Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος πρώην στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά από μήνυση 19 επενδυτών της Folli Follie για ελλιπή έλεγχο των ισολογισμών της εταιρείας έως το 2015.
Η μήνυση των επενδυτών σε βάρος του πρώην προέδρου Χαράλαμπου Γκότση και δύο μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφορούσε τον, σύμφωνα με τους μηνυτές, μη ολοκληρωμένο έλεγχο της Επιτροπής στα οικονομικά της Folli Follie μετά από ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει στην εποπτική αρχή το 2015. Οι μηνυτές καταλόγιζαν επιπλέον στον κ. Γκότση καθυστέρηση στην απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας.
Γιατί καταλήγει στο αρχείο
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί ελλείψει στοιχείων σε βάρος των μηνυομένων. Κατά της απόφασης του κ. Παππά προσέφυγαν στην Εισαγγελία Εφετών οι μηνυτές αιτούμενοι να μην τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, ωστόσο ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών συντάχθηκε με το σκεπτικό του κ. Παππά και επικύρωσε τη διάταξη αρχειοθέτησης.
Τι λένε τα στοιχεία
Από τα στοιχεία που συνέλεξε ο κ. Παππάς, φαίνεται να μην προέκυψαν ευθύνες σκόπιμης αδράνειας στον έλεγχο της ανώνυμης καταγγελίας που έφτασε στην Επιτροπή το 2015 για τη Folli Follie και ζητούσε έρευνα για καταχωρίσεις ψευδών δαπανών και στοιχείων στους ισολογισμούς προηγούμενων οικονομικών χρήσεων της εταιρείας. Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του εισαγγελικού λειτουργού, η καταγγελία ερευνήθηκε και επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν άλλα σοβαρά στοιχεία σε βάρος της εταιρείας. Στη διάταξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να επισημαίνει πως ο Ορκωτός Λογιστής της Folli Follie, ο οποίος βάσει νομοθεσίας έχει αυξημένη αρμοδιότητα για διενέργεια ελέγχων, δεν είχε προσκομίσει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο στην έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η αποκαλυπτική έκθεση του αμερικανικού fund QCM
Να σημειωθεί ότι στοιχεία για εκτεταμένες και σε βάθος χρόνου παραποιήσεις των οικονομικών του Ομίλου, με κέντρο την Ασία ,ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά τον Μάιο του 2018 με αφορμή την έκθεση του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) που με στοιχεία αμφισβητούσε την εμφανιζόμενη οικονομική ευρωστία της Folli Follie.
Ο κ. Παππάς έκρινε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως ούτε για το σκέλος της μήνυσης που αφορούσε καθυστέρηση στην απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για καταλογισμό ποινικής ευθύνης σε βάρος του τότε προέδρου της Επιτροπής.