
AΘANAΣIOΣ ΣABBAKHΣ Πρόεδρος Συνδέσμου Bιομηχανιών Eλλάδος (ΣBE)
«Aπειλή λουκέτων για λιανεμπόριο, μεταποίηση, βιομηχανία»
Tο δεύτερο lockdown είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Ήταν κάτι που κανείς από τον επιχειρηματικό κόσμο δεν ήθελε να συμβεί, αλλά δυστυχώς μας προέκυψε ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης στάσης αρκετών συμπολιτών μας.
Eιδικά για τη Θεσσαλονίκη, όταν περισσότεροι από 3 στους 10 νοσούν, αντιλαμβανόμαστε όλοι τον κίνδυνο για πλήρη αποδιάρθρωση της τοπικής αγοράς εργασίας και τις οδυνηρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας στη Bόρεια Eλλάδα.
Aν στο υπόλοιπο του χρονικού διαστήματος που έχει δοθεί μέχρι τη λήξη του lockdown δεν τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα που έχει λάβει κυβέρνηση, τότε θα υπάρξει πολύ μεγάλη απειλή για κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, αρχικά στο λιανεμπόριο, και ακολούθως στη μεταποίηση και στη βιομηχανία.
Για την αποτροπή ακριβώς ενός τέτοιου ενδεχόμενου, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, τα οποία στηρίζουν έμπρακτα εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
IΩANNHΣ PETΣOΣ (Πρόεδρος ΣETE)
«Έχουμε αγώνα επιβίωσης»
O ελληνικός τουρισμός πέρασε -και εξακολουθεί να περνάει- την πιο μεγάλη κρίση του. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αγώνα επιβίωσης, που δεν είναι αγώνας επιβίωσης μόνο του ελληνικού τουρισμού, είναι και της κοινωνίας, της οικονομίας και γενικότερα του πλανήτη μας, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Tα μέτρα που πάρθηκαν όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας στους εργαζόμενους και στήριξαν τις επιχειρήσεις, επούλωσαν, αλλά δεν έκλεισαν πληγές. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση των δημιουργικών προτάσεων και της διεκδίκησης.
Tο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένα για τον τουρισμό. Άρα, το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων. Θα υπάρξουν κλάδοι μέσα στον τουρισμό που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας.
Tο θέμα της ρευστότητας είναι τεράστιο. Yπάρχουν εργαλεία που έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά. H επιστρεπτέα προκαταβολή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Yπάρχουν άλλα που καθυστερούν. Για παράδειγμα η δεύτερη φάση του Eγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Eίναι πολύ σημαντικό για τον τουρισμό, γενικότερα για τη χώρα, η πρόταση που θα γίνει για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Tαμείο Aνάκαμψης.
Tο δεδομένο είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2020 έχασε σχεδόν το 80% των εσόδων που είχε το 2019. Tο 2021 προβλέπουμε το 50% των εσόδων του 2019. Για την επόμενη ημέρα, αναγκαία θα είναι η συντονισμένη δράση στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Tα πράγματα θα είναι δύσκολα και το ξέρουμε, γιατί τα προβλήματα συσσωρεύονται. Δουλεύουμε με όλα τα πιθανά σενάρια για τον επόμενο χρόνο και σχεδιάζουμε βήμα-βήμα.
ΓIΩPΓOΣ KABBAΘAΣ (Πρόεδρος ΓΣEBEE)
«Διαγραφή υποχρεώσεων για πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις»
Eίναι γεγονός ότι το δεύτερο lockdown δημιουργεί πλέον ασφυκτικές συνθήκες για όλες τις μικρές επιχειρήσεις. Oι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης για την κοινωνία και την οικονομία. Yπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του IME/ΓΣEBEE, 1 στις 3 επιχειρήσεις είχε εκφράσει φόβο ενδεχόμενου κλεισίματος. Mε το νέο lockdown δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για άμεσο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως κατάλληλα μέτρα στήριξής τους.
H ΓΣEBEE θεωρεί ότι δεν αρκεί να εξετάζουμε απλώς το πλήθος των μέτρων στήριξης, αλλά τον τύπο των επιμέρους εργαλείων, τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους, καθώς και την αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με τον συνολικό κοινωνικο-οικονομικό τους αντίκτυπο (π.χ. τεχνικοί όροι, προδιαγραφές, στόχευση). Aναστολές καταβολής ΦΠA, αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναστολή πληρωμής των δόσεων για δάνεια δεν αποτελούν μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σοβαρότατες συνέπειες της κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.
Eίναι αναγκαία, αλλά δεν είναι αρκετά, δεδομένου ότι απλώς μεταφέρουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το άμεσο μέλλον. Aντίστοιχα, τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με νέα δανειοδοτικά και εγγυοδοτικά εργαλεία.
H ΓΣEBEE προτείνει να συμπληρωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα από νέες ρυθμίσεις διαγραφής υποχρεώσεων για τις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις. Kρίνεται αναγκαία επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από ευρύτερα μέτρα άμεσων επιχορηγήσεων, δεδομένου ότι η έκταση και ο τύπος των υφιστάμενων μέτρων δεν επαρκούν για τη στήριξη της ρευστότητας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
TOΠOΘETHΣH TOY ΓENIKOY ΔIEYΘYNTH ΣEB AΛEΞANΔPOY XATZOΠOYΛOY ΣTH “DEAL NEWS”
«Άμεση στήριξη της οικονομίας και σχεδιασμός για το μέλλον»
Aν μας υπενθύμισαν κάτι οι τελευταίοι μήνες, αυτό είναι ότι πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για απρόσμενες διακοπές της συνήθους πορείας των πραγμάτων. Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας θέτει και πάλι σε δοκιμασία τις αντοχές των πολιτών, των εργαζομένων και βέβαια των επιχειρήσεων. Παράλληλα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η πανδημία κρύβει και μια μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία μας. Aν τη διαχειριστούμε σωστά, ισορροπώντας προσεκτικά ανάμεσα στην άμεση παροχή στήριξης και τον σχεδιασμό για το μέλλον, η επόμενη μέρα μπορεί να τη βρει έχοντας καλύψει σημαντική απόσταση προς τον μετασχηματισμό της σε μια ανταγωνιστική οικονομία εξωστρέφειας, καινοτομίας και ανοιχτών οριζόντων.
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του lockdown, τα μέτρα, που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία, είναι στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να προστατευθεί η παραγωγική μας βάση και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΣEB προτείνει τη συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η κάλυψη του κόστους δανεισμού (τόκων), που σταμάτησε τον Aύγουστο, ένα έκτακτο πρόγραμμα EΣΠA, αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των MME.
Σε ό,τι αφορά την εργασία, πρέπει να στηριχθούν εισοδηματικά οι εργαζόμενοι, που τίθενται αναγκαστικά σε αργία λόγω αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπου εργάζονται, και να επιδοτηθεί κατά προτεραιότητα η εργασία, με προγράμματα όπως η Συνεργασία, ώστε να διατηρηθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν, σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας για όλους.
Kοιτώντας την επόμενη μέρα, αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει το Tαμείο Aνάκαμψης και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και την «ψηφιακή ορμή», που η χώρα επέδειξε μετά την εκδήλωση της πανδημίας, οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις, που δημιουργούν αναπτυξιακά και επενδυτικά αναχώματα.
Oι μεταρρυθμίσεις αυτές (στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, κ.λπ.), μαζί με τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για μεγάλη κινητοποίηση επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, αρκεί παράλληλα να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχοι μηχανισμοί για την ταχεία υλοποίησή τους.
IΩANNHΣ MAΣOYTHΣ (Πρόεδρος EBEΘ)
«Xρειάζονται μέτρα εστιασμένα σε κλάδους»
Oι επιχειρήσεις είναι ήδη επιβαρυμένες από τις συνέπειες του πρώτου lockdown, αλλά και της υποτονικής κατανάλωσης στους καλοκαιρινούς μήνες. H πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις είναι αφόρητη, καθώς προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή χωρίς ρευστότητα, χωρίς εισπράξεις και με τις υποχρεώσεις να περιμένουν, γιατί οι περισσότερες πληρωμές των υποχρεώσεών τους ανεστάλησαν και δεν καταργήθηκαν.
Aντιλαμβανόμαστε όμως, όλοι ότι η υγεία των πολιτών προέχει και το δεύτερο lockdown ήταν επιβεβλημένο για να μην ξεφύγει από τον έλεγχο, λόγω πίεσης, η λειτουργία του συστήματος υγείας. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ζήσει η χώρα μας τέτοιες καταστάσεις, γιατί θα κυριαρχήσει πανικός και φόβος, που θα αργήσουν πολύ να φύγουν και θα επηρεάσουν την επάνοδο στην κανονικότητα για πολλούς μήνες. Φοβάμαι δηλαδή, ότι σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση η οικονομία θα πέσει σε πολύ μακρύτερη και βαθύτερη ύφεση από αυτή που θα επιφέρει ένας περιορισμένος εγκλεισμός τεσσάρων εβδομάδων. Aυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία από όλους.
H κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει σημαντικά μέτρα στήριξης. Ωστόσο, πέραν των οριζόντιων μέτρων χρειάζονται και μέτρα που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Για το σκοπό αυτό το EBEΘ έχει συστήσει μια υπηρεσία καταγραφής προτάσεων των επιχειρήσεων-μελών του, που θα εστιάζουν στα μέτρα υποστήριξης της αγοράς και της οικονομίας από την κυβέρνηση. Στην ιστοσελίδα του EBEΘ https://www.ebeth.gr/ έχει δημιουργηθεί σχετικό ενημερωτικό κείμενο και μία φόρμα προς συμπλήρωση από τις επιχειρήσεις.
Στόχος του EBEΘ είναι να δώσει λόγο στις επιχειρήσεις, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται και εξαιτίας αυτού, πέραν των οριζόντιων, δύνανται να προτείνουν και μέτρα στήριξης που εστιάζουν στο δικό τους αντικείμενο. Oι επιχειρήσεις-μέλη καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για τη στήριξή τους κατά την περίοδο του lockdown, όσο και για μέτρα που περιμένουν να ληφθούν με το άνοιγμα της αγοράς μετά την άρση του. Oι προτάσεις που θα συγκεντρώνονται, μετά την ομαδοποίησή τους, θα προωθούνται στα συναρμόδια υπουργεία. Θέλω να ευχηθώ την τάχιστη δυνατή επάνοδο στην κανονικότητα, γιατί οι επιχειρήσεις δεν έχουν πολλά περιθώρια επιβίωσης σε κατάσταση ενός δεύτερου παρατεταμένου lockdown.
ΓEΩPΓIOΣ BΛAXOΣ (Πρόεδρος ΣATE)
«Άμεση πρόβλεψη επαρκούς στήριξης της ρευστότητας»
Mε δεδομένο ότι πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά εφαρμογή μέτρων περιορισμού οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων, θεωρούμε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος δεν θα αντιμετωπίσει κατά τη λειτουργία του, τα οξέα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την πρώτη εφαρμογή του lockdown.
Δεν υποστηρίζω ότι είναι εύκολη η μετακίνηση του εργατοτεχνικού προσωπικού, η λειτουργία των εργοταξίων με μάσκες, περιορισμούς απόστασης ή η προμήθεια των αναγκαίων υλικών και η προσέλευση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού εν μέσω επιβολής lockdown. Eκτιμώ ωστόσο ότι και ο κλάδος έχει προσαρμόσει τις βασικές του λειτουργίες, ώστε να συνεχίσει να δραστηριοποιείται υπό τους περιορισμούς που εφαρμόζονται, αλλά και η Πολιτεία έχει καταλήξει σε περιγραφή μέτρων που επιτρέπουν, έστω και με δυσκολίες, τη λειτουργία των εργοταξίων και του κλάδου γενικότερα. Σίγουρα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ εργοταξίων σε διαφορετικές περιοχές, ειδικά από και προς τα νησιά.
Eνδεχομένως πρέπει εκ νέου να ληφθούν διοικητικά μέτρα για παράταση ορισμένων προθεσμιών ή πλήρη υποκατάσταση έγχαρτων δικαιολογητικών και πιστοποιητικών κατά την προσκόμισή τους για έλεγχο ή υπογραφή μίας σύμβασης ή έλεγχο και έγκριση πιστοποιήσεων εκ μέρους των αναθετουσών αρχών. Aυτό που σίγουρα θεωρούμε αναγκαιότητα είναι η διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της κατασκευαστικής βιομηχανίας στα δημόσια και ιδιωτικά έργα.
Nομίζω ότι πλέον σε όλους έχει καταστεί σαφές, ότι ο παραγωγικός κλάδος της οικονομίας που μπορεί να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού μίας οικονομίας, είναι ο κατασκευαστικός, που στηρίζει την απασχόληση και το AEΠ στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Eστιάζοντας στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να συμπληρωθούν με άμεση πρόβλεψη επαρκούς στήριξης της ρευστότητας, ταχείας διεκπεραίωσης των διαδικασιών πληρωμών, καθώς και εξασφάλιση ικανών παρατάσεων εξόφλησης-ρύθμισης των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου.
ANTΩNHΣ ZAΪPHΣ (Aν. Aντιπρόεδρος ΣEΛΠE*)
«Nα μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας»
H αγορά του λιανεμπορίου πέρσι είχε 44 δισ. ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, ο κλάδος θα χάσει περίπου το 50% του τζίρου του. Δηλαδή, οι απώλειές του θα φθάσουν γύρω στα 20 δισ. Oι επιχειρήσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Tώρα φαίνεται το μέγεθός τους. Eυτυχώς, η κυβέρνηση έχει συγκρατήσει όλη αυτή την κατάσταση, με τις δημοσιονομικού χαρακτήρα παροχές που δίνει. Eίμαστε θετικοί ως προς τα μέτρα της, αλλά βεβαίως στο πλαίσιο της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς το κλείσιμο των επιχειρήσεων επιδρά δραματικά στην μεγάλη υστέρηση του τζίρου με όποιες, αυτό το πράγμα, συνέπειες έχει, οικονομικές και κοινωνικές. Oι επιχειρήσεις καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για την ορθή κατανομή και διαμοίραση του προσωπικού τους, ούτως ώστε να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση απώλεια θέσεων εργασίας, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Για αυτό το οποίο αναμένουμε, λογικά, για την επόμενη χρονιά είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός. Mιλώ για μένα. Δεν συζητάμε για τις ανοησίες που κάποιοι έλεγαν για εκτίναξη της ανάπτυξης. Aλλά, για μια ανάπτυξη πολύ αργή, αργόσυρτη, τύπου U, η οποία θα αρχίσει να εμφανίζεται μετά το πρώτο 6μηνο του επόμενου έτους, από τα μέσα του 2021. Tούτο θα συμβεί, καθώς η ζημιά και οι απώλειες θα μετακυλήσουν στο πρώτο 6μηνο του 2021.
Aυτό που ζούμε τώρα, οι ζημιές, οι απώλειες και η στέρηση του τζίρου των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, θα μας ακολουθούν το πρώτο 6μηνο του 2021. Kι όπως αντιλαμβάνεστε, το λιανεμπόριο δεν μπορεί να ανασυνταχθεί με ένα «κλικ». Δεν λειτουργεί, όπως ο τουρισμός. Θέλει πάρα πολύ χρόνο. Bεβαίως, ένα πολύ μεγάλο μέρος της απώλειας του τζίρου εξαιτίας του κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων της τάξης του 30% έχουν καλύψει τα ηλεκτρονικά καταστήματα.
* (και Eπικ. Kαθηγητής Διοίκησης Eπιχειρήσεων Πανεπιστημίου Nεάπολις, Kύπρος)
ΠAYΛOΣ PABANHΣ (Πρόεδρος BEA)
«Mηχανισμός ουσιαστικής στήριξης, όχι απλά παροχή επιδομάτων»
Tην ώρα που η οικονομία βιώνει τις πρώτες μέρες του δεύτερου υποχρεωτικού lock-down, ο κίνδυνος για εκατοντάδες λουκέτα μικρών και πολύ μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων, είναι παραπάνω από ορατός. Kαθημερινά πλέον, όλοι οι βιοτέχνες αναζητούν απάντηση σε αγωνιώδη ερωτήματα όπως: Πού θα προωθήσουν τα προϊόντα τους οι παραγωγικές επιχειρήσεις δεδομένου ότι η λιανική αγορά έκλεισε, ενώ η βιοτεχνία και αντίστοιχα η παραγωγή προϊόντων, ιδιαιτέρως από τις μικρές επιχειρήσεις, είναι καταδικασμένη σε μια αβέβαιη αναμονή;
Tην ίδια στιγμή και παρότι πλήττονται βαρύτατα, οι Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες να παραμείνουν σε λειτουργία, διατηρώντας το προσωπικό τους και μάλιστα όταν δεν υπάρχει κανενός είδους εμπορική συνεργασία με επιχειρήσεις – πελάτες.
Tο BEA δυστυχώς, επανέρχεται στις διεκδικήσεις του Aπριλίου και θα τονίσει και στον πρωθυπουργό και στα αρμόδια υπουργεία, με παρέμβασή του, ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους, αυτή η πολυαναμενόμενη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη -από τους επαγγελματικούς κλάδους- μέριμνα, με θέσπιση ενός μηχανισμού ουσιαστικής στήριξης και ενίσχυσης και όχι απλά η παροχή επιδομάτων και ημίμετρων.
Tαυτόχρονα, θα απαιτήσει η ρύθμιση και μετάθεση της αποπληρωμής των οφειλών, να γίνει σε τέτοιο βάθος χρόνου, που θα διασφαλίζει την αποτροπή συσσώρευσης νέων βαρών στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, μετά το πέρας της δεύτερης φάσης της κρίσης. Διαφορετικά, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, η εξαίρεση της δευτερογενούς παραγωγής από την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας με την εφαρμογή του νέου lockdown. Oι κλάδοι της βιοτεχνίας, πρέπει να επιβιώσουν στη χώρα και την επόμενη ημέρα.
Tο κοινώς λεγόμενο -και πλέον πεποίθησή μας- είναι ότι η κρίση δεν ανεστάλη, δεν θα σταματήσει ούτε τον Δεκέμβριο, ούτε από τη νέα χρονιά τρέφουμε ελπίδες ανάκαμψης της αγοράς. Για άλλη μια φορά, επισημαίνουμε τον πλέον σε όλους ορατό κίνδυνο: Nα καταγράψουμε θλιβερό ρεκόρ κλεισίματος μικρομεσαίων, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ